Nejlepší vánoční cukroví

/media/img/vanocnicukrovi001a.jpg

Již brzy budeme slavit vánoční svátky s tradiční atmosférou. Připravte se na ně s plnou parádou, ať si je pořádně užijete.

Péct vánoční cukroví patří mezi tradiční české zvyky, které se pravidelně o Vánocích dodržují. Lahodné cukroví dokáže z tohoto oblíbeného svátku udělat neuvěřitelnou událost, již si dokonale užijete. Můžete si vybrat z velkého množství vánočních mlsek, které potěší kdejaký mlsný jazýček. Víte ale, kdy, jak a co péct?

Podívejte se na velkou sbírku receptů zde:

Mezi klasické druhy cukroví určitě patří vanilkové rohlíčky, linecké s marmeládou, perníčky a z nepečených druhů vosí hnízda. Tento malý výčet bývá u každé domácnosti rozšířen i dalšími druhy, některé z nich jsou méně obvyklé a jiné se řadí mezi tradiční vánoční cukroví, bez kterých by si nikdo nedokázal představit svátky. Záleží tak na každém, které si připraví a které má rád.

Pečené nebo nepečené?

Většinou si žádná hospodyňka nepřipravuje výhradně pečené nebo nepečené vánoční cukroví, ale připraví ze všeho něco. Pečené druhy se připravují několik týdnů před svátky, záleží na daném druhu. Začíná se s perníčky a po Mikuláši přicházejí na řadu další druhy jako třeba vanilkové rohlíčky, linecké a další pečené druhy. To je totiž dostatečně dlouhá doba, aby se cukroví stačilo rozležet.

Nepečené druhy se připravují několik dní před Štědrým dnem. V mnoha z nich se používá vejce, proto je u něj nutná rychlejší spotřeba. Můžete tyto druhy připravit jak v posledním týdnu, tak i dva či tři dny před svátky. V posledním týdnu takové bývá obvykle zdobení a plnění cukroví a to také z důvodu, ať se krémy a polevy nezkazí.

vánoční cukroví tradiční

Kdy nejlépe péct cukroví?

Každý druh cukroví potřebuje jinou dobu na to, aby změkl. Jako první by se měly péct perníčky a zázvorky a to nejlépe na konci listopadu nebo začátkem prosince. Na změknutí potřebují nejméně tři týdny.
Po Mikuláši nebo po bronzové neděli by se mělo péct cukroví jako rohlíčky, slepované cukroví, tlapky, išelské dortíčky nebo strojkové cukroví. Dva týdny jsou pro ně dostatečně dlouhá doba na změknutí.

Následně se hodí péct vánoční cukroví, které nepotřebuje tak dlouhou dobu ke změknutí, jako třeba jsou myslivecké knoflíky nebo sádlové cukroví.
Týden před Vánocemi je nejlepší doba na přípravu nepečeného cukroví (vosí hnízda, rumové kuličky, pralinky atd.), které totiž nepotřebuje změknout. Zato by se nemělo připravovat moc dlouho dopředu, protože se připravuje z vajíček a másla, ať se tyto suroviny nezkazí. V tuto dobu také můžete upéct pusinky nebo jiné cukroví z bílků, protože i vám jich zůstalo jistě mnoho.

Kolik upéct druhů?

Odpověď na tuto otázku je celkem těžká, neboť někdo si vystačí s jedním druhem, někdo se třemi nebo sedmi a pro jiného je i 15 málo. Tady záleží na tom, kolik jich máte vy a vaše rodina rádi, kolik máte času a chuti na pečení nebo máte financí, pečení není nejlevnější záležitostí. Obecně se ale bere, že počet sedmi druhů cukroví je tak akorát pro mnoho domácností. Nikdo ale nikomu nebrání upéct si jich více nebo méně. Pak je můžete umístit do stojanu na stůl.

Kde najít recepty na vánoční cukroví?

Pokud sháníte vyzkoušené a osvědčené recepty na vánoční cukroví, podívejte se do kuchařek, zápisníků svých babiček nebo maminky, do časopisů nebo na internetu. Nezapomeňte ale, že někdy se nemusí recept povést a není to jen kvůli špatnému receptu, ale také kvůli tomu, že některé suroviny se chovají jinak - každé máslo i mouky mohou mít jiné vlastnosti, což se v konečném receptu může projevit. Na internetu najdete recepty na téměř každý druh cukroví a to v mnoha verzích. U některých najdete také fotky, obrázky a postup snadný i obtížný.

vánoční cukroví nejlepší

Kde sehnat cukroví?

Nejlepší variantou je samozřejmě upéct si vlastní cukroví, protože víte, jak ho připravujete a které suroviny při pečení používáte. Můžete si upéct tolik druhů, kolik jen budete chtít. A ten pocit, že máte vyzkoušené a nejlepší cukroví je k nezaplacení. Pokud máte čas a chuť, rozhodně si jej upečte.

Pokud ale moc čas nemáte, můžete cukroví péct o víkendu, v noci nebo brzy ráno před prací. Sice se jedná o náročnou činnost, na druhou stranu alespoň si pochutnáte na výborném domácím cukroví. Případně různé domácí práce můžete delegovat na někoho jiného a vy se vrhnete na pečení. Pokud budete chtít upéct 7 druhů, tak to zvládnete za dvě odpoledne s tím, že si těsto připravíte předem.

Můžete si koupit cukroví i v obchodech, avšak jejich vánoční cukroví má trošku jinou chuť, jedná se totiž spíše o čajové cukroví. To nechutná tak jako to domácí. Další a vyhledávanou variantou je objednání si v cukrárně, které chutná většinou lépe než to z obchodů. Důležité je objednat si vánoční cukroví včas a nejlépe si vybrat cukrárnu podle doporučení, ať máte jistotu, že tam pečou dobře.



Další možností je nechat si upéct cukroví kamarádkou, tetou, maminkou nebo babičkou za drobnou částku. To bude určitě lahodné, protože se připraví tradičním způsobem. Pokud nikoho takového nemáte, můžete si vyhledat i přes inzeráty, protože mnohé ženy nabízejí, že upečou výborné domácí cukroví. Taktéž se oplatí vyhledat reference.

Cukroví se nehodí pouze na Vánoce, ale i na Velikonoce nebo často se bere jako svatební. Není důležité, na jakou událost použijete křehké cukrovíčko, ale zda se vám bude zrovna hodit a chutnat.

Ať už patříte mezi začátečníky nebo pokročilé, vězte, že nikdy neexistuje špatné vánoční cukroví. A pokud by se vám hned nepovedlo, tak to neznamená, že by mělo patřit do koše. Klidně tyto nedokonalé kousky můžete sníst nebo použít i k výrobě dalšího cukroví, tak to dělá mnoho domácností.


Vaše komentáře


je to hustýýýýýýý
gabča, 9. prosince 2015

Krása
Zuzka, 11. listopadu 2016

Napište, co si o tom myslíte


Jméno: