makronky
Makronky

Makronky

Makronky patří mezi výbornou laskominu, kterou jak jednou ochutnáte, tak ji budete chtít opět a opět. Jemná pusinka s mandlovou příchutí je doplněna výtečným krémem a se doslova rozplývá na jazyku. Koupit si je můžete ve Francii, na některých místech v Česku a také si je můžete upéct doma.

Ingredience:

1 hrnek (250 ml) jemného moučkového cukru
3/4 hrnku namletých mandlí nebo mandlové mouky (koupíte ve zdravých výživách)
1/4 hrnku cukru krupice
2 větší bílky (jeden den odstáté - nutná pokojová teplota v uzavřené nádobě)
vanilka nebo kokos, barviva, kakao, káva,...

Postup:

1. Mandle namočíme do teplé vody a oloupeme je. Poté je necháme dva dny odležet, aby pořádně oschly. Pak je na nameleme na velmi jemnou moučku. Můžeme koupit již oloupané mandle a ty pak namlít nebo použít mandlovou mouku. Důležité je, aby byly ve výsledku strašně jemné.
2. Mleté mandle smícháme s moučkovým cukrem a meleme do jemné konzistence. Meleme ale chvilku. Případně odstraníme přes sítko větší kusy.
3. Bílky šleháme, ale ne do úplně pevného sněhu. Poté postupně přidáváme cukru krupici a šleháme do zhoustnutí.
4. K bílkům opatrně vmícháme 1/3 první směsi. Můžeme přidat barvivo, kávu, skořici či kakao. Nato přidáváme zbytek a pořádně promícháme.
5. Plech vyložíme papírem na pečení.
6. Hmotou naplníme cukrářský sáček a na papír tvoříme kolečka o průměru 2 - 3 centimetry. Následně bouchneme několikrát do plechu zespodu, vynoří se tak bublinky z makronek (bez tohoto bouchnutí by neměly charakteristickou spodní část).
7. Makronky necháme 30 minut odpočívat. Během té doby zapneme trouby na 160°C (elektrická trouba) tak akorát, aby to do té doby vyšlo.
8. Poté je vložíme do trouby a pečeme asi 10 - 15 minut.
9. Po vydání by měly jít dobře oddělat z papíru (vyzkoušíme jednu), pokud ne a jsou lepivé, dáme plech ještě na chvíli do trouby.
10. Makronky necháme na plechu asi ještě 10 minut, pak je odděláme a umístíme na mřížku (ne na talíř).
Následně nebo až další den je můžeme naplnit krémem podle našeho výběru - kávový, vanilkový, pistáciový, malinový, čokoládový,...
Makronky můžeme nechat den, dva uležet a pak je konzumovat. Budou vám ale chutnat i hned první den.

V případě, že by se vám nedařilo udělat hezké makronky, musíte zkoušet a zkoušet podle receptu. Suroviny musí být dokonale namleté, nesmí se zapomenout na bouchnutí a krásně jemná kolečka na plechu.
Jsou-li duté, mohou být nedopečené nebo bílek je moc tuhý, popraskané jsou díky hustému těstu nebo vyšší teplotě,...

Chutná vám tato laskomina, kterou můžeme připravit i jako vánoční cukroví?




Přidat nový komentář: