Masarykovo cukroví - recept

/media/images/masarykovocukrovi.jpg

Udělejte si na Vánoce lahodné cukroví, které měl prý rád prezident Masaryk.

Ingredience:
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla nebo Hery
  • 170 g lískových a vlašských ořechů
  • 100 g cukru
  • 1 polévková lžíce kakaa
  • 1 žloutek
  • lžíce rumu
  • cukr na obalení (není nutné)
Postup:
  1. Ořechy namočíme do teplé vody s rumem alespoň na tři hodiny. Můžeme je tak nechat i přes noc.
  2. Smícháme prosátou mouku, cukr a kakao. Dále přidáme žloutek, změklé máslo nakrájené na kousky a ořechy bez vody. Uděláme tuhé těsto. Je nutné ho pořádně propracovat.
  3. Z těsta vytvarujeme čtyři válce o průměru cca 2 - 3 cm, které zabalíme do fólie a dáme ztuhnout na dvě hodiny do lednice.
  4. Válce vytáhneme z lednice a krájíme rychlým tahem a ostrým nožem kolečka, která jsou silná asi půl centimetru.
  5. Dáme je na pečicí papír, kterým vyložíme plech.
  6. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi patnáct minut (podle tloušťky koleček).
  7. Teplé Masarykovo cukroví obalíme v moučkovém cukru, ale není to nutné.
  8. Ořechy se díky tomu, že byly ve vodě, celkem dobře krájí.
  9. Pečeme ho tak dva týdny před Vánoci.

Ohodnoťte recept!





Vaše komentáře


Napište, co si o tom myslíte


Jméno: