poleva na perníčky
Bílková a citrónová poleva

Poleva na perníčky

Vánoční perníčky bychom měli alespoň trošku ozdobit. Velmi oblíbená je bílková poleva, jak už název napovídá, je z bílků. Někomu se nemusí líbit to, že se jedná o syrový bílek a mohl by být zdrojem různých infekcí. Pokud nechcete použít bílkovou polevu, doporučujeme vám citronovou polevu. Obě dvě můžete použít na zdobení perníčků, spojování perníkových chaloupek a zdobení dalších druhů cukroví.

Jak můžete vidět na obrázku; bílková je sytě bílá, zatímco citronová už není tak zářivě bílá, ale jen taková šedobílá.

Bílková poleva

Ingredience:

1 bílek
140 - 200 g moučkového cukru
pár kapek citronové šťávy

Postup:

Bílek utřeme s moučkovým cukrem, který je prosátý a přidáváme ho postupně. Kápneme také pár kapek citronu. Bílek s cukrem třeme 10 - 15 minut, dokud nebude krásně bílý a hmota nebude pevná. Podle potřeby přidáme více cukru.
V chladu poleva na perníčcích vydrží i několik měsíců.

Citrónová poleva

Ingredience:

3 lžíce horké vody
1 - 2 lžíce citronové šťávy
140 - 200 g moučkového cukru
pár kapek citronové šťávy

Postup:

Vodu smícháme s citrónovou šťávu a postupně přidáváme prosátý moučkový cukr. Třeme tak dlouho, dokud nebudeme mít hustou polevu. Výhoda této polevy je, že je to poleva na perníčky bez vajec nebo poleva bez bílku.

V obou případech, pokud bude poleva příliš řídká, přidáme více cukru a pokud bude příliš hustá, přidáme pár kapek citronové šťávy.

Recept na měkké perníčky a na další perníčky.




Přidat nový komentář:

Do polevy můžem přidal asi lžičku solamylu a je hned bělejší.
Jitka, 10. listopad 2012, 20:29
Ahoj je mi 11 let a maminka mi svěřila zdobení perníčků a jenom díky téhle super stránce vím jak
děkuji Adélka
Adélka, 14. prosinec 2013, 19:00
bez toho solamylu to byla katastrofa.. Děkuji za tip!
Zuzi, 18. prosinec 2013, 14:36