Kdy bude advent 2023?

/media/images/adventnivenec12.jpg

Již brzy budeme slavit vánoční svátky s tradiční atmosférou. Připravte se na ně s plnou parádou, ať si je pořádně užijete.

Oblíbený advent tady budeme mít již za chvíli, určitě se na něj opět těšíte. Toto období, které trvá 4 týdny, patří mezi nejpopulárnější chvilky v roce, protože se během něj pěkně chystáme na Vánoce. Během adventu se totiž musí stihnout napéct cukroví, nakoupit dárky a různé drobnosti, uklidit, také třeba navštívit trhy a vánoční koncerty. Příležitostí je velmi mnoho, ale času velmi málo.

Letošní advent začíná 3. 12. 2023. Na jednu stranu je to celkem pozdě, na druhou stranu do Vánoc je to přesně 21 dní, což pro mnoho lidí může být dostatek času na pečení, nakupování, na trhy i úklid. V případě, že byste nestíhali, tak se přece nic neděje, protože Vánoce a advent je tady každý rok.

Na co se můžeme těšit?

Nejen advent 2023, ale i každý předchozí a budoucí, je spojen s několika oblíbenými tradicemi, jako je výroba nebo nákup adventního věnce, kalendář pro děti nebo výzdoba domova a města.

Co mít doma? Super tipy pro vás!

Dále se na děti chystá Mikuláš s čertem, pak nakupování dárků, návštěva vánočních trhů nebo i pečení cukroví. Záleží jen na vás a na vašich představách a časových možnostech.

Kdy nás čekají adventní neděle?

Adventní neděle jsou charakterizovány tradičním zapálením jedné svíčky na adventním věnci. Samozřejmostí je i prodloužená otevírací doba v obchodech, ať každý stihne nakoupit dárky, dekoraci a další zajímavé zboží.

Letos se těšte na adventní neděle v těchto datech:
železná neděle 3. 12. 2023 - 1. neděle v prosinci
bronzová neděle 10. 12. 2023 - 2. neděle v prosinci
stříbrná neděle 17. 12. 2023 - 3. neděle v prosinci
zlatá neděle 24. 12. 2023 - 4. neděle v prosinci

adventní věnec



Ještě před začátkem adventu se často začínají péct perníčky a po začátku adventu (přesněji po Mikuláši) se pokračuje s pečením dalších druhů cukroví.

Rovněž je nutné nakoupit dárky, můžete je koupit v internetových obchodech, na trzích nebo v klasických obchodech. Každý vybere snad ty nejlepší dárky pro rodinu a blízké. Advent 2023 je to nejlepší období, abyste udělali všechny tyto příjemné (pro někoho možná moc ne) povinnosti a navíc ve městech a vesnicích budou krásně nazdobena a rozsvícena náměstí a okolí.

Přečtěte si o něm více zde na stránce.

Máte rádi advent?


Vaše komentáře


ano, já mám ráda advent
zizi, 28. července 2013

ano, já přímo zbožňuji advent
amalka, 31. srpna 2013

ano,já miluji advent
andulka, 1. září 2013

ano, na advent se velice těším
nadulka, 7. září 2013

Advent mám taky moc ráda, je už blízko k vánocům, které miluju. Hlavně proto, že v té době už mám nakoupené všechny dárky a vyloženě si to období užívám.Žádný stres, nějaký úklid moc neřeším, protože se snažím si doma udržovat pořád neustále a jenom tak peču cukroví.

Popravdě už mám nakoupené dárky už teď - zatím teda jenom dva, golfový balíček na kaskádu pro bratra a manželku a pro sestru parfém. Ještě mě čekají rodiče a děti,takže pořád přemýšlím, co jim vybrat :)
lenča, 13. září 2013

lenča: Mluvíte mi z duše :D Až na to, že u nás se ten stres krátce před Štědrým dnem objevuje, ale zejména ze strany dětí :D Jinak se snažím si také svátky užívat – péct v klidu cukroví, zdobit barák, vybírat dárky, těšit se z blízkosti rodiny apod., ale přiznám se, že ačkoli se též snažím pořádek doma udržovat po celý rok, před vánoci mě to vždy popadne a musím vygruntovat vše tak, aby se to lesklo, což mé poklidné svátky trochu narušuje :D Jinak co se těch dárků týče, tak též vybírám z předstihem, letos mám již 3 hračky pro děti, 2 knížky a momentálně hledám dárek pro manžela a musím říct, že mě zaujal váš nápad na dárek pro bratra, jelikož jsme z Brna. Můžu se zeptat na kolik to asi vyjde?
Kláruš, 14. října 2013

Ano také miluji advent...doposud mě pořád někdo organizoval co a jak má být...moc se těším až přijde čas a připravím si vše po svém :) Ale děti milují atmosféru a nazdobená města, vesničky a hlavně adventní trhy - před pár lety jsme našli dětské adventní dílničky a tam si atmosféru vychutnám společně s dětmi je to ten nejkrásnější čas když jsou všichni zdraví a na chvíli s příjemnými myšlenkami. A k praktičtějším věcem...uklizeno asi nebudu mít na 100% nikdy, štědrý den bývá hektický a málokdy se nepohádáme....no a pak přijde nový rok a opět se těším na předvánoční - adventní čas :)

p.s.: dárky mám letos s předstihem hlavně pro manžela
caro, 20. října 2013

Advent je už za dveřmi,já miluji toto předvánoční období když jdu městem a všude svítí vánoční výzdoba,voní právě upečené cukroví,lidi jsou na sebe tak nějak hodnější. Když nakupuji dárky a zajdu si do příjemně vyhřáté kavárničky trošku si odpočinout tak to nemá chybu,prostě si to užívám. Děti už mám dospělé a žádný stres z toho, že nebudu mít všechno tiptop už dávno nemám. Přeji všem krásné vánoce :-)
Majda, 2. listopadu 2013

O Vánocích má být klid a pohoda. V dnešní době se lidé dost děsí, že už zase ty hrozný Vánoce. Jsou takové, jaké si je uděláme. Jestliže někdo pojme Vánoce jako neustálé běhání po obchodech a přejídání, je na tom asi něco špatně. My teď malujeme, takže bude uklizeno a těšíme se na adventní trhy, svařáček, procházky a pohodu. Hlavně ozdobit truhlíky a dát žárovičky. Ještě by mohl být trochu sníh, ale to stejně neovlivníme, tak budeme čekat. Rozhodně mě obchodníci a trhovci s kýčema nechávají v klidu. Je škoda, že lidé blázní už od října, tahají domů slipy, bačkory a mikiny a nemají ani čas na návštěvu kamarádů, bazénů apod.
Helena, 10. listopadu 2013

miluji advent.pouštím si koledy stále dokola,zapaluji františky,purpura mi voní bytem,všude zapálené svíčky,na zahradě osvícený smrček,prostě miluji kouzlo vánoc.Jsem už duchodkyně,ale mám vánoce pořád ráda.
Helča, 14. listopadu 2013

Vánoce přímo nesnáším.Jak vidím lidi ,jak se honí za dárkama ,půjčují si peníze a pak brečí,když příjde na ně exekutor,ty stálé nabídky v televizi,jak nám půjčí,to jak se chlubí,kolik za dárky utratí,tak je mi z toho zle.Chlubit se,že jsem napekla 25 druhů cukroví,pak se přejíst,jako by kapr nebyl po celý rok.Nevidím v tom žádnou pohodu na co bych se měla těšit.
Věra, 15. listopadu 2013

Vánoce mám moc ráda a možná ještě víc to těšení na ně, přípravy, balení dárků, pečení cukroví a koledy. I v dnešní uspěchané době se tohle období dá prožít v pohodě, s návštěvou divadel, koncertů, známých. Jde o to si to jen dobře zorganizovat a určit co je důležité. Je nesmysl utrácet moc peněz, spíš jde u dárků o překvapení a nápad. Takže přeji všem pohodu, klid, zdraví a lásku - prostě krásné Vánoce!
Marie, 16. listopadu 2013

Advent mám moc ráda a vždy se těším, jak rodině vyzdobím dům uvnitř i venku. Je to úžasná atmosféra, která nás naladí na Vánoce.
Jarmila, 19. listopadu 2013

Advent by neměl být chápán jako signál ke všeobecnému šílenství, ale naopak obdobím zklidnění a očekávání. A výsledek toho očekávání by nemělo být rozbalením dárků, ale radosti z toho, že se máme rádi s těmi které obdarováváme, a uvědoměním si této vzájemnosti a připomínkou toho, proč slavíme právě tyto svátky a co je pro nás jejich symbolem.
Jarda, 23. listopadu 2013

mám ráda advent zdobení bytu prostě slavnostní nálada(i ten úklid,pečení nějak to k tomu patří) :)))



když byly děti malé bylo to krásné období, teď s vnoučaty je to moc hezké to těšení atd.
Zdenka, 30. listopadu 2013

Nesnáším tyto svátky, nejhorší období v roce!
MIKO, 1. prosince 2013

Advent je to nej období v roce hlavně ,když si ho umíte užít !!!!!!!!!!!!!!
Hanička, 2. prosince 2013

chci se zeptat nevite jestli budou v Nemecku vanocni trhy jak byl ten vitr tak rikali ze to zruseji
zdenča, 10. prosince 2013

Advent je i pro mě krásným obdobím..plným příprav a očekávání...s tradicemi. Vnímám je silněji než samotné sváteční dny, které jsou spíše radostí pro děti a tím i naší.
Broni, 15. srpna 2014

Miluji Vánoce a těším se na ně každý rok :)
Tereza, 22. srpna 2014

Na každé Vánoce se těším jako malé dítě, jezdím s přítelkyní do Drážďan, pokoukáme se, přemýšlíme,ochutnáme štoly, punče, pokoukáme na Labe ... ale každá z nás má dárky pro naše nejbližšší již nakoupené, pouštím si koledy, peču cukroví, vždy tvrdím, že to budou 3 druhy, ale pak druhů je víc, ale menší množství.
maryška, 26. září 2014

nádherné období v roce, čas kdy člověk víc než jindy myslí na své blízké a vánoce rodiny zase spojují....
Ingrid, 5. října 2014

Advent je pro me to nejkrasnejsi obdobi v roce koledy,krasne vyzdobene ulice a kdyby byl i ten snih co uz nekolik let chybi tak je to ta nejkrasnejsi atmosfera v roce proste na vanoce nedam dopustit i kdyz uz jsem v duchodu
Jana, 7. října 2014

Objevila jsem na počítači Advent pro děti . Je to opravdu moc krásně udělané, a zábavné, poučné , i romantické. Neapomeňte se podívat první adventní neděli. TV Déčko jej připravuje už několikátý rok, já jsem ho objevika teprv loni.
janaa, 22. října 2014

Advent mám ráda. Nechápu proč někteří naříkají, jak je strašné celé to šílenství kolem vánoc. Vždyť přeci záleží na každém, jaké si to udělá. Proč když se nechtějí honit, tak to dělají. Já si například advent užívám celkem v klidu a pohodě. Dárky najdu na internetu. Cukroví peču postupně po malých částech,vždy ve všední den ( nemusím jich mít bůhví jaké množství), prostě tolik kolik v klidu stihnu. S úklidem se to také nemusí kdovíjak přehánět když se uklízí průběžně . No, a to pak zbyde čas si užívat adventních víkendů. O adventních sobotách si zajedeme prožít vánoční atmosféru se svařáčkem a klobáskou na vánoční trhy, slavnostní rozsvěcení vánočního stromu nebo do Vánočního domu. No a na neděle si stáhnu filmy s vánoční tématikou, připravím nějaký dobrý teplý nápoj (svařáček, punč, medovinku) a něco dobrého na zub a společně si užijeme pohodové odpoledne nebo podvečer.
Beta, 3. listopadu 2014

Vánoční atmosféru miluji a snažím se to přenášet na celou rodinu. Nejlepší svatky v roce!
honza, 5. listopadu 2014

Moc se teším na advent i vánoce ješte by mohl byt snih bez toho nejsou přece vánoce
ksamollll, 6. listopadu 2014

Miluju advent a Vánoce, každý rok se strašně těším na pečení perníčků, cukroví, zdobení stromku... kdybych to měla vyjmenovat všechno, tak tu u toho počítače sedím snad ještě zítra :-D.
Baruše, 17. listopadu 2014

neznášam vianoce všetok ten chaos,v tomto období som vyčerpaná nervôzna a totálne zničená,pretože na všetko som sama.Darčeky,pečenie, výzdoba okrem toho pracujem a chodím domov skoro potme aby už bolo po tom....
katka, 27. listopadu 2014

miluju vánoční svátky, vše přjpravuji pro svoji spokojenost a nejvíc pro děti a vnoučata. I když mě to někdy zmáhá -je mi 67- napnu všechny síly aby bylo vše jak má být. Hlavně když se sejde celá rodina.
kocourek, 30. listopadu 2014

Ja vanoce mam rada protoze jsou bezva a mam rada svoji rodinu a vanoce vzdy slavime 24.12 jako vzdy rodina a mame se radi lidi kteri nemaji radi vanoce jsou s prominutim .... vic k tomu nemam.


natalka, 6. prosince 2014

Advent a vůbec Vánoce jsou nejkrásnější svátky v roce,všude všechno svítí,cinká,lidé jsou milejší a veselejší,Na Vánoce se moc těším,jako každý rok.Také doporučuji navštívit Vánoční dům v Karlových Varech.Pavel
Pavel, 21. září 2015

Miluji vánoce,a už se na ně těším od začátku podzimu,jaký stres máte lidi na mysli,vždyť je to vše o tom jak si to uděláme.Buďme milý,vstřícní a prostě v pohodě,hlavně s těmi které máte rádi Krásné svátky Šárka
Šárka, 9. října 2015

Miluji advent
dana, 19. října 2015

Advent jsou krásné svátky, jenom je škoda, že většina lidí pod tím vidí už jen nákupy a jídlo. Jsou to, nebo mají být, také chvíle ohlédnutí za uplynulým rokem, setkání s přáteli a rozjímání o tom, zda všechno děláme tak dobře, jak jsme zamýšleli.

Neměli bychom v dnešní době napjaté situace v Evropě zapomenout, že jsou to především křesťanské svátky se staletou tradicí a uvědomit si, kde jsou kořeny nás všech v této společnosti.
Evka, 2. listopadu 2015

Opravdu moc se těšíme celá rodina na advent, milujeme tyto svátky a užíváme si je s radostí.
Iva, 6. listopadu 2015

Prožití adventu i celých vánočních svátků přece záleží jen a jen na nás! Nikdo nás nenutí běhat od obchodu k obchodu, napéct dvacet druhů cukroví a mít uklizený byt jako v katalogu.

Vánoční čas pro mě znamená být s těmi, které mám ráda ...
Evik, 7. listopadu 2015

Vianoce milujem. Čo robia alebo nerobia iní ľudia nie je moja starosť. Ja si Vianoce užívam podľa seba a je mi pri tom krásne na duši i na tele. Všetkým, ktorí to majú tiež tak posielma úprimný pozdrav.
čertice70, 7. listopadu 2015

Ano milujem advent je to pre mna uzastny cas na ktory Sa velmi tesim.
Zuzana, 7. listopadu 2015

Advent a Vánoce mám strašně ráda. Už se nemůžu dočkat, až si vyzdobím dům a až budou pohádky. Miluju to a snažím se zachovat klídek a být bez stresu...
Michi, 8. listopadu 2015

Těšíme se na advent cela rodina, hlavně deti.
Harry, 21. listopadu 2015

Vanoce nejsou o darcich ,ale jsou o tom ze se mame vsichni radi a jsme prispolu.Vanoce nam ukazuji jak muzou byt i krasne.Na vanocich je stejne nejhezci ,kdyz jsou vsichni zdravi stastny a pratelsky.Na vanoce se tesim az budu pict s maminkou cukrovi ozdobovat stromecek a pect kapra.Nejde o to jestli mate doma uklizeno nebo jestli mate napeceno vsechno cukrovi ,ale jde o to abyste oslavily s rodinou vanoce.Na vanoce jse moc tesim uz zbyva jenom 33 dni.Vesele vanoce vam preje Lukas.
Lukas, 21. listopadu 2015

Na tento blog jsem narazila omylem. Byla jsem překvapená ! Je to skvělý blog! Plno úžasných článků\receptů..Určitě zkusím ty trdelníky, nebo perníkovou chaloupku... Advent miluji, na každý týden mám určenou jednu činnost (úklid a výzdoba, cukroví, nakupování dárků, a ten poslední týden před vánoci obcházím útulky apod.. Vánoce miluji, jsou to svátky pohody..

Každému, kdo si můj komentář přečetl přeji krásné Vánoce :)
Daniela, 21. listopadu 2015

Miluji Advent, a miluji Vanocni pripravy atd....
Michaela, 23. listopadu 2015

Advent-to je doba, která se nám vymkla jaksi z kontextu dějin. Pro naše generace to je shon v obchodech, odkud se na nás valí koledy. Škoda, tolik krásné poezie se dokáže zprofanovat ve jménu zisku. Jestli se vám evokují dobové pohlednice s lidmi s lucerničkami, jak scházejí do údolí k rozsvětlenému kostelíčku, pak vězte, že to nebylo o vánocích, ale právě v době adventní a nikoliv večer, ale brzy ráno, protože na roráty se chodilo ještě za ranní tmy.



Pro mne je advent spojen s krásným adventním zpíváním, které je ve své podstatě mariánské. Jen málokdo tu hudbu zná a je to škoda. Zpívání Narodil se Kristus Pán a Rybovka patří až opravdu na vánoce počínaje Štědrým dnem! Pro mě jsou vánoce nemyslitelné bez hudby Adama Michny, Josefa Vejvanovského a českých kantorů konče milovaným Jakubem Janem Rybou. Zkuste si najít na webu české pastorely i tu krásnou, ale zprofanovanou mši Hej mistře. Pak jste již blízko tomu, že si najdete i jiné vánoční skladby a mše, které jsou častěji v latině, ale určitě stojí za poslech.



Svoji úvahu zakončím přáním:

prosím vás, věrní Čechové, nenechte si ukrást české vánoce, Ježíška a skládací betlémky. Vyrostly na evropských duchovních kořenech, byly posilou v dobách i o mnohem težších. Nemáme důvod si naříkat, máme se stále lépe, než mnozí dříve i nyní: máme střechu nad hlavou, teplo a dostatek jídla. Tu pohodu můžeme mít v sobě, pokud si ji dokážeme udělat a prožívat. Já takovou pohodu ze srdce přeji všem, kteří stále dokáží být malými dětmi.



Těm, které takový způsob vánoc snad uráží, vzkazuji: žijte si své svátky po svém a dopřejte je v míru těm. kteří jejich tradici ctí a milují.



Jmenuji se Lubomír Synek, venkovský varhaník a zakládající člen Společnosti JJRyby.

Lubomír, 24. listopadu 2015

Žime advent v krásnom očakávaní nášho Spasiťeľa
Oskar, 24. listopadu 2015

Mám moc ráda adventní čas, nazdobím dům, peču cukroví a těším se na Vánoce, které miluji.Je to asi divné, ale Vánoce pro mě končí usednutím ke štědrovečernímu stolu, protože je všechno hotové. Mám ráda ten shon - ovšem ne v obchoďákách, to přímo nenávidím, proto kupuji vše dopředu, abych už pár dní pře Vánoci nikam nemusela a užívala si tepla domova.
Honzina, 29. listopadu 2015

navazuji na úvahu pana Lubomíra a opravdu doporučuji si poslechnout mši Hej mistře od Jakuba Jana Ryby, i já jsem ji zpívala v našem kostele spolu s dalšími zpěváky a zpěvačkami o půlnoční - krásná atmosféra.
marulenka, 15. prosince 2015

Pekné posviatkové popoludnie, krásna stránka - hľadala som recept na cukroví nejaké... som potešená, milé príspevky, páči sa mi každý, ale chcem reagovať na p. Synka, varhaníka. Som rada, že v Česku, ktoré viac zosvetštilo ako Slovensko, sa stále nájdu ľudia, ktorí ctia tradície a duchovné hodnoty priamo žijú. A vedia, že Vianoce, to sú sviatky narodenia Božieho Syna, ktorým sa nechávame viesť počas života. Milujem aj ja Rybu a jeho Vánoční mše patrí neodmysliteľne aj k mojim slovenským Vianociam. Spevy v kostole - už cca 25 rokov - zbor a capella. Posledné roky folklórna skupina - Vianočné koncerty na Boží hod a na Štefana resp. na Troch kráľov. To sú naozaj naplnené sviatky, človek nesedí len doma ale rozdáva radosť ľuďom. A jedna vec - Advent nech je tým, čím má byť - dobou očakávania. Áno - svetielka v údolí na roráty (škoda, že mestské živobytie všetko pokazilo) a mariánske piesne, p. Synek, to máte pravdu. Až Vianoce oslavujú Narodenie, koledy a stromčeky patria až tam, zbytočne nám zovšednejú a potom sa nám zdá, že Vianoce končia Štedrým večerom. Vtedy sa to všetko len začalo :) Pozdrav vrúcny z Petroviec nad Laborcom od Jany Zaťovičovej Pčolinskej, ešte raz pochvala za recepty na stránke
Jana, 4. ledna 2016

Už se moc těšim!!!!
Zuzka, 22. října 2016

Advent je moje nejoblíbenější část vánoc!
Eliška, 30. října 2016

Advent miluju. Poslední roky, jelikož mam velký vekovy rozdíl u dcer, jsem si zvykla, ze byt je jiz vyzdoben do začátku adventu a skoro i napeceno. Tudíž advent jako takový mam na uzivani vánoční atmosféry , trhů, obchodů spod.
Samozřejmě vánoční oblečeni, náramek, mobil je uz klasika.. ;)
Carodejka, 5. listopadu 2016

Mám rád advent!Doma vše voní cukrovím,brouzdáme po obchodech a vymýšlíme dárky pro rodinu,prostě supr čas před štědrým dnem,kdy to vypukne v celé rodině!
Zuki, 8. listopadu 2016

už se dost těším!!! líbí se mi ta vánoční atmosféra,balení dárků,a zapojování světýlek :D myslím že vánoce má každý rád,když má v Prosinci i Narozky :D a zrovna na Mikuláše :D
Lukáš, 14. listopadu 2016

Advent mám ráda. Dostává pro mě jiný rozměr s příchodem dětí...teď teprve člověk začíná s přípravami včas, aby dosáhl toho, že uvidí nadšení v očích těch, které má nejraději...škoda, že se učím až teprve teď mít advent a Vánoce ráda a těšit se...ale na krok lepším směrem přeci nikdy není pozdě. A všem, kteří mají Vánoce spojené se stresem, bolavým žaludkem, upracovaností, atd. (mezi které jsem také patřila) doporučuji pohled na (nejlépe vlastní) tříleté dítě, kterému ukážete ozdobený rozsvícený vánoční stromek :-) a komu to nestačí, tak pod ten stromeček dejte dárečky ;-)

Krásný advent a Vánoce 2016 všem...
Katka, 16. listopadu 2016

Ze vzdechů
mě snad vítr svál
abych jen opodál stál
a díval se
naslouchal
sám sebe se ptal
Lásko,ach Lásko
jsem tu abych
s trylky ptáků
ve tvém vánku se smál
u srdce
jak moherový šál hřál
ve tvé náruči plál
abych tebe
stejně jak svůj život
miloval.

Krásný advent a Vánoce 2016 všem.
j.m., 19. listopadu 2016

vanoce a advent miluju. preji vsem ty nejkrasnejsi vanoce
maruska, 26. listopadu 2016

Ano.advent,vánoce to je nejkrásnější čas v roce.
Naďa, 4. listopadu 2017

Advent je období schonu pečení a schánění dárků . Mám ráda vyrábět a zdobit dům a jeho okolí. Tato atmosféra se mě líbí horší je to s tím pečením a schonem pak až když je vše přichystané usedám k vánočnímu stolu unavená a těším se na konec roku . Hodně štěstí a nepřehánějte to .
Jarka, 5. listopadu 2017

Mám rada všetko čo k tomu patrí , výzdoba , vôňa pernickov , stretnutie sa s priateľmi, spokojnosť u stola , bilancovaníe roka , Popolušku a polnocnu kde si zaspievam tichú noc .
Babi, 7. listopadu 2017

Miluji adventní čas, ale vadí mi komerce posledních let, kdy nás výzdoba mnohdy straší velmi záhy a potlačuje takovéto zvláštní těšení, které pamatuji z dětských let. A tak bojkotuji nesmyslné nákupy, shon a zmatek a snažím se setkávat s lidmi, které jsou blízcí mému srdci. V klidu a pohodě si udělám výzdobu s adventem a čekám na příchod Ježíška. Nepeču haldy cukroví - všeho s mírou, dárečky také nemusí být za tisíce a padat únavou - ne, důležité je být se svými nejbližšími v klidu, lásce a pohodě. Přeji všem krásné Vánoce:)))
Aluška, 16. listopadu 2017

Ja ho milujem, snazim sa vsetko v pokoji naplanovat a 12 zacinam piect milujem
tu pohodu, ked sa dari tak za den upeciem aj tri druhy. Najkrajsie sviatky pre mna zvlast
Ja som sa druhy raz narodila. Pekne Vianoce vsetkym praje Gabika.
Gabika z Ivanky p/D., 25. listopadu 2017

Komerce je fakt děsná. Vánoce mi úplně zošklivila. Roky jsem pracovala v obchodním domě, a jen co se v polovině září sklidilo "Hurá do školy", vytáhli vánoční výzdobu. A od 1. listopadu celý den koledy. Doma jsem je pak nemohla poslouchat.
Teď už jsem v penzi, tak je to lepší. Snažím se dát vánocům zase trochu té poezie. A klidu.
A o adventu na tom pracuju a těším se.
AA, 25. listopadu 2017

Advent, Vánoce? Jenom shon, fronty v obchodech a předstírání, jak jsou všichni happy, že jsou spolu ..., z Vánoc společně strávených s rodinou mi naskakuje husí kůže.
Iva, 26. listopadu 2017

Adventní čas, období Vánoc, krásnou vánoční atmosféru, to milujeme celá rodina! Doma hrají koledy, voní perníčky, vánoční cukroví, pečou se vánočky...Zrovna dnes přemýšlím, jaká bude letos výzdoba, co všechno napečeme, kam si zajdeme, nebo zajedeme na vánoční trhy, na jaký koncert se budeme těšit.
Snažím se připravovat všechno s předstihem, dárky nakupuju průběžně už od září. To těšení se dětí, když byly malé, to byl vždy neskutečný zážitek, ta jejich nedočkavá očka u stromečku....totéž těšení máme teď s malými vnoučátky.
Dojímají mě tyto svátky, které jsou pro mě nejkrásnější v roce.

I když opravdu s předstihem, přesto přeju všem klidné a radostné vánoční svátky, plné lásky, laskavosti a vánoční pohody!

Alena, 8. listopadu 2018

Napište, co si o tom myslíte


Jméno: