perníkova chaloupka
Perníková chaloupka

Perníková chaloupka

Perníková chaloupka už tradičně patří k Vánocům. Můžete si ji upéct nebo nechat upéct. Jejím upečením a sestavením uděláte radost jak malým, tak i velkým.

Ingredience:

325 g hladké mouky
50 g másla
110 g moučkového cukru
50 g medu
kávová lžička perníkového koření
2 vejce
lžička kakaa
lžička jedlé sody
Poleva na potření před pečením: 1 vejce, 2 lžíce vody, lžička cukru, půl kávové lžičky kakaa
Poleva na zdobení: 1 bílek, 150 g moučkového cukru, pár kapek citrónové šťávy

Postup:

Prosátou mouku smícháme s prosátým cukrem, k nim přidáme změklé máslo, med, perníkové koření, vejce, kakao a sodu. Vyrobíme tuhé těsto, které necháme v lednici odpočinout nejlépe do dalšího dne.
Před samotnou přípravou si připravíme polevu na potření perníčků před pečením. Vejce rozšleháme s vodou, cukrem a kakaem. Před potřením musíme směs promíchat.
Těsto vyválíme a vykrajujeme z něj tvary na perníkovou chaloupku:
2 obdélníky, ze kterých vytvoříme střechu,
přední a zadní část, v jedné vytvoříme místo pro okno a v druhé místo pro dveře,
2 obdélníky, které jsou boční díly a vytvoříme v nich místo pro okno,
kulaté či polohranaté místo pro zasněžený trávník,
dále stromeček, dveře, postavičky...

Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova a před dopečením potřeme tmavou polevou. Až budou perníčky hotové, necháme je vychladnout.
Připravíme si bílkovou polevu z rozšlehaného bílku s cukrem a citronovou šťávou.
Polevou nejprve nazdobíme díly na střechu a místo pro zasněžený trávník.
Jednotlivé díly k sobě spojíme pomocí bílkové polevy, v případě potřeby si je upravíme. Celou perníkovou chaloupku ozdobíme dle našich představ. Na zdobení můžeme použít bonbóny, lentilky, marcipán.
Perníková chaloupka se bude všem líbit. Recept je velmi jednoduchý, avšak zdobení a sestavení vyžaduje trpělivost.




Přidat nový komentář:

Za takovou chaloupku bych se styděla divím se , že vám ještě nespadla. Vypadá to jako od komedošů.
veveřice, 28. listopad 2013, 18:43
Naprosto s Veveřicí souhlasím.
Lucina, 11. prosinec 2013, 22:47