Pečené kaštany: Tři chutné recepty

/media/image/pecenekastany01.jpg

Pečené kaštany nejsou přímo vánočním pokrmem, ale jedná o pochoutku, se kterou nejčastěji setkáváme na vánočních trzích a na podzim a v zimě. Pokud nechcete spoléhat pouze na trhy, protože je na všech nemají, připravte si je i doma. Stačí jen mít kaštany a můžete se pustit do přípravy.

Kaštany koupíte na podzim a v zimě v obchodech (Globus, Tesco, Billa, Makro atd.) nebo si je můžete nasbírat. Ale pozor, musí se jednat pouze o jedlý kaštan ze stromu kaštanovník setý (kaštanovník jedlý). U nás častěji roste jírovec maďal (kaštan koňský), který je jedovatý.

V obchodech vždy dbejte na správný výběr: kaštany by měly být bez dírek a poškození, nesmí být vyschlé, mít krabatou slupku a dávejte si pozor na plíseň, která se na nich často při nesprávném skladování v obchodech vyskytuje. Doma kaštany rychle spotřebujte.

Jak připravit kaštany?

Vždy je nutné kaštany pořádně roztřídit a vyhodit ty, které mají nějaký problém. Pak je nařízneme ostrým nožem na vypouklé straně do kříže a do hloubky cca 3 - 4 mm. Následně je můžeme upéct, osmažit nebo uvařit. Dávejte ale pozor, ať kaštany nezčernají, spálily by se.

Pečené kaštany

Ingredience:
  • kaštany
Postup:
  1. Naříznuté kaštany naskládáme na plech naříznutou stranou nahoru a vložíme do trouby, kterou jsme si již dopředu nahřáli na 200°C.
  2. Pečeme necelých dvacet minut.
  3. Povrch kaštanů by měl ztmavnout, ne zčernat.
  4. Během pečení kaštany začnou vonět, slupka se u řezu rozevře a začnou syčet.

Kaštany na grilu či pánvi

Ingredience:
  • kaštany
Postup:
  1. Kaštany můžeme grilovat, ale k tomu je nutné mít děrovanou pánev nebo speciální rošt a na něj položíme kaštany.
  2. Grilujeme 10 minut a během toho je nutné kaštany míchat a obracet. Pokud máme k pánvi kryt, tak je vhodné s ní třepat. Můžeme je také „smažit” na klasické pánvi bez tuku na středním ohni, ale je potřeba je neustále míchat.
  3. Asi po deseti minutách budou kaštany hezky hnědé a tudíž i hotové.

Vařené kaštany

Ingredience:
  • kaštany
Postup:
  1. Naříznuté kaštany dáme do vody a vaříme necelých deset minut.
  2. Potom vodu slijeme a kaštany zabalíme do utěrky.
  3. Rukama je pořádně promačkáme a slupka se během tohoto procesu uvolní.

Takto připravené kaštany můžete buď rovnou sníst (někdo si je rád dosoluje), nebo je použít na další přípravu. Chutná je kaštanová polévka, nádivka, pyré nebo moučníky.

Máte rádi kaštany? Jak nejraději?

Ohodnoťte recept!





Vaše komentáře


Napište, co si o tom myslíte


Jméno: