Prodej vánočních kaprů 2023

/media/img/vanocnikapr.jpg

Již brzy budeme slavit vánoční svátky s tradiční atmosférou. Připravte se na ně s plnou parádou, ať si je pořádně užijete.

Ke štědrovečernímu pokrmu patří kapr s bramborovým salátem. Jedná se o tradiční jídlo, bez kterého si mnohdy Vánoce nedokážeme ani představit. Víte, kde můžete koupit vánoční kapry, jaká je jejich cena a kdy začne prodej?

Během roku si na kapra ani nevzpomeneme. Většina si radši dá lososa, tuňáka, pstruha nebo filé. Jakmile se ale blíží Vánoce, všichni si uvědomí, že bude potřeba koupit vánočního kapra.

Přes rok ho běžně koupíte na rybích sádkách nebo specializovaných prodejnách, ale před svátky se kapr prodává téměř všude. Všichni chtějí koupit čerstvého kapra, proto na různých místech se nacházejí stánky s kádí plnou kaprů.

Kde najdete prodej vánočních kaprů?

Jak už jsme zmínili, pokud máte blízko rybí sádky a specializované prodejny, můžete nakoupit rovnou tam. Čerstvé ryby koupíte přímo od profíků, kteří k nim budou mít úplně jiný vztah než brigádníci na stáncích. Pokud nemáte tuto možnost, můžete je koupit na stáncích.

Stánky najdete u supermarketů a hypermarketů, na náměstích větších měst, na trzích atd. Vždy u nich se u nich vyskytují cedule s označením Prodej kaprů, Vánoční ryba, Tradiční kapr atd. K tomu to poznáte podle velkého množství lidí čekajících ve frontě a rovněž to ucítíte. Specifický pach kaprů a kádí je znatelné mnohdy z velké dálky.

Seznam obchodů

Stánkový prodej najdete například před následujícími obchody:

  • Bauhaus
  • Billa
  • Globus
  • Kaufland
  • Obi
  • Penny Market
  • Tesco

Jelikož se vánoční kapr prodává naprosto všude, je sem zbytečné psát seznam měst. Jedná se jak o větší města, tak i o menší města. Pár jsme jich sem ale vybrali:

Praha, Brno, Ostrava, Plzeň, Liberec, Olomouc, České Budějovice, Hradec Králové, Pardubice, Ústí nad Labem, Zlín, Havířov, Kladno, Most, Opava, Frýdek-Místek, Jihlava, Teplice, Karviná, Karlovy Vary, Děčín, Chomutov, Jablonec nad Nisou, Mladá Boleslav, Prostějov, Přerov, Česká Lípa, Třebíč, Třinec, Tábor, Znojmo, Kolín, Příbram, Cheb, Písek, Trutnov, Kroměříž, Orlová, Vsetín, Šumperk, Uherské Hradiště, Břeclav, Hodonín atd.

Kdy začíná prodej vánočních kaprů?

Termín, kdy se začíná prodávat kapr, je většinou od 19. 12. do 23. 12. Někde prodejci prodávají i na Štědrý den (24. 12.), nebo dokonce o den dříve. Stačí se podívat na stánkový prodej na obvyklých místech, kde najdete i tabuli, na které je mimojiné otevírací doba, datum, čas prodeje, ceny.

Jaká je cena za vánočního kapra 2023?

Letošní výlovy rybníků přineslo průměrné množství kaprů, proto rybáři oznámili, že neplánují zdražovat. Cena za kapry by měla být stejná jako minulý rok. Cena za kilo kapra minulý rok byla zhruba 110 - 140 Kč.

Vzhledem k tomu, že kapra většina lidí nakupuje pouze jednou za rok, není tato cena vůbec vysoká. Středně velký kapr váží kolem dvou kilogramů a nasytí celou rodinu. Vychází potom velmi levně.

K tomu je nutné připočítat částku za další služby jako naporcování, vykuchání, odšupení, pytlík...

Ve specializovaných obchodech koupíte taktéž naporcovaného kapra na podkovy, filety, filety bez kostí, na polévku hlavy, skelet, vnitřnosti (mlíčí, jikry, játra).

Prohlédněte si prodejní místo

Tak jako všude, tak i zde je nutné dávat pozor na to, co kupujete. Jedná se o živé ryby, proto byste měli věnovat právě pozornost právě místu. Chcete koupit čerstvou rybu od férového prodejce.

Prodej na stáncích často zajišťují brigádníci, kteří s prodejem nemusejí mít tolik zkušeností nebo se schválně mohou chovat jak ke kaprům, tak i k zákazníkům nehezky.

Prodejce musí mít vždy označen prodejní stánek. Na stánku musí být funkční váha, prodejní pult, pracovní pult se zástěnou a nádoby na odpad. Dávejte si pozor na triky při vážení jako velké kusy ledu na váze, špatné zvážení nebo opření se o váhu.

kapr na vánoce

Podívejte se vždy káď a stav ryb. Ryby by v ní měly mít dostatek prostoru, nemělo by jich tam být zbytečně hodně, voda nesmí být špinavá, měl by být do ní dodáván kyslík. V žádném případě na hladině nesmí plout nehybné ryby břichem vzhůru nebo na boku. Pokud se tam takoví kapři vyskytují, raději hledejte jiného prodejce.

Sledujte, jak se prodejce chová k rybám. Prvně je musí omráčit do temene hlavy a následně oddělit cévy za hlavou nebo žaberní oblouky. Kapr musí být vždy omráčen. Celý tento proces by měl probíhat za plentou, skrytý před zraky lidí.

Připravte lahodného smaženého kapra podle ověřeného receptu.

Jakého vybrat kapra? Menšího nebo většího?

Asi nejdůležitější na všem je výběr kapra. Když už jste našli správné místo, kde ho koupíte, soustřeďte se na jeho výběr. Malý nebo velký? Záleží na tom, co preferujete. Má to ale řadu ale.

Velký kapr obsahuje více masa, kosti jsou větší, ale ryba je starší, obsahuje víc tuku a má i horší chuť (někteří říkají, že jde cítit bahnem, to je ale tím tukem). Tuk je potřeba oddělit, ať lépe chutná a není tolik cítit.

Malý kapr obsahuje méně masa, kosti jsou menší, ryba je mladší a její chuť je mnohem lepší. Ideální váha je 2 - 2,5 kg.

Pokud vám nestačí menší velikost, kupte raději dva menší mladší kapry než velkého a tedy staršího.

Jak má dobrý kapr vypadat?

  • ✅ Kapr pluje břichem dolů, je živý, pohyblivý
  • ✅ Lesklé a pevné šupiny po celém těle
  • ✅ Má růžové, červené žábry
  • ✅ Jeho oči jsou vypouklé, lesklé a průhledné
  • ✅ Má nepoškozené ploutve
  • ✅ Váha 2 - 2,5 kg

Jak nemá kapr vypadat?

  • ❌ Leží břichem vzhůru, na boku, moc se nehýbe
  • ❌ Má matné, poškozené šupiny, bílý hlen, flíčky
  • ❌ Žábry jsou zašedlé, hnědé
  • ❌ Má zapadlé, matné oči
  • ❌ Ploutve jsou potrhané
  • ❌ Váha kolem 1 kg a nad 3 kg


Kde koupit vánočního kapra?

Pokud jste už někdy kupovali kapra na Vánoce, asi víte, kde bude probíhat stánkový prodej. Pokud ne, hledejte cedule s nápisy Kapr na Vánoce, Třeboňský kapr, Pohořelický kapr, České ryby atd. zpravidla od 19. prosince.

Stánkový prodej často probíhá na náměstí větších měst, na rušných místech, u větších obchodů, supermarketů nebo hypermarketů. Můžete ho koupit rovněž na rybích sádkách a prodejných s rybami.

Rybí sádky a prodej naleznete například u:

  • ✅ Chov ryb Jistebník
  • ✅ Klatovské rybářství
  • ✅ Rybníkářství Pohořelice
  • ✅ Rybářství Doksy
  • ✅ Rybářství Hluboká
  • ✅ Rybářství Hodonín
  • ✅ Rybářství Litomyšl
  • ✅ Rybářství Lískovec
  • ✅ Rybářství Tylov
  • ✅ Rybářství Třeboň
tradiční vánoční kapr

Jak skladovat kapra doma?

Živý kapr doma vyžaduje vhodnou péči. Při přenosu by neměl být v igelitce, ale v prodyšné tašce (např. bavlněné nebo síťovce) nebo nejlépe v uzavíratelném kbelíku s vodou z kádě. Následně ho co nejrychleji přeneste domů. Auto mu nedělá moc dobře, protože tam je na něj příliš teplo. Vyvarujte se převozu v autě a raději běžte pěšky.

Doma ho umístěte do vany nebo obrovského lavoru, aby se v něm mohl pohybovat. Napusťte tam studenou vodu a chvíli počkejte, ať se vypaří chlor. Pak rybu pravidelně kontrolujte, jestli s ní není něco v nepořádku. Pobyt ve vaně rybku poměrně hodně stresuje.

V opačném případě ji skladujte v lednici. Dobře ji zabalte do obalu, aby neoschla. Teplota v lednici by měla být maximálně 4 °C. Může být uchovávána zabalená na ledu. Do mrazáku se moc nehodí, protože by se zničila chuť kapřího masa.

Chcete pustit kapra zpět do přírody a vypustíte ho nejbližšího rybníka? Tak to nedělejte. Kapr během doby od výlovu prožil několik teplotních šoků, žil v novém prostředí a už nic nežral. Bylo by to pro něj jen trápení, které by stejně nepřežil.

Od prodeje/nákupu a následného zpracování by nemělo uběhnout moc času, aby se kapr nezkazil. Proto se začíná prodávat až 19. prosince a každý den se ke stánkům vozí nové kusy, ať si každý může koupit čerstvou rybu.

Připravte si následující recepty z kapra: polévku z kapra, smaženého vánočního kapra a kapří hranolky.

Jaké máte zkušenosti s prodejem kaprů na stáncích?


Vaše komentáře


Napište, co si o tom myslíte


Jméno: