Makronky - recept na skvělou pochoutku
Makronky patří mezi výbornou laskominu, kterou jak jednou ochutnáte, tak ji budete chtít opět a opět. Jemná pusinka s mandlovou příchutí je doplněna výtečným krémem a doslova se rozplývá na jazyku. Koupíte je ve Francii, na některých místech v Česku a také je můžete celkem snadno upéct doma.
- 1 hrnek (250 ml) jemného moučkového cukru
- 3/4 hrnku namletých mandlí nebo jemné mandlové mouky (koupíte zde)
- 1/4 hrnku cukru krupice
- 2 větší bílky (jeden den odstáté - nutná pokojová teplota v uzavřené nádobě)
- vanilka nebo kokos, barviva, kakao, káva, matcha tea atd.
- Mandle namočíme do teplé vody a oloupeme je. Poté je necháme dva dny odležet, aby pořádně oschly. Pak je na nameleme na velmi jemnou moučku. Můžeme koupit již oloupané mandle a ty pak namlít. Důležité je, aby tato mouka byla ve výsledku strašně jemná. Nebo jednoduše použijte unikátní jemnou mandlovou mouku.
- Mleté mandle smícháme s moučkovým cukrem a meleme do jemné konzistence. Meleme ale chvilku. Případně odstraníme přes sítko větší kusy.
- Bílky šleháme, ale ne do úplně pevného sněhu. Poté postupně přidáváme cukru krupici a šleháme do zhoustnutí.
- K bílkům opatrně vmícháme 1/3 první směsi. Můžeme přidat barvivo, kávu, skořici či kakao. Nato přidáváme zbytek a pořádně promícháme.
- Použijeme speciální silikonovou formu na makronky nebo použijeme plech, který vyložíme papírem na pečení.
- Hmotou naplníme cukrářský sáček a na papír tvoříme kolečka o průměru 2 - 3 centimetry. Následně bouchneme několikrát do plechu zespodu, vynoří se tak bublinky z makronek (bez tohoto bouchnutí by neměly charakteristickou spodní část).
- Makronky necháme 30 minut odpočívat. Během této doby zapneme troubu na 160 °C (elektrická trouba) tak akorát, aby to do té doby vyšlo.
- Poté je vložíme do trouby a pečeme asi 10 - 15 minut.
- Po vyndání by měly jít dobře oddělat z formy nebo papíru (vyzkoušíme jednu), pokud ne a jsou lepivé, dáme plech ještě na chvíli do trouby.
- Makronky necháme na plechu asi ještě 10 minut, pak je odděláme a umístíme na mřížku (ne na talíř).
- Následně nebo až další den je můžeme naplnit krémem podle vašeho výběru - kávový, vanilkový, pistáciový, malinový, čokoládový atd.
- Makronky můžeme nechat den, dva uležet a pak je konzumovat. Budou vám ale chutnat i hned první den.
V případě, že by se vám nedařilo udělat hezké makronky, musíte zkoušet a zkoušet podle receptu. Suroviny musí být dokonale namleté, nesmí se zapomenout na bouchnutí a krásně jemná kolečka na plechu.
Jsou-li duté, mohou být nedopečené nebo bílek je moc tuhý, popraskané jsou díky hustému těstu nebo vyšší teplotě atd.
Může to také být kvůli tomu, že vám chybí správné suroviny nebo potřeby k výrobě této dobrůtky. Podívejte se do tohoto e-shopu, kde k nim nabízejí plno surovin (včetně hotové směsi) a pomůcek.
Chutná vám tato laskomina, kterou můžeme připravit i jako vánoční cukroví?
Vaše komentáře