Vánoční kapr - recepty
28. listopadu 2011Získejte levné a kvalitní:
Smažený kapr bezpochyby patří k vánoční štědrovečerní večeři. Kapr se prodává před Vánocemi na mnoha místech celý nebo i naporcovaný. Základem pro správnou přípravu vánočního kapra je jej správně naporcovat a připravit. Podívejte se na recept na klasiku, pikantního česnekového kapra a kapra pečeného v troubě. Všechny tyto recepty jsou velmi snadné.
Smažený vánoční kapr
Ingredience:
- kapr
- hladká mouka
- vajíčko
- strouhanka
- mletý kmín, mletá sladká paprika (není nutné)
- sůl, pepř
- olej, máslo nebo sádlo
Postup:
- Nejprve si připravíme trojobal - mouku smícháme s kmínem a sladkou paprikou, vajíčko osolíme a opepříme, strouhanku nasypeme do misky.
- Kapra naporcujeme, omyjeme a osušíme. Následně ho osolíme a opepříme.
- Řízky prvně obalíme v mouce smíchané se špetkou mleté papriky a kmínu, pak v osoleném a opepřeném vajíčku a nakonec ve strouhance.
- Celý postup můžeme opakovat ještě jednou, aby byl kapr křupavější.
- Kapra smažíme dozlatova na rozpáleném oleji a pak jej lehce utřeme do ubrousku, ať se zbavíme přebytečného oleje.
- Tento recept na smaženého kapra je velmi jednoduchý a zvládne ho připravit naprosto každý.
Kapr s česnekem a zázvorem
Ingredience:
- kapr
- hladká mouka
- vajíčko
- strouhanka s mletou paprikou
- 3 KL mletého kmínu, 1 KL mletého zázvoru
- 4 stroužky česneku
- sůl
- olej, máslo nebo sádlo na smažení
Postup:
- Připravíme marinádu z mletého kmínu a zázvoru, soli a prolisovaného česneku. Ke směsi podle potřeby přidáme olej.
- Omytého kapra naporcujeme a osušíme. Kapra potřeme marinádou z obou stran a necháme marinovat pár hodin v chladnu.
- Poté pokračujeme klasikou a obalíme jednotlivé porce v trojobalu - mouka, vejce se solí a strouhanka s mletou sladkou paprikou.
- Osmažíme dozlatova v pořádně rozpáleném oleji z obou stran.
- Rybu ale nemusíme obalovat trojobalu, stačí ji obalit pouze v mouce se Solamylem a mletou paprikou, poté osmažíme. Jedná se o podobný postup jako u kapřích hranolků.
Kapr pečený v troubě
Ingredience:
- porce kapra
- sůl
- mletý kmín
- česnek
- máslo
Postup:
- Kapra omyjeme, naporcujeme a osušíme.
- Každou porci z obou stran potřeme prolisovaným česnekem, osolíme a posypeme kmínem.
- Pekáč nebo plech vymažeme máslem a na něj umístíme porce ryby.
- Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme do 20 minut.
- Tato varianta je na rozdíl od těch nahoře dietní a zdravá.
Vaše komentáře