Marcipán - tři skvělé recepty

/media/image/marcipan.jpg


Chystáte se dělat marcipán? Máme tady pro vás několik receptů na marcipán. Naleznete zde recept na domácí marcipán, falešný marcipán i na pravý marcipán. V prvních dvou případech se jedná o potahovací hmotu vhodnou na dorty, ale je možné z ní vytvořit i figurky. Snad si nějaký marcipán vyberete a bude vám chutnat.

Falešný marcipán

Ingredience:
  • 200 g cukru moučky
  • 200 g polotučného sušeného mléka
  • kávová lžička medu
  • kávová lžička oleje
  • pár kapek mandlového aroma
  • voda podle potřeby
Postup:
  1. Cukr i sušené mléko prosejeme a smícháme.
  2. K nim přidáme olej, med, aroma a postupně se zapracováním přidáváme vodu, ale přidáváme ji opatrně po kapkách.
  3. Propracujeme dobře v těsto, které rozdělíme na několik dílů a obarvíme je buď troškou potravinářského barviva (koupíme v drogerii), nebo třeba ovocnou či zeleninovou šťávou. Dobře barví například uvařená červená řepa, čerstvé borůvky či jahody.
  4. Každý kus zabalíme do potravinářské fólie a na chvíli ho dáme do lednice.
  5. Pak falešný marcipán vyválíme nebo tvarujeme z něj různé objekty.

Domácí marcipán

Ingredience:
  • 200 g cukru moučky
  • 200 g sušeného polotučného mléka
  • 100 g mandlí
  • 2 bílky (nebo olej a voda)
  • polévková lžíce mandlového sirupu nebo medu
Postup:
  1. Mandle spaříme, oloupeme a necháme zchladit. Pak mandle nastrouháme, smícháme s cukrem a polotučným mlékem. Přidáme k nim bílky a mandlový sirup.
  2. Propracujeme v tuhé těsto, které zabalíme do fólie a dáme na chvíli odpočinout do chladna. Také ho můžeme obarvit.
  3. Pokud je vám proti srsti používat bílek, můžete místo něj použít lžíci oleje a postupně přidávat vodu po kapkách.
  4. S tímto domácím marcipánem pracujeme dle potřeby, můžeme ho jak vyválet, tak i z něj tvarovat figurky.

Pravý marcipán

Ingredience:
  • 120 g cukru moučky
  • 120 g mandlí
  • 1 bílek (nebo voda)
Postup:
  1. Mandle spaříme, oloupeme, necháme zchladit a osušíme. Pak mandle nastrouháme opravdu na jemno a smícháme s prosátým cukrem.
  2. Postupně přidáváme vodu (bílek), hmotu neustále třeme, abychom vytvořili těsto, které bude velmi dobře propracované.
  3. Podle potřeby můžeme těsto obarvit a poté jej dáme na chvíli do lednice.
  4. Tohle byl jednoduchý recept na pravý marcipán.

Ohodnoťte recept!





Vaše komentáře


Ty prasátka jsou vážně roztomilý. Škoda, že moje výtvory jsou vždycky spíše horší. No budu se muset více snažit.
Broskvička, 7. listopad 2012

mnam.... :DDDD
nikdo, 13. listopad 2012

mnami mnami mnam jj je to lahudka
bomba, 22. březen 2013

Chtěla bych se zeptat jestli se místo sušeného mléka dá dát takové to do kafe co seženu běžně v obchodě :) děkuju moc .. :)
Aleba, 19. květen 2013

Lepší bude to klasické sušené mlíko, to do kafe bude mít jiné vlastnosti a výsledek by se asi nepodařil :)
Evča, 23. květen 2013

A kde bych ho sehnala, už sem prolezla snad všechny krámy :(
Aleba, 24. květen 2013

U nás mají sušené mléko v Bille, se kdyžtak zeptej... Myslím, že v každém takovém obchodě ho mají
Ivana, 27. květen 2013

Chtěla bych se zeptat který z těchto tří marcipánů se dá nechat 1-3 dny v ledničce než se snim zacně pracovat. děkuju
petra, 28. květen 2013

No to je asi jedno, jestli se v ledničce nechá hodinu nebo tři dny, bílek se za těch pár dní nezkazí. Akorát se před pracováním se bude muset déle na vzduchu, ať je trošku měkčí.
Rihanka, 31. květen 2013

Mohu se zeptat to sušené mléko musí být polotučné? Mám doma sušené pouze plnotučné :-) děkuji
Lucka, 11. červen 2013

Prosím, měla bych dotaz, kde se dá sehnat barvivo? Potřebovala bych právě to růžové. Děkuju M. :o)
Martina, 18. červen 2013

Barviva maj v drogeriích. :)
Květa, 19. červen 2013

a barviva mají i v Tescu, nedávno jsem ho tam objevila:-)
Anet, 7. červenec 2013

Pokud nedáte do marcipánu bílek, ale jen ten olej, tak vám vydrží tak dlouho jakou má spotřebu suš. mléko. To je lepší polotučné, protože plmotučné pouští víc tuku při zpracování. Když budete marcipán uchovávat v ledničce a budete ho nutně potřebovat je dobré si ho dát na PÁR vteřin do mikr. trouby a pak propracovat. Pozor střed může pálit.
Iconka, 10. červenec 2013

Mam dotaz změní barvivo chuť marcipánu????

dekuji
jesterka, 15. červenec 2013

Pro ještěrka: Nemění, pokud ho tam nedáte opravdu přehnaně moc, ale to spíš zmnění konzistenci. Akorát si dejte pozor, u některých potr. barviv je jako nosič použita sůl, mám dojem že je to od firmy Adoco, ale nejsem si jistá. Použít můžete, ale jen minimální množství a nebo dát trochu barvy, třeba do odměrky od sunaru nebo něčeho podobného, přidat pár kapek vody a tu obarvenou vodu nalít do důlku do marcipánu dřív než se rozpustí ta sůl, tu tam nedávat.
Iconka, 18. červenec 2013

Dobrý den, chci se zeptat, jestli tento marcipán po potažení dortu

jakobynezvlhne....měla jsem už spoustu receptů, ale pokaždé, když dort dám vychladit do ledničky a pak jej po vytažení dám na stůl tak je jakoby mokry :-(....ne že by se roztékal, to ne, ale je lepivě vlhký.....můžete mi prosím poradit, čím by to mohlo být? Mám recept s kukuřičným sirupem i medem a u obojího mám tento problém.

Děkuji.
martinuka, 20. červenec 2013

Bude to asi tim ze je tam moc tekutyho a malo suseneho mleka nekdy je dobre ho dat trochu vic nez je psano.
pju, 20. srpen 2013

Susene mleko sezenete v lekarne i jinych supermarketech. Typ: znacka zajic.
pju, 20. srpen 2013

Tak jsem si přečetla všechny rady a to bych mohla zvládnout vyrobit oslavenci marc.žábu :-)))díky.....
Dáša S., 17. říjen 2013

lidicky to ne!!!!! susene mleko mysli opravdu mleko. jeslti to chcete delat z cehokoliv jinyho, tak se na to zrovna vykaslete. meni to vlastnosti, konzistenci a predevsim chut. susene mleko maj snad vsude v potravinach, jen nikde ne u mlek. chce to bud hledat, nebo se ptat, taky jsem ho nevidela a ani neveria, ze sezenu v nasem malym coopu - jedinych potravinach a hele.. ono se skryva mezi pudingama. hledejte a nenahrazujte!!


ja, 3. listopad 2013

Marcipán vám na dortu zvlhne, pokud pod ním jako podklad máte krém. Jestli chcete aby marcipán na dortu vydržel krásně pevný, nevlhl a nestékal, je nejlepší si ze zbytků vyrobit punčovou hmotu(spojit odkrojky korpusu, trochu krému či marmelády,tak aby vám vzniklo tužší těsto) tu necháte chvíli odležet v lednici. Punčovou hmotou následně pokryjte celý dort, zároveň se jí dají vyrovnat veškeré nerovnosti ;-).
Luci, 8. listopad 2013

A ještě na to vlhnutí má vliv jaké použijete máslo na krém,když dáte nemražené ,čerstvé české,tak to bude dobré,taky se mě to stávalo a od té doby co používám čerstvé české máslo mám to super :-)


Martina, 22. listopad 2013

pod marcipán dávám krém z vařené mouky a másla, pokud udělám z pudinku tak marcipán vlhne ,pudink neváže vodu, mouka ano a marcipán nenavlhne
Taňa, 25. listopad 2013

Já do marcipánu vajíčko nedávám, místo medu dávám kukuřičný sirup. Mléko musí být sušené, polotučné. Koupíte ho v každém Kauflandu !!! Marcipán uchováváme v ledničce - při spotřebovávání ho můžeme dát na PÁR VTEŘIN do mikrovlnky.
Mila :-), 3. prosinec 2013

který ten marcipan je nejlepsí praví nebo domaci nebo falesný
Petra, 10. prosinec 2013

je docela dobry
nikol, 16. prosinec 2013

kuchařinky..a co sunar-ten asi nemůžu dát,co?
Lara, 29. prosinec 2013

Minulej rok jsem dělala synovi dort s domácího marcipánu, dělala jsem ho podle postupu a ta marcipánová hmota mi nešla vůbec spracova nejdřív se lepila a když už jsem to spojila tak se mi roztekla tak jsem to dala do lednice pak vyválela že to dám na dort a hrozně se trhala pak když jsem to po jaký době dala na dort tak se mi ten marcipán pri pokojoví teplotě roztekl.Poradíte mi prosím?? :-(
Jana, 9. leden 2014

Holky delala jste nekdo i z toho praveho marcipanu jen ty mandle a cukr 1:1+bilek??????nebo vsichni delate z tech falesnych?????
alice, 19. leden 2014

Dělám pravý marcipán a je fakt dobrej.
liliana, 17. červenec 2014

Kolik vody a oleje mam dat do toho domácího marcipanu kdyz tam nechce dat bílek ??
Sasanka, 25. září 2014

já dělala už hodně marcipánu a nejlepší byl ze sušeného mléka a nebo kojeneckého, sunar, nutrilon, beba, ale nejlepší je opravdu z obyčejného sušeného mléka, jednou jsem nesehnala a udelala ze sušené smetany do kafe, chuť dobrá, ale prostě to stále řídlo, takže na dort jsem to nedala, ale dala jsem to dětem ať si udělají kuličky a ty jsme obalili ve zdobení, takže teď už dělám jen z toho sušeného. Takové ty lidl, penny to nemají, jinde to je všude. Na pravý marcipán je dobrá mandlová mouka, většinou se dá sehnat ve zdravé výživě, ale vždy jsem musela upozornit, že není, nebo na internetu.
marketa02, 8. listopad 2014

Falešný marcipán se povedl na jedničku...moc děkuji za recept....dort sklidil obrovský úspěch
willy, 27. únor 2015

mužu si falešný marcipán udělat z něho figurky třeba 14 dní dopředu?
Joník, 10. květen 2015

Dva týdny bych řekla, že je zbytečně hodně a pak už nebudou dobré.
Saša, 14. červen 2015

Pokud vím,pravý marcipán asi normálně nikdo neudělá bez přístroje na dokonalé zpracování mandlí,je to několik válečků a těmi se mandle tak dlouho lisují až je hmota hlaďoučká.
Skřet, 18. říjen 2015

Už léta dělám marcipán z mandlí, které nejdříve na mlýnku pomelu a potom ještě umelu v mlýnku na kávu. Stane se s nich úplný prášek a marcipán je jak kupovaný, vlastně ještě lepší. Mlýnek by měl být nerezový, na hliníkovém mandle trochu zšednou, ale chuťově se nezmění.
babi, 4. listopad 2015

Umlet , to byla síla
michalmichal, 25. listopad 2015

Holky já bych se chtěla zeptat jestli je ten falešný marcipán dobrý jestli se hodí na dort děkuji.
nata, 13. březen 2016

Napište, co si o tom myslíte


Jméno: