Vánoční strom Praha a jeho rozsvícení

/media/image/vanocnistromvpraze.jpg

Již brzy budeme slavit vánoční svátky s tradiční atmosférou. Připravte se na ně s plnou parádou, ať si je pořádně užijete.

Neskutečným tempem se zase blíží Vánoce. Čeká nás skvělý advent, nákupy dárků, návštěva trhů, trocha domácího úklidu i pečení cukroví, jak je tomu každý rok. Konečně si odpočineme a budeme se mít myšlenky jen na kouzelné svátky.

✅ Největší vánoční trhy v Česku se konají v Praze na Staroměstském náměstí. Opět se bude jednat o krásné trhy, které stojí za navštívení, pokud jste z blízkého okolí i dálky. Letos jsou trhy naplánovány od první soboty v prosinci a to od 2. 12. 2023 a skončí až 6. 1. 2024.

Kdy bude rozsvícen strom?

✅ Adventní trhy zahájí slavnostní rozsvícení vánočního stromu. Ten letos rozsvítí primátor Prahy společně s hercem Pavlem Trávníčkem. Strom bude umístěn na Staroměstském náměstí již koncem listopadu, následně bude nazdoben a poté rozsvícen i s tradiční světelnou show.

Vánoční strom bude slavnostně rozsvícen v sobotu 2. 12. 2023. Od 16:00 začíná charitativní projekt a později se rovněž rozsvítí. Dále bude každý den po dobu konání jarmarku rozsvícen v hodinových intervalech od 16:30 do 21:30 hodin.

Hledání vhodného stromu na trhy

✅ Tak jako v minulých letech, tak i letos se hledá vhodný strom na náměstí. Mezi hlavní požadavky patří, aby to byl smrk s výškou alespoň 20 metrů, aby byl zdravý a bezchybný a aby byl dostupný pro těžkou techniku při kácení. Odměna za vítězný tip je stanovena na deset tisíc korun.

Tipy můžete posílat do 30. září společnosti Taiko. 1. listopadu se vybere vhodný strom, který se 20. listopadu pokácí, pak se převeze na náměstí, vzápětí se na náměstí postaví a nazdobí. V sobotu se poté slavnostně rozsvítí.

Jakmile bude vyhlášen vítězný strom, napíšeme sem bližší informace.

Do hledání stromu pro Prahu se můžete zapojit i vy! Předminulý rok se vybíralo pouze ze 20 tipů a minulý rok ze 30 tipů, takže byla pro soutěžící velmi vysoká šance na výhru.

Již je vybráno!

Letos byl vybrán asi z 40 tipů smrk ztepilý, který ohrožoval dům v obci Pertoltice. Dorostl do výšky zhruba 24 metrů a byl starý přes 50 let. Majitel ho již chtěl nechat pokácet, protože byl při bouřkách nebezpečný, ale nakonec ho přihlásil do soutěže.



✅ Jak to bylo v minulých letech?

Poblíž České kamenice

Minulý rok byl vybrán z 26 tipů smrk ztepilý, který rostl na obecním pozemku vesnice poblíž České Kamenice. Dorostl do výšky 25 metrů a jeho stáří je 58 let. Ohrožoval okolní dům, jehož majitel ho přihlásil do soutěže.

Z okolí Jablonce nad Nisou

Byl nakonec vybrán ze 30 došlých tipů smrk ztepilý, který se nacházel ve vesničce u Jablonce nad Nisou. S úctyhodnou výškou téměř 22 metrů byl již pro své okolí nebezpečný, proto by byl stejně odstraněn. Rozzářil se koncem listopadu.

Smrk z Jílového

Předminulý rok byl nakonec vybrán krásný smrk z Jílového, který tradičně netradičně ozdobil náměstí.

Byl vybrán smrk ze Semil

Byl vybrán smrk ztepilý ze Semil z Libereckého kraje, který byl vysoký 24 metrů. Vybíralo se ze 42 tipů, což je rekordní číslo. Smrk ohrožoval dům při silném větru a majitelka by jej nechala stejně pokácet. Alespoň tento nádherný fešák ozdobil náměstí přes minulé Vánoce.

Vyhrál smrk z Roztok

Z 23 tipů na strom byl vybrán smrk ztepilý z Roztok na Rakovnicku, který měřil 24 metrů. Již začal zasahovat do drátů vysokého napětí, takže by musel být stejně v nejbližší době odstraněn. Měřil 24 metrů a pokácení bylo naplánováno týden před jeho rozsvícením.

Byl vybrán smrk pana Wolfa

Soutěž nebyla vypsána, proto byl vybrán favorit z minulého období. Stromeček na trhy pocházel z Pecky, která se nachází v okrese Jičín. Jednalo se o 31metrový smrk ztepilý, který rostl na pozemku rodiny Wolfových. František Wolf jej přihlásil do soutěže už rok před tímto, ale byl vybrán jiný strom. Chtěl, aby dělal radost všem návštěvníkům, ale tohoto okamžiku se již nedožil.

Více podrobností k trhům v Praze se dozvíte tady na stránce.

Těšíte se na tuto oblíbenou akci, která patří k pražským trhům?


Vaše komentáře


rosvicujem s vámi dluhonice-přerov olomoucký kraj
petr, 29. listopadu 2013

Chudák strom. Přežil komunisty.Ale kapitalisty ty nemá šanci.
Thorin, 26. listopadu 2017

Pro boha to je ale vul :-)))
Sigi, 2. prosince 2017

Je vidět, že blbost těch, kteří "osazovali" letošní vánoční strom v Praze (2018) nezná mezí. Opět hodně ztenčený kmen. Stačí silnější poryv větru a strom je opět na zemi, jako se to už jednou stalo a vina byla sváděna na Valachy, že dodali nezdravý strom. Jako by organizátoři nemohli nechat vyrobit v zemi větší díru, ve které se strom jednoduše "vyklínuje" pokud je tenší. Ale na to asi nejsou peníze, i když se jich jinde promrhávají miliardy, anebo spíš chybí špetka "selského" rozumu!
Karel., 2. prosince 2018

Napište, co si o tom myslíte


Jméno: