Skvělá vánočka podle snadného receptu

/media/images/v11.jpg

Recept na vánočku je velmi jednoduchý, jak tomu u obdobných receptů bývá. Vánočka patří v mnoha domácnostech tradičně na vánoční stůl.

Netrapte se s pletením a jednoduše ji připravte ve formě. Podívejte se zde na levnou keramickou formu. Vždy se vám povede.

Ingredience:
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g hrubé mouky
  • 150 g másla nebo Hery
  • 100 g cukru
  • vanilinový cukr
  • špetka soli
  • 1 kostka droždí
  • 250 ml mléka
  • 4 žloutky
  • hrst rozinek namočených v rumu
  • nasekané mandle
  • vejce na potření
  • citronová kůra z chemicky neošetřeného citronu
  • Poznámka: jedná se o menší vánočku, pokud chcete větší, zdvojnásobte množství všech surovin
Postup:
  1. Ze 100 ml mléka, lžičky cukru a droždí si připravíme kvásek. Mouku prosejeme přes síto, přidáme k ní měkké máslo pokrájené na kousky, cukr, sůl a nastrouhanou citronovou kůru.
  2. K tomu přidáme vykynutý kvásek, žloutky a postupně při zpracovávání těsta přidáváme mléko. Těsto necháme v teple půl hodiny kynout.
  3. Mezitím si rozinky namočíme do rumu a mandle nakrájíme.
  4. Po půl hodině přidáme do těsta, které znova zpracujeme rozinky a mandle a necháme ho opět půl hodiny kynout.
  5. Vykynuté těsto rozdělíme na osm dílů nebo šest stejných dílů, ze kterých upleteme vánočku, kterou dáme na plech vyložený pečicím papírem. Vánočku můžeme přichytit špejlemi. Vánočku potřeme vajíčkem a posypeme mandlemi a rozinkami.
  6. Nebo bochánek těsta posypaný mandlemi jednoduše vložte do formy. Získáte ji v tomto e-shopu.
  7. Pečeme při teplotě 180 - 200 °C asi hodinu. Během pečení potřeme vánočku ještě jednou vajíčkem.

Tento recept na vánočku je velice jednoduchý, proto se i vám určitě podaří.

Ohodnoťte recept!





Vaše komentáře


S pletením vánočky jsem vždycky měla problém, byla moc velká, šišatá nebo rozpláclá. Vždycky se něco našlo, tak jsem si koupila formu a je to mnohem jednodušší a nemusím se starat o pletení. Dělám vánočku i přes rok, protože to co se prodavá v obchodech se nedá pořádně jíst.
Pája, 6. listopadu 2012

Vánočka musí být (u nás) pletená, velká a zadělávaná domácí smetanou. Také jí dělám přes rok. Formu poradím dceři, ta jí kvůli pletení nepeče.
Růžena, 20. listopadu 2012

Vánočka pečená ve formě má úplně jinou chuť. Formu mám a nepoužívám, vánočku zásadně pletu.
veruso, 8. prosince 2012

Já jsem pekla minulé vánoce v keramické formě a bylo to jiné jen vzhledově - ne horší a na chuti se to vůbec nezměnilo!!
MILENA, 20. listopadu 2013

Z těsta - pokud někdo neumí plést vánočku - se mohou dělat i jiné tvary - menší a jsou také moc dobré . Viděla jsem je včera na jarmarku v Rožnově pod Radhoštěm. Jde skutečně jen o chuť těsta a tvar záleží na fantazii. :-)
Miki, 15. prosince 2013

Dnes jsme zkusili. S klukem jsme pletli ze sesti. 3 a 3 nahore. Mezi ne jsme dali barevne sypani a misto vanilkoveho cukru jsme dali citronovy a je vyborna vlacna. Po rozkrojeni pekne barevna
Markiizka, 10. prosince 2015

Dnes jsem poprve delala tento recept na vanocku,plect neumim,proto ji davam do formy,je vynikajici,povedla se
iriska, 22. prosince 2015

Napište, co si o tom myslíte


Jméno: