Recept na skvělý trdelník

/media/image/trdelnik.jpg


Také máte rádi trdelník ze stánku na vánočních trzích a chcete si ho připravit doma bez trdla? Podívejte se na recept na trdelníky z kynutého těsta, díky kterému je můžete doma upéct zajímavým a originálním způsobem bez stroje.

Ingredience:
  • 500 g polohrubé mouky
  • 20 g čerstvého droždí
  • 250 ml mléka
  • 30 g cukru
  • 2 vejce
  • 80 g másla
  • vejce na potření
  • Na posypání: drcené ořechy a cukr; cukr a mletá skořice
Postup:
  1. Nejprve si připravíme kvásek z pár lžic teplého mléka, lžíce cukru a rozdrobeného droždí.
  2. Mouku smícháme s cukrem, přidáme nakrájené máslo, zbytek mléka a cukru, vejce a vykynutý kvásek.
  3. Těsto pořádně propracujeme, mísu přikryjeme utěrkou a dáme na 40 minut kynout do tepla.
  4. Těsto vyválíme a nakrájíme na proužky.
  5. Proužky postupně obtočíme trubičky na kremrole (můžeme použít i váleček na těsto či skleněné sklenice omotané alobalem).
  6. Trdelníky potřeme rozšlehaným vejcem a obalíme ve směsi drcených ořechů s cukrem nebo skořice s cukrem.
  7. Na plech postavíme trubičky či sklenice, zatímco váleček položíme na okraje plechu tak, aby byl ve vzduchu.
  8. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C necelých 10 minut.
  9. Po upečení trdelníky ještě jednou obalíme ve sladké směsi.

Ohodnoťte recept!





Vaše komentáře


Dost dobry :)
Bleska veska, 8. květen 2013

PRÁVĚ JSEM JE UPEKLA MOHU ŘÍCI SKVĚLÉ,VŠEM TENTO RECEPT DOPORUČUJI ZDENA
zDENA, 5. červenec 2013

možná trdelníky uděláme na Vánoce. A vlastně proč ne? přiznávám se, že jsem trdelníky nikdy nejedla. Uvidíme. Třeba mamku přemluvím
zizi, 28. červenec 2013

Zkouším trdelník,zatím kyne těsto,pak napíšu jak se povedli .
lenka7, 24. srpen 2013

moc dlouho jsem sháněl a konečně našel
VLADIMÍR, 1. září 2013

výborný recept
Martina, 11. září 2013

Taky jsem ráda že jsem sehnala recept na trdelník,.Ve stánku za to chtějí od 45kč za jeden kousek.Vyzkoušíme a pak uvidíme
Ajvena, 16. říjen 2013

super recept moc dobre
franc, 1. listopad 2013

tak to ste opravdu nejedli pravý skalický trdeklník...tento je vopruz, fuj, skořice se vúbec na trdelník nepoužívá, jenom sekané vlašské ořechy.

Tomuto bych změnila název, toto neni trdelník!
Margareta, 7. listopad 2013

margareta máš pravdu len orechy ale proti chuti nemám námietky každému ako chutí
bedomedo, 7. listopad 2013

Myslím,že záleží na kraji,a taky hlavně na chuti!Nám třeba se skořicí chutná;-)Jinak děkuji za recept!Určo vyzkouším:-)
Helena, 16. listopad 2013

skalický trdeklník fakt neznám, my máme rádi právě se skořicí, ořechy navíc děti nechtějí. A všude, co jsme si ho dávali, dělali s čím si kdo přál..

Díky za recept
Petra, 24. listopad 2013

Dobrý den,ráda bych se zeptala ty sklenice myslíte zavařovací?A mám postavit dnem dolů?A na peč.papír,nebo jen tak mám obavu že mi prasknou v troběDěkuji za odpověď Renáta
Renáta, 7. prosinec 2013

Ty sklenice mohou být ty malé zavařovací, umyté na pivo a buď je postavit na papír nebo dlouhé dát na ležato ale opřené o rohy pekáčku, ale aby byly prostě ve vzduchu. Sklenice neprasknou, protože je to sklo :)
Iva, 8. prosinec 2013

tak o skalickem trdelniku slysim poprve podle me je trdelnik jako trdelnik vsude stejnej jen si tam na to da kazdej co mu chutna ja miluju treba skorici s vanilkovym cukrem ale recept urcite vyzkousim tech 50kc me neboli tolik jako ta pulhodinova fronta na trhu
Dominik, 18. prosinec 2013

dávám za pravdu Margaretě, trdelníky, které se prodávají na trzích opravdu se skalickým trdelníkem nemají nic společného, jsou tvrdé nevláčné, když jsem ve Skalici neodolám a vždy si nějaké Pod Hájkem koupím. Jenom škoda, že se nedají koupit i zde v Čechách a na Moravě.
Božidara, 28. prosinec 2013

NEVÍM, PROČ JSTE NĚKTEŘÍ TAK - MÍRNĚ ŘEČENO - NETOLERANTNÍ... slovo Trdelník pochází z Moravského Slovácka, kolem Hodonínska, kde se tyto pekly. A taky nikomu nevnucuji, že ty pravé se kdysi pekly v otevřené peci (jak o nich vyprávěl praděda) a sypaly se tím, co bylo, a co každému chutnalo, tedy i se skořicí... a recept stařenky se musel okoukat, protože to byly takové šikulky, že ani váhu na suroviny nepoužívaly. Takže věřím tomu, že recept dům od domu, vesnice od vesnice a možná i kraj od kraja se mohou lišit. Všem přeji dobrou chuť. P.S. Určitě ale v receptu nezapomeňte na špetku soli do těsta!! :-)
Broni, 15. srpen 2014

prosím sdělte mi zda se kremrole - trdelník z trubiček sudavá hned po upečení ještě teplý nebo se nechává vychladnout. a zda se trubičky před navinutím mají namočit. Děkuji
blanka, 17. listopad 2014

skalický trdelník opravdu chutná skvostně,nemá chybu, ale někde umí udělat docela chutný, ale originál byl jen s ořechy,ale proč nedopřát každému co chce))

,mám známé ve Skalici a vozí a nebo když jsme tam koupime...úžasný zážitek..
nasťa, 13. listopad 2015

Prosím, když namotám na úzké plechové trubičky, co jsou na tmavé trubičky, mám je péct poskládané na papíru na plechu? Nebo jak? Děkuji za radu. Ještě jsem je nikdy nepekla.
Anedz, 17. prosinec 2015

Anedz, normálně je postav, ať se těsto opeče ze všech stran.
Kristina, 17. prosinec 2015

Napište, co si o tom myslíte


Jméno: