Logo

Vánoční kapr - recepty

,
Smažený kapr

Smažený kapr bezpochyby patří k vánoční štědrovečerní večeři. Kapr se prodává před Vánocemi na mnoha místech celý nebo i naporcovaný. Základem pro správnou přípravu vánočního kapra je jej správně naporcovat a připravit. Podívejte se na recept na klasiku, pikantního česnekového kapra a kapra pečeného v troubě. Všechny tyto recepty jsou velmi snadné.

Smažený vánoční kapr

Ingredience:
  • kapr
  • hladká mouka
  • vajíčko
  • strouhanka
  • mletý kmín, mletá sladká paprika (není nutné)
  • sůl, pepř
  • olej, máslo nebo sádlo
Postup:
  1. Nejprve si připravíme trojobal - mouku smícháme s kmínem a sladkou paprikou, vajíčko osolíme a opepříme, strouhanku nasypeme do misky.
  2. Kapra naporcujeme, omyjeme a osušíme. Následně ho osolíme a opepříme.
  3. Řízky prvně obalíme v mouce smíchané se špetkou mleté papriky a kmínu, pak v osoleném a opepřeném vajíčku a nakonec ve strouhance.
  4. Celý postup můžeme opakovat ještě jednou, aby byl kapr křupavější.
  5. Kapra smažíme dozlatova na rozpáleném oleji a pak jej lehce utřeme do ubrousku, ať se zbavíme přebytečného oleje.
  6. Tento recept na smaženého kapra je velmi jednoduchý a zvládne ho připravit naprosto každý.

Kapr s česnekem a zázvorem

Ingredience:
  • kapr
  • hladká mouka
  • vajíčko
  • strouhanka s mletou paprikou
  • 3 KL mletého kmínu, 1 KL mletého zázvoru
  • 4 stroužky česneku
  • sůl
  • olej, máslo nebo sádlo na smažení
Postup:
  1. Připravíme marinádu z mletého kmínu a zázvoru, soli a prolisovaného česneku. Ke směsi podle potřeby přidáme olej.
  2. Omytého kapra naporcujeme a osušíme. Kapra potřeme marinádou z obou stran a necháme marinovat pár hodin v chladnu.
  3. Poté pokračujeme klasikou a obalíme jednotlivé porce v trojobalu - mouka, vejce se solí a strouhanka s mletou sladkou paprikou.
  4. Osmažíme dozlatova v pořádně rozpáleném oleji z obou stran.
  5. Rybu ale nemusíme obalovat trojobalu, stačí ji obalit pouze v mouce se Solamylem a mletou paprikou, poté osmažíme. Jedná se o podobný postup jako u kapřích hranolků.

Kapr pečený v troubě

Ingredience:
  • porce kapra
  • sůl
  • mletý kmín
  • česnek
  • máslo
Postup:
  1. Kapra omyjeme, naporcujeme a osušíme.
  2. Každou porci z obou stran potřeme prolisovaným česnekem, osolíme a posypeme kmínem.
  3. Pekáč nebo plech vymažeme máslem a na něj umístíme porce ryby.
  4. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme do 20 minut.
  5. Tato varianta je na rozdíl od těch nahoře dietní a zdravá.
Ohodnoťte recept:



Vaše komentáře

Napište, co si o tom myslíte

Jméno: