Vánoční kapr - recepty

/media/images/kapr01.jpg

Smažený kapr bezpochyby patří k vánoční štědrovečerní večeři. Kapr se prodává před Vánocemi na mnoha místech celý nebo i naporcovaný. Základem pro správnou přípravu vánočního kapra je jej správně naporcovat a připravit. Podívejte se na recept na klasiku, pikantního česnekového kapra a kapra pečeného v troubě. Všechny tyto recepty jsou velmi snadné.

Smažený vánoční kapr

Ingredience:
  • kapr
  • hladká mouka
  • vajíčko
  • strouhanka
  • mletý kmín, mletá sladká paprika (není nutné)
  • sůl, pepř
  • olej, máslo nebo sádlo
Postup:
  1. Nejprve si připravíme trojobal - mouku smícháme s kmínem a sladkou paprikou, vajíčko osolíme a opepříme, strouhanku nasypeme do misky.
  2. Kapra naporcujeme, omyjeme a osušíme. Následně ho osolíme a opepříme.
  3. Řízky prvně obalíme v mouce smíchané se špetkou mleté papriky a kmínu, pak v osoleném a opepřeném vajíčku a nakonec ve strouhance.
  4. Celý postup můžeme opakovat ještě jednou, aby byl kapr křupavější.
  5. Kapra smažíme dozlatova na rozpáleném oleji a pak jej lehce utřeme do ubrousku, ať se zbavíme přebytečného oleje.
  6. Tento recept na smaženého kapra je velmi jednoduchý a zvládne ho připravit naprosto každý.

Kapr s česnekem a zázvorem

Ingredience:
  • kapr
  • hladká mouka
  • vajíčko
  • strouhanka s mletou paprikou
  • 3 KL mletého kmínu, 1 KL mletého zázvoru
  • 4 stroužky česneku
  • sůl
  • olej, máslo nebo sádlo na smažení
Postup:
  1. Připravíme marinádu z mletého kmínu a zázvoru, soli a prolisovaného česneku. Ke směsi podle potřeby přidáme olej.
  2. Omytého kapra naporcujeme a osušíme. Kapra potřeme marinádou z obou stran a necháme marinovat pár hodin v chladnu.
  3. Poté pokračujeme klasikou a obalíme jednotlivé porce v trojobalu - mouka, vejce se solí a strouhanka s mletou sladkou paprikou.
  4. Osmažíme dozlatova v pořádně rozpáleném oleji z obou stran.
  5. Rybu ale nemusíme obalovat trojobalu, stačí ji obalit pouze v mouce se Solamylem a mletou paprikou, poté osmažíme. Jedná se o podobný postup jako u kapřích hranolků.

Kapr pečený v troubě

Ingredience:
  • porce kapra
  • sůl
  • mletý kmín
  • česnek
  • máslo
Postup:
  1. Kapra omyjeme, naporcujeme a osušíme.
  2. Každou porci z obou stran potřeme prolisovaným česnekem, osolíme a posypeme kmínem.
  3. Pekáč nebo plech vymažeme máslem a na něj umístíme porce ryby.
  4. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme do 20 minut.
  5. Tato varianta je na rozdíl od těch nahoře dietní a zdravá.

Ohodnoťte recept!





Vaše komentáře


Zkuste přidat do strouhanky trochu mletých madlí. Je křupavější.
DADA, 6. prosince 2012

miluji kaprika
zdenka, 19. srpna 2013

My jej doma pečeme na másle místo oleje a je vynikající.
Jurka, 23. listopadu 2013

Doporučuji po vytažení kapra z oleje ho ponořit ho horké vody, kapr pak nebude mít tolik tuku.
Míša, 16. prosince 2013

Mňami mňam kapra zbožňujem..ja ho obaluji v kukuřičné strouhance a skvele krupinka.Krasne Vanoce vsem;-)
Klara, 17. prosince 2013

Místo vajíček dávám mléko dělám to tak už 15 let . Je mi 68 let . Veselé vánoce 2015. Jaroslava
Jarka, 18. října 2015

Když do rozšlehaného vajíčka přidáte trochu piva,strouhanka je křupavější. Hezké vánoce.
Jindra, 25. listopadu 2015

kapříka vždy smažíme jen a jen na másličku, má náramnou chuťinku
marulenka, 15. prosince 2015

Kapra před přípravou velmi opatrně přeleji vřelou vodou, aby se odstranil sliz a pak ho ještě též velmi opatrně jemnou drátěnkou " vyleštím" dohladka.Kapr pak ani není cítit rybinou.
marta, 1. října 2017

Napište, co si o tom myslíte


Jméno: