Lahodné išelské dortíčky
Jana Novotná
Upečte si lahodné išelské dortíčky, které jsou naplněné jemnou náplní. Chutnají opravdu dobře a na vánočním stole se budou vyjímat.
Ingredience:
- 320 g hladké mouky
- 160 g mletých vlašských ořechů
- 140 g cukru moučky
- 2 PL hořkého kakaa
- 320 g másla (možno použít Heru)
- Náplň: 250 g másla, 150 g cukru, 3 vejce, 100 g mletých ořechů, 3 PL rumu, špetka mleté kávy (nemusí být)
- Poleva: 1 čokoláda na vaření, máslo nebo libovolná poleva
- Na ozdobu: vlašské ořechy, mandle
Postup:
- Smícháme mouku, mleté ořechy, cukr a kakao. Poté přidáme máslo pokojové teploty nakrájené na menší kousky.
- Těsto pořádně propracujeme a necháme na chvíli odpočinout v chladu.
- Těsto rozválíme válečkem na tenkou placku a vykrajujeme skleničkou nebo vykrajovátkem kolečka, která dáme na plech.
- Pečeme několik minut ve vyhřáté troubě na střední teplotu.
- Dále připravíme krém: nad parou vyšleháme vajíčka s cukrem. Necháme vychladnout a vmícháme směs do vyšlehaného másla s ořechy, rumem a špetkou kávy.
- Kolečka slepíme krémem a namočíme v polevě. Nahoru umístíme oříšek nebo mandli.
- Išelské dortíčky pečeme týden, dva před Vánocemi.






