Mikuláš, čert a anděl 2023

/media/image/mikulas.png

S příjemným zimním obdobím nás čeká kromě příprav na Vánoce i jedna další milá povinnost, při které by se měly odměnit nebo potrestat děti podle toho, jak se celý rok chovaly. Ano, v prosinci přijde Mikuláš s čertem a andělem, který přinese balíček plný dobrot nebo naopak plný brambor a čert děti symbolicky potrestá.

Některé děti se na Mikuláše těší, jiné bojí, protože vědí, že přes rok nebyly moc hodné. Ať je to tak, nebo tak, mohou si Mikuláše dokonale užít doma, ve školce, škole nebo na náměstí nebo jiné akci. Slavná trojice přijde již v prosinci.

Kdy bude Mikuláš 2023?

V letošním roce se slaví Mikuláš ve středu 6. 12. 2023. Za dětmi chodí většinou již den předem - večer 5. 12. 2023, to ale vždy záleží na zvyklostech. Pokud si jej objednáte domů, donese Mikuláš, čert a anděl dětem domluvenou mikulášskou nadílku s ovocem, sladkostmi, pokud byly hodné nebo symbolicky brambory a uhlí pro malé zlobivce. Pokud Mikuláše neobjednáte, můžete dát v noci balíček k oknu či posteli, jelikož k dětem přišel, když spaly.

puncocha balicek

Schovejte nadílku do stylové punčochy nebo balíčku. Získáte je v tomto e-shopu

Kde potkáte tuto trojici?

Dá se říct, že je potkáte téměř všude na každém kroku buď už v pondělí, nebo úterý odpoledne či večer. Vždy záleží na tom, na jaké datum vychází. Letos je to úterý, proto se většina akcí bude konat v pondělí nebo o víkendu. Na druhou stranu do školky nebo školy může přijít v pondělí nebo v úterý.

Navštivte oblíbené mikulášské akce, které se konají v rámci vánočních trhů, kulturních domech a školkách. Každé dítko si tak může Mikuláše užít rovnou několikrát. Samozřejmostí je recitování básničky, které by si děti měly již dopředu připravit. Na zajímavé básničky se můžete podívat sem na stránku. Nebo si je mohou oslavit jen doma, kde jim někdo podstrčí balíček.

Co mít v mikulášském balíčku?

V obchodech koupíte připravený balíček, ve kterém najdete mnoho sladkých pamlsků - čokoláda, figurky, tyčinky atd. Některé jsou menší, některé větší. Můžete si však sestavit i vlastní nadílku, do které dáte například ovoce, figurky, perník, bonbóny, kinder vajíčko, cukroví, medové perníčky, sušené ovoce atd. Záleží, zda ho chcete mít spíše sladký, zdravý nebo podle toho, co mají vaše děti rády.

Zlobivým dětem můžete dát do balíčku jen brambory, ale pravděpodobně se vám za takovou nadílku odmění pláčem a jekotem. Pokud jim budete chtít opravdu nadělit brambory, schovejte do zálohy i nějaké sladké dobrůtky.

mikuláš kostým

Kostým pro malé i velké. Získáte je v tomto e-shopu

Kde můžete najít nebo objednat Mikuláše?

Koncem listopadu si můžete všimnout různých nabídek a inzerátů, ve kterých se někdo nabízí, že přijde jako Mikuláš. Inzeráty najdete u obchodů, zastávek, škol, reklamních sloupů atp. Většinou je to tak, že se studenti či dospělí se převléknou za Mikuláše a čerta a přijdou za dětmi.

Vhodné je se s nimi domluvit na podmínkách, zaplacení nějaké menší částky a předání balíčku pro děti. Většinou stojí takováto služba pár stovek, někteří přijdou jen za panáka nebo ze známosti. Záleží vždy na oblasti a na nabídce.

Dávejte si pozor na různé podvodníky, kteří slíbí, že přijdou, dostanou zaplaceno nebo i předem nadílku pro děti. Balíček pro děti je nejlepší předat těsně předtím (např. před dveřmi), než přijdou za dětmi. Aspoň je uvidíte a nepřijdete jak o peníze, tak o balíčky).

Mikuláš není jen o trestání a odměňování dětí, ale také se jedná o přípravu na Vánoce, proto je nadílka spíše menší. Až na Vánoce se dávají pod stromeček větší dárky a celkově se jedná o větší svátek než u Mikuláše.


Vaše komentáře


muzete prijit
monika, 5. prosince 2014

aha, takže už zítra jo?
wtf, 4. prosince 2015

Ne

Asea, 3. prosince 2016

aha to je zítra ??????????
kristynka, 5. prosince 2016

Hloupé,jen zastrašování dětí a ponižování,když neřekneš básničku dostaneš uhlí no pěkná blbost a hlavně žádné dìtě nezlobí to si myslí dospělí když neskáčou podle nich
Šárka, 3. prosince 2017

To je za dva dny.
Linda, 4. prosince 2017

Napište, co si o tom myslíte


Jméno: