Linecké cukroví od babičky

/media/image/lineckecukrovif.jpg

K Vánocům patří tradičně linecké cukroví, které se často označuje jako nejoblíbenější cukroví vůbec. Určitě i vy rádi vzpomínáte na cukroví, které jste si vzali od babičky. Bylo vždy velmi dobré a rozplývalo se na jazyku. Jak to ty babičky dělaly nebo dělají, že jejich cukroví bylo vždy tak dobré?

Pravděpodobně bylo tak výborné, protože nepekly z Hery, ale pekly z másla, mouku prosely přes sítko a těsto zadělávaly rukama a s láskou. K tomu je nutné připočítat ověřený recept, který byl po léta vyzkoušený.

Možné se ještě své babičky můžete zeptat na její tajný recept, možná už bohužel ne. V tom případě je nutné se spolehnout na to, co najdete v kuchařkách nebo na internetu. Každá babička měla nebo má svůj tajný recept na linecké cukroví, proto se vždy může výsledek trošku lišit.

Ingredience:
  • 250 g hladké mouky
  • 80 g moučkového cukru
  • 150 g másla
  • 2 žloutky (pokojové teploty)
  • bio citron
  • 10 g pravého vanilkového cukru
  • marmeláda
  • cukr na pocukrování
Postup:
  1. Mouku i moučkový cukr dvakrát prosejeme přes sítko.
  2. Následně obě tyto suroviny smícháme, přidáme trošku (ale opravdu jen trošku) jemně nastrouhané kůry z dobře omytého citronu, přidáme vanilkový cukr (nejlépe vyrobený doma - rozpůlenou vanilku dáme do cukru, aby byl cukr hezky voňavý) a všechno dobře promícháme.
  3. Doprostřed těsta dáme dva žloutky a nakrájené máslo na kousky, které by mělo být také pokojové teploty.
  4. Těsto pořádně rukama propracujeme, dokud z něj nebude jemné těsto, které nelepí k míse.
  5. Linecké těsto zabalíme do potravinářské fólie a vložíme do lednice na noc, během níž se rozleží jeho chuť.
  6. Druhý den válečkem rozválíme těsto na tenkou placku, pokud by bylo potřeba podsypáváme hladkou moukou.
  7. Z těsta vykrajujeme oblíbené tvary a ty umístíme na plech s pečicím papírem nebo na vymazaný plech.
  8. Pečeme kolem 8 minut ve vyhřáté troubě na 180 stupňů u elektrické trouby, u plynové o trošku méně stupňů a doba pečení by měla být stejná.
  9. Studené linecké cukroví slepíme k sobě marmeládou. Vhodnější je spíše červená marmeláda (rybízová, malinová atd.).
  10. Cukroví lehce pocukrujeme a schováme třeba do krabice.
  11. Toto babiččino linecké cukroví potřebuje na změknutí asi týden.

Chutnalo nebo chutná vám linecké cukroví od babičky?

Ohodnoťte recept!





Vaše komentáře


Moc se tesim na vanoce.Mame malou Evycku.
bab, 23. listopadu 2016

Evička -měké i :-D
Deny, 25. listopadu 2016

Deny) dvě _k_ ve slově měkké !!

Úča z ČJ, 25. listopadu 2016

:D :D :D
Holky, vy jste mě teď vážně dobře pobavily :D
Pobavená, 7. prosince 2016

Dobrý den,recpt jsem vyzkoušela a je úžasný!
Nejvíc mně při popisu zaujalo,že je třeba jej připravovat s láskou. Řekla jsem,ze tentokrát vše dodržím do puntíku,nebudu chvátat a skutečně budu myslet pouze na lidí,pro které je připravují.
Vyplatilo se!
Těsto je poměrně lepivé a při zpracování a válení se opravdu musí hodně podsypavat moukou ale chuťově skvělé,jak od babičky:)
Děkuji
Anežka, 13. listopadu 2022

Napište, co si o tom myslíte


Jméno: