Logo

Linecké cukroví od babičky

,
babiččino linecké cukroví

K Vánocům patří tradičně linecké cukroví, které se často označuje jako nejoblíbenější cukroví vůbec. Určitě i vy rádi vzpomínáte na cukroví, které jste si vzali od babičky. Bylo vždy velmi dobré a rozplývalo se na jazyku. Jak to ty babičky dělaly nebo dělají, že jejich cukroví bylo vždy tak dobré?

Pravděpodobně bylo tak výborné, protože nepekly z Hery, ale pekly z másla, mouku prosely přes sítko a těsto zadělávaly rukama a s láskou. K tomu je nutné připočítat ověřený recept, který byl po léta vyzkoušený.

Možné se ještě své babičky můžete zeptat na její tajný recept, možná už bohužel ne. V tom případě je nutné se spolehnout na to, co najdete v kuchařkách nebo na internetu. Každá babička měla nebo má svůj tajný recept na linecké cukroví, proto se vždy může výsledek trošku lišit.

Ingredience:
  • 250 g hladké mouky
  • 80 g moučkového cukru
  • 150 g másla
  • 2 žloutky (pokojové teploty)
  • bio citron
  • 10 g pravého vanilkového cukru
  • marmeláda
  • cukr na pocukrování
Postup:
  1. Mouku i moučkový cukr dvakrát prosejeme přes sítko.
  2. Následně obě tyto suroviny smícháme, přidáme trošku (ale opravdu jen trošku) jemně nastrouhané kůry z dobře omytého citronu, přidáme vanilkový cukr (nejlépe vyrobený doma - rozpůlenou vanilku dáme do cukru, aby byl cukr hezky voňavý) a všechno dobře promícháme.
  3. Doprostřed těsta dáme dva žloutky a nakrájené máslo na kousky, které by mělo být také pokojové teploty.
  4. Těsto pořádně rukama propracujeme, dokud z něj nebude jemné těsto, které nelepí k míse.
  5. Linecké těsto zabalíme do potravinářské fólie a vložíme do lednice na noc, během níž se rozleží jeho chuť.
  6. Druhý den válečkem rozválíme těsto na tenkou placku, pokud by bylo potřeba podsypáváme hladkou moukou.
  7. Z těsta vykrajujeme oblíbené tvary a ty umístíme na plech s pečicím papírem nebo na vymazaný plech.
  8. Pečeme kolem 8 minut ve vyhřáté troubě na 180 stupňů u elektrické trouby, u plynové o trošku méně stupňů a doba pečení by měla být stejná.
  9. Studené linecké cukroví slepíme k sobě marmeládou. Vhodnější je spíše červená marmeláda (rybízová, malinová atd.).
  10. Cukroví lehce pocukrujeme a schováme třeba do krabice.
  11. Toto babiččino linecké cukroví potřebuje na změknutí asi týden.

Chutnalo nebo chutná vám linecké cukroví od babičky?

Ohodnoťte recept:



Vaše komentáře

Napište, co si o tom myslíte

Jméno: