Linecké cukroví od babičky
30. listopadu 2015Získejte levné a kvalitní:
K Vánocům patří tradičně linecké cukroví, které se často označuje jako nejoblíbenější cukroví vůbec. Určitě i vy rádi vzpomínáte na cukroví, které jste si vzali od babičky. Bylo vždy velmi dobré a rozplývalo se na jazyku. Jak to ty babičky dělaly nebo dělají, že jejich cukroví bylo vždy tak dobré?
Pravděpodobně bylo tak výborné, protože nepekly z Hery, ale pekly z másla, mouku prosely přes sítko a těsto zadělávaly rukama a s láskou. K tomu je nutné připočítat ověřený recept, který byl po léta vyzkoušený.
Možné se ještě své babičky můžete zeptat na její tajný recept, možná už bohužel ne. V tom případě je nutné se spolehnout na to, co najdete v kuchařkách nebo na internetu. Každá babička měla nebo má svůj tajný recept na linecké cukroví, proto se vždy může výsledek trošku lišit.
- 250 g hladké mouky
- 80 g moučkového cukru
- 150 g másla
- 2 žloutky (pokojové teploty)
- bio citron
- 10 g pravého vanilkového cukru
- marmeláda
- cukr na pocukrování
- Mouku i moučkový cukr dvakrát prosejeme přes sítko.
- Následně obě tyto suroviny smícháme, přidáme trošku (ale opravdu jen trošku) jemně nastrouhané kůry z dobře omytého citronu, přidáme vanilkový cukr (nejlépe vyrobený doma - rozpůlenou vanilku dáme do cukru, aby byl cukr hezky voňavý) a všechno dobře promícháme.
- Doprostřed těsta dáme dva žloutky a nakrájené máslo na kousky, které by mělo být také pokojové teploty.
- Těsto pořádně rukama propracujeme, dokud z něj nebude jemné těsto, které nelepí k míse.
- Linecké těsto zabalíme do potravinářské fólie a vložíme do lednice na noc, během níž se rozleží jeho chuť.
- Druhý den válečkem rozválíme těsto na tenkou placku, pokud by bylo potřeba podsypáváme hladkou moukou.
- Z těsta vykrajujeme oblíbené tvary a ty umístíme na plech s pečicím papírem nebo na vymazaný plech.
- Pečeme kolem 8 minut ve vyhřáté troubě na 180 stupňů u elektrické trouby, u plynové o trošku méně stupňů a doba pečení by měla být stejná.
- Studené linecké cukroví slepíme k sobě marmeládou. Vhodnější je spíše červená marmeláda (rybízová, malinová atd.).
- Cukroví lehce pocukrujeme a schováme třeba do krabice.
- Toto babiččino linecké cukroví potřebuje na změknutí asi týden.
Chutnalo nebo chutná vám linecké cukroví od babičky?
Vaše komentáře
Holky, vy jste mě teď vážně dobře pobavily :D
Nejvíc mně při popisu zaujalo,že je třeba jej připravovat s láskou. Řekla jsem,ze tentokrát vše dodržím do puntíku,nebudu chvátat a skutečně budu myslet pouze na lidí,pro které je připravují.
Vyplatilo se!
Těsto je poměrně lepivé a při zpracování a válení se opravdu musí hodně podsypavat moukou ale chuťově skvělé,jak od babičky:)
Děkuji