Lahodné francouzské madlenky
10. června 2018Chcete na Vánoce vyzkoušet něco nového? Už vás nebaví stále dokola péct linecké cukroví nebo pracny? Vyzkoušejte domácí francouzské madlenky, které chutnají naprosto úžasně. A nehodí se jen jako cukroví, ale i jako doplněk k čaji nebo kávě, jak je tomu u Francouzů zvykem.
Recept na madlenky je velmi snadný, i když můžete najít mnoho receptů, které se vždy tváří jako originální, ale ten originální prostě neexistuje. Je to stejné jako u nás s vanilkovými rohlíčky, kdy každý má ten svůj vyzkoušený a originální recept.
Forma na madlenky
K pečení madlenek, které vypadají jako naše pracny, je potřeba forma. Eventuálně si můžete vystačit i s formičkami na pracny. S formou na madlenky je jejich pečení snadnější a rychlejší.
Silikonová forma na madlenky - získáte ji za skvělou cenu zde v e-shopu.
Recept na madlenky
- 140 g másla
- 2 vejce
- 2 polévkové lžíce medu
- vanilka
- 180 g hladké mouky
- 90 g moučkového cukru
- 1 bio citrón nebo bio pomeranč
- máslo na vymazání
- moučkový cukr na posypání
- Nejprve předem rozpustíme máslo. Vanilku rozpůlíme a vyjmeme z ní semínka, stačí jich jen trošku, tak na špičku nože.
- Vejce vyšleháme společně s medem a semínky z vanilky asi 5 minut, dokud těsto nebude pořádně rozšlehané na pěnu.
- Poté postupně přidáme prosetou mouku a cukr, nastrouhanou kůru z dobře omytého chemicky neošetřeného citrónu nebo pomeranče (opět stačí jen trošku - na chuť). Pořádně všechno promícháme.
- Následně přidáme rozpuštěné máslo, které by mělo být chladnější.
- Těsto na madlenky dokonale promícháme, aby zcela promísené a necháme ho v lednici zhruba dvě hodiny odpočinout.
- Formičky na pracny vymažeme máslem (silikonová forma na madlenky se nemusí vymazávat máslem) a trouby předehřejeme na 180 °C.
- Následně lžící nebo cukrářským sáčkem naplníme formičky nebo formu. Těsta tam dáme těsně pod okraj.
- Položíme na plech, který vložíme do vyhřáté trouby, kde madlenky pečeme 8 - 10 minut (podle velikosti formiček).
- Poté plech vytáhneme z trouby, hned madlenky vyklopíme a necháme vychladnout. Podle potřeby je posypeme moučkovým cukrem.
Madlenky se mohou jíst hned ten den, kdy jsou asi nejlepší nebo vydrží i několik dní.
Abyste si udělali madlenky ještě zajímavější, můžete do těsta přidat lžičku hořkého kakaa, budete je mít tmavé. Nebo můžete část studené cukrovinky namočit do čokoládové polevy, pak nechat ztuhnout. Zda je poté posypete cukrem, je jen na vás.
Vaše komentáře