Makronky - recept na skvělou pochoutku

/media/image/makronky.jpg

Makronky patří mezi výbornou laskominu, kterou jak jednou ochutnáte, tak ji budete chtít opět a opět. Jemná pusinka s mandlovou příchutí je doplněna výtečným krémem a doslova se rozplývá na jazyku. Koupíte je ve Francii, na některých místech v Česku a také je můžete celkem snadno upéct doma.

Ingredience:
  • 1 hrnek (250 ml) jemného moučkového cukru
  • 3/4 hrnku namletých mandlí nebo jemné mandlové mouky (koupíte zde)
  • 1/4 hrnku cukru krupice
  • 2 větší bílky (jeden den odstáté - nutná pokojová teplota v uzavřené nádobě)
  • vanilka nebo kokos, barviva, kakao, káva, matcha tea atd.
Postup:
  1. Mandle namočíme do teplé vody a oloupeme je. Poté je necháme dva dny odležet, aby pořádně oschly. Pak je na nameleme na velmi jemnou moučku. Můžeme koupit již oloupané mandle a ty pak namlít. Důležité je, aby tato mouka byla ve výsledku strašně jemná. Nebo jednoduše použijte unikátní jemnou mandlovou mouku.
  2. Mleté mandle smícháme s moučkovým cukrem a meleme do jemné konzistence. Meleme ale chvilku. Případně odstraníme přes sítko větší kusy.
  3. Bílky šleháme, ale ne do úplně pevného sněhu. Poté postupně přidáváme cukru krupici a šleháme do zhoustnutí.
  4. K bílkům opatrně vmícháme 1/3 první směsi. Můžeme přidat barvivo, kávu, skořici či kakao. Nato přidáváme zbytek a pořádně promícháme.
  5. Použijeme speciální silikonovou formu na makronky nebo použijeme plech, který vyložíme papírem na pečení.
  6. Hmotou naplníme cukrářský sáček a na papír tvoříme kolečka o průměru 2 - 3 centimetry. Následně bouchneme několikrát do plechu zespodu, vynoří se tak bublinky z makronek (bez tohoto bouchnutí by neměly charakteristickou spodní část).
  7. Makronky necháme 30 minut odpočívat. Během této doby zapneme troubu na 160 °C (elektrická trouba) tak akorát, aby to do té doby vyšlo.
  8. Poté je vložíme do trouby a pečeme asi 10 - 15 minut.
  9. Po vyndání by měly jít dobře oddělat z formy nebo papíru (vyzkoušíme jednu), pokud ne a jsou lepivé, dáme plech ještě na chvíli do trouby.
  10. Makronky necháme na plechu asi ještě 10 minut, pak je odděláme a umístíme na mřížku (ne na talíř).
  11. Následně nebo až další den je můžeme naplnit krémem podle vašeho výběru - kávový, vanilkový, pistáciový, malinový, čokoládový atd.
  12. Makronky můžeme nechat den, dva uležet a pak je konzumovat. Budou vám ale chutnat i hned první den.

V případě, že by se vám nedařilo udělat hezké makronky, musíte zkoušet a zkoušet podle receptu. Suroviny musí být dokonale namleté, nesmí se zapomenout na bouchnutí a krásně jemná kolečka na plechu.
Jsou-li duté, mohou být nedopečené nebo bílek je moc tuhý, popraskané jsou díky hustému těstu nebo vyšší teplotě atd.

Může to také být kvůli tomu, že vám chybí správné suroviny nebo potřeby k výrobě této dobrůtky. Podívejte se do tohoto e-shopu, kde k nim nabízejí plno surovin (včetně hotové směsi) a pomůcek.

Chutná vám tato laskomina, kterou můžeme připravit i jako vánoční cukroví?

Ohodnoťte recept!





Vaše komentáře


Lahoda!!!!
Denissa, 21. července 2021

Napište, co si o tom myslíte


Jméno: