Vánoční ježci - recept

/media/image/vanocnijezci.jpg

Chcete si upéct zajímavé cukroví? Upečte si vánoční ježky. Tito malí ježci vypadají velmi roztomile a určitě se vám a vašim dětem budou líbit. Navíc je tento recept velmi jednoduchý, takže je mohou vyrábět rovnou i děti. Tito ježečci patří mezi pečené cukroví. Existuje také nepečená verze, jejíž recept najdete na tomto webu: www.nepecenecukrovi.cz, přesněji na této stránce. Pusťte se tedy do pečení a následně do zdobení, které je na tomto cukroví to nejdůležitější.

Ingredience:
  • 350 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 50 g cukru krupice
  • 1 žloutek
  • mandle nebo lískové ořechy
  • poleva - čokoláda na vaření + kousek másla
  • strouhaný kokos
Postup:
  1. Nejprve vypracujeme těsto z mouky, cukru, žloutku a změklého másla. Poté ho zabalíme do potravinářské fólie a vložíme na několik hodin nebo klidně i přes noc do lednice.
  2. Během toho spaříme mandle nebo ořechy a oloupeme. Následně musí dokonale oschnout.
  3. Vytáhneme těsto z lednice a rozdělíme ho asi na 50 - 60 kousků. Do každého kousku dáme jednu mandlí nebo oříšek a uděláme kuličku. Z kuličky vytvarujeme tělíčko - vepředu tam, kde je čumáček, jej lehce zmáčkneme a zadeček zakulatíme.
  4. Ježky vložíme na papír na pečení, který je umístěn na plechu. Plech vložíme do trouby, kterou jsme předehřáli na 175°C. V troubě pečeme 10 - 15 minut - podle velikosti ježků. Po upečení je necháme vychladnout.
  5. Dále je nutné připravit polevu. Ve vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu a přidáme k ní lžíci másla. Pořádně promícháme.
  6. Teď obarvíme ježkovi zadeček, chytneme ho za čumáček a ponoříme do čokoládové polevy. Pak jej hned ponoříme ještě do misky se strouhaným kokosem, ať se kokos pěkně přilepí.
  7. Takto ozdobené ježky dáme do lednice, aby jim ztuhlo zdobení.
  8. Pak je ještě potřeba jim nakreslit oči a nos. To můžeme udělat zdobičkou nebo pomocí špejle a čokoládové polevy. Pak je dáme opět ztuhnout.
  9. Necháme několik dní uležet.

Vánoční ježci vypadají opravdu kouzelně, tak na ně nezapomeňte, ať můžete potěšit děti nebo i sami sebe při pohledu na rozkošná sladká zvířátka.

Ohodnoťte recept!





Vaše komentáře


Moc se mě to líbí,snad se mi také povedou!
draha, 1. prosince 2014

Tak jsem je vyzkoušela. ..jsou moc dobří. ..jenom nevypadají jak jježci ale myši. ..;-)...ale Rezept je opravdu výborný. ..
sweetheart, 11. prosince 2014

jsou kouzelni urcite je udelam


eva, 16. listopadu 2015

mnam takovou dobrotu sem dloho nejedla fakt super :)
Natka, 6. prosince 2015

Opravdu cukr krupice?dekuji
Dana, 11. prosince 2015

Tak asi se to dá vyměnit i za moučku :)
Annie, 11. prosince 2015

Já mám sice ježky, ale tvrdé jako beton :-/ nevím, kde jsem udělala chybu. Můž to být tím, že jsem je pekla moc dlouho? Byly pořád bílé :-/ Ale jinak davam 1 :-)
Věrka, 16. prosince 2016

Pro Věrku - třeba jste si popletla složení a místo mouky dala cement a neumíchala tudíž těsto ale beton. :-)
Ježek, 16. prosince 2016

Opsala jsem si recept a letos je určitě zkusím.
Miki, 8. září 2018

Je to nádhera když všude voní cukroví.
Žlabava, 19. listopadu 2018

Mám moc šikovnou vnučku (6let), zkusím ježky s její asistencí - bude to zábava a snad i k jídlu ????
Babička Majka, 26. listopadu 2019

Napište, co si o tom myslíte


Jméno: