Marcipán - tři skvělé recepty
Chystáte se dělat marcipán? Máme tady pro vás několik receptů na marcipán. Naleznete zde recept na domácí marcipán, falešný marcipán i na pravý marcipán. V prvních dvou případech se jedná o potahovací hmotu vhodnou na dorty, ale je možné z ní vytvořit i figurky. Snad si nějaký marcipán vyberete a bude vám chutnat.
Falešný marcipán
Ingredience:
- 200 g cukru moučky
- 200 g polotučného sušeného mléka
- kávová lžička medu
- kávová lžička oleje
- pár kapek mandlového aroma
- voda podle potřeby
- potravinářské barvivo
Postup:
- Cukr i sušené mléko prosejeme a smícháme.
- K nim přidáme olej, med, aroma a postupně se zapracováním přidáváme vodu, ale přidáváme ji opatrně po kapkách.
- Propracujeme dobře v těsto, které rozdělíme na několik dílů a obarvíme je buď troškou potravinářského barviva (levně koupíte zde), nebo třeba ovocnou či zeleninovou šťávou. Dobře barví například uvařená červená řepa, čerstvé borůvky či jahody.
- Každý kus zabalíme do potravinářské fólie a na chvíli ho dáme do lednice.
- Pak falešný marcipán vyválíme nebo tvarujeme z něj různé objekty.
Domácí marcipán
Ingredience:
- 200 g cukru moučky
- 200 g sušeného polotučného mléka
- 100 g mandlí
- 2 bílky (nebo olej a voda)
- polévková lžíce mandlového sirupu nebo medu
- potravinářské barvivo (levně koupíte zde)
Postup:
- Mandle spaříme, oloupeme a necháme zchladit. Pak mandle nastrouháme, smícháme s cukrem a polotučným mlékem. Přidáme k nim bílky a mandlový sirup.
- Propracujeme v tuhé těsto, které zabalíme do fólie a dáme na chvíli odpočinout do chladna. Také ho můžeme obarvit.
- Pokud je vám proti srsti používat bílek, můžete místo něj použít lžíci oleje a postupně přidávat vodu po kapkách.
- S tímto domácím marcipánem pracujeme dle potřeby, můžeme ho jak vyválet, tak i z něj tvarovat figurky.
Pravý marcipán
Ingredience:
- 120 g cukru moučky
- 120 g mandlí
- 1 bílek (nebo voda)
Postup:
- Mandle spaříme, oloupeme, necháme zchladit a osušíme. Pak mandle nastrouháme opravdu na jemno a smícháme s prosátým cukrem.
- Postupně přidáváme vodu (bílek), hmotu neustále třeme, abychom vytvořili těsto, které bude velmi dobře propracované.
- Podle potřeby můžeme těsto obarvit a poté jej dáme na chvíli do lednice.
- Tohle byl jednoduchý recept na pravý marcipán.
Vaše komentáře
dekuji
jakobynezvlhne....měla jsem už spoustu receptů, ale pokaždé, když dort dám vychladit do ledničky a pak jej po vytažení dám na stůl tak je jakoby mokry :-(....ne že by se roztékal, to ne, ale je lepivě vlhký.....můžete mi prosím poradit, čím by to mohlo být? Mám recept s kukuřičným sirupem i medem a u obojího mám tento problém.
Děkuji.