Logo

Marcipán - tři skvělé recepty

marcipán

Chystáte se dělat marcipán? Máme tady pro vás několik receptů na marcipán. Naleznete zde recept na domácí marcipán, falešný marcipán i na pravý marcipán. V prvních dvou případech se jedná o potahovací hmotu vhodnou na dorty, ale je možné z ní vytvořit i figurky. Snad si nějaký marcipán vyberete a bude vám chutnat.

Falešný marcipán

Ingredience:
  • 200 g cukru moučky
  • 200 g polotučného sušeného mléka
  • kávová lžička medu
  • kávová lžička oleje
  • pár kapek mandlového aroma
  • voda podle potřeby
  • potravinářské barvivo
Postup:
  1. Cukr i sušené mléko prosejeme a smícháme.
  2. K nim přidáme olej, med, aroma a postupně se zapracováním přidáváme vodu, ale přidáváme ji opatrně po kapkách.
  3. Propracujeme dobře v těsto, které rozdělíme na několik dílů a obarvíme je buď troškou potravinářského barviva (levně je koupíte třeba v drogerii nebo ve větších obchodech), nebo třeba ovocnou či zeleninovou šťávou. Dobře barví například uvařená červená řepa, čerstvé borůvky či jahody.
  4. Každý kus zabalíme do potravinářské fólie a na chvíli ho dáme do lednice.
  5. Pak falešný marcipán vyválíme nebo tvarujeme z něj různé objekty.

Domácí marcipán

Ingredience:
  • 200 g cukru moučky
  • 200 g sušeného polotučného mléka
  • 100 g mandlí
  • 2 bílky (nebo olej a voda)
  • polévková lžíce mandlového sirupu nebo medu
  • potravinářské barvivo
Postup:
  1. Mandle spaříme, oloupeme a necháme zchladit. Pak mandle nastrouháme, smícháme s cukrem a polotučným mlékem. Přidáme k nim bílky a mandlový sirup.
  2. Propracujeme v tuhé těsto, které zabalíme do fólie a dáme na chvíli odpočinout do chladna. Také ho můžeme obarvit.
  3. Pokud je vám proti srsti používat bílek, můžete místo něj použít lžíci oleje a postupně přidávat vodu po kapkách.
  4. S tímto domácím marcipánem pracujeme dle potřeby, můžeme ho jak vyválet, tak i z něj tvarovat figurky.

Pravý marcipán

Ingredience:
  • 120 g cukru moučky
  • 120 g mandlí
  • 1 bílek (nebo voda)
Postup:
  1. Mandle spaříme, oloupeme, necháme zchladit a osušíme. Pak mandle nastrouháme opravdu na jemno a smícháme s prosátým cukrem.
  2. Postupně přidáváme vodu (bílek), hmotu neustále třeme, abychom vytvořili těsto, které bude velmi dobře propracované.
  3. Podle potřeby můžeme těsto obarvit a poté jej dáme na chvíli do lednice.
  4. Tohle byl jednoduchý recept na pravý marcipán.
Ohodnoťte recept:



Vaše komentáře

Napište, co si o tom myslíte

Jméno: