Logo

Masarykovo cukroví - recept

masarykovo cukroví

Udělejte si na Vánoce lahodné cukroví, které měl prý rád prezident Masaryk.

Ingredience:
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla nebo Hery
  • 170 g lískových a vlašských ořechů
  • 100 g cukru
  • 1 polévková lžíce kakaa
  • 1 žloutek
  • lžíce rumu
  • cukr na obalení (není nutné)
Postup:
  1. Ořechy namočíme do teplé vody s rumem alespoň na tři hodiny. Můžeme je tak nechat i přes noc.
  2. Smícháme prosátou mouku, cukr a kakao. Dále přidáme žloutek, změklé máslo nakrájené na kousky a ořechy bez vody. Uděláme tuhé těsto. Je nutné ho pořádně propracovat.
  3. Z těsta vytvarujeme čtyři válce o průměru cca 2 - 3 cm, které zabalíme do fólie a dáme ztuhnout na dvě hodiny do lednice.
  4. Válce vytáhneme z lednice a krájíme rychlým tahem a ostrým nožem kolečka, která jsou silná asi půl centimetru.
  5. Dáme je na pečicí papír, kterým vyložíme plech.
  6. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi patnáct minut (podle tloušťky koleček).
  7. Teplé Masarykovo cukroví obalíme v moučkovém cukru, ale není to nutné.
  8. Ořechy se díky tomu, že byly ve vodě, celkem dobře krájí.
  9. Pečeme ho tak dva týdny před Vánoci.
Ohodnoťte recept:



Vaše komentáře

Napište, co si o tom myslíte

Jméno: