Masarykovo cukroví - recept
Udělejte si na Vánoce lahodné cukroví, které měl prý rád prezident Masaryk.
Ingredience:
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla nebo Hery
- 170 g lískových a vlašských ořechů
- 100 g cukru
- 1 polévková lžíce kakaa
- 1 žloutek
- lžíce rumu
- cukr na obalení (není nutné)
Postup:
- Ořechy namočíme do teplé vody s rumem alespoň na tři hodiny. Můžeme je tak nechat i přes noc.
- Smícháme prosátou mouku, cukr a kakao. Dále přidáme žloutek, změklé máslo nakrájené na kousky a ořechy bez vody. Uděláme tuhé těsto. Je nutné ho pořádně propracovat.
- Z těsta vytvarujeme čtyři válce o průměru cca 2 - 3 cm, které zabalíme do fólie a dáme ztuhnout na dvě hodiny do lednice.
- Válce vytáhneme z lednice a krájíme rychlým tahem a ostrým nožem kolečka, která jsou silná asi půl centimetru.
- Dáme je na pečicí papír, kterým vyložíme plech.
- Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi patnáct minut (podle tloušťky koleček).
- Teplé Masarykovo cukroví obalíme v moučkovém cukru, ale není to nutné.
- Ořechy se díky tomu, že byly ve vodě, celkem dobře krájí.
- Pečeme ho tak dva týdny před Vánoci.
Vaše komentáře