Recept na svařené víno
9. října 2013Nevíte-li, čím byste se mohli zahřát ve studeném počasí, připravte si svařené víno. Díky jednoduchému postupu si jej za chvíli svaříte a následně si jej můžete vychutnávat. Můžete také vyzkoušet výborný punč.
Ingredience:
- 1 litr červeného vína
- cca 100 g - 140 g cukru (může být i třtinový)
- koření: 2 ks celé skořice, 5 hřebíčků, 1 badyán, 2 kardamony
- 1 bio citron, 1 bio pomeranč
- (nebo 1 polévková lžíce směsi na svařené víno)
Postup:
- Do hrnce nejprve nalijeme dvoucentimetrovou vrstvu vody, k ní přisypeme cukr (máme-li rádi sladší svařák, tak cukru více).
- Dále přidáme skořici, hřebíček, badyán, kardamon, 3 kolečka z omytého citronu a 3 kolečka z pomeranče.
- Všechno dáme vařit, ale neustále mícháme.
- Vaříme asi 10 minut (podle potřeby dolijeme trošku vody) a pak přilijeme víno.
- Víno zahřejeme na mírném ohni, dokud se nezačnou uvolňovat bublinky ze dna. Pak odstavíme.
- Poté můžeme, pokud chceme, víno scedit nebo rovnou nalévat do sklenic. Sklenice také můžeme ozdobit kolečkem citronu nebo pomeranče.
Svařené víno nemusíme připravovat pouze z červeného, ale i bílého vína. Ale bílý svařák by měl být méně sladký a svaří se s grepem a limetkou místo citronu a pomeranče.
Vaše komentáře