Recept na skvělý domácí trdelník
9. listopadu 2012Také máte rádi trdelník ze stánku na vánočních trzích a chcete si ho připravit doma bez trdla? Podívejte se na recept na trdelníky z kynutého těsta, díky kterému je můžete doma upéct zajímavým a originálním způsobem bez stroje.
Upéct doma trdelník je poměrně složité, protože potřebujete mít kolem něčeho obmotat těsto, abyste upekli výborné domácí trdelníky. Můžete na to použít trubičky na kremrole (koupíte zde) nebo nejlépe válcové formy, které jsou určené přímo na trdelníky. Tescoma takovou formu prodává a to rovnou i se stojánkem, na který je umístíte. Více informací o ní najdete zde.
Ingredience:
- 500 g polohrubé mouky
- 20 g čerstvého droždí
- 250 ml mléka
- 30 g cukru
- 2 vejce
- 80 g másla
- vejce na potření
- Na posypání: drcené ořechy a cukr; cukr a mletá skořice
Postup:
- Nejprve si připravíme kvásek z pár lžic teplého mléka, lžíce cukru a rozdrobeného droždí.
- Mouku smícháme s cukrem, přidáme nakrájené máslo, zbytek mléka a cukru, vejce a vykynutý kvásek.
- Těsto pořádně propracujeme, mísu přikryjeme utěrkou a dáme na 40 minut kynout do tepla.
- Vykynuté těsto vyválíme a nakrájíme na dlouhé a tenké proužky, které ještě trošku rukama vyválíme.
- Proužky postupně obtočíme trubičky na kremrole (můžeme použít i váleček na těsto či skleněné sklenice omotané alobalem) nebo na speciální formu.
- Trdelníky potřeme rozšlehaným vejcem a obalíme ve směsi drcených ořechů s cukrem nebo skořice s cukrem.
- Na plech postavíme trubičky či sklenice, zatímco váleček položíme na okraje plechu tak, aby byl ve vzduchu. Dobře se pracuje s formou na trdelníky od Tescomy, protože má chytrý stojánek na válcové formy, které jsou přímo na to určené. Levnější bez stojánku koupíte zde.
- Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C necelých 10 minut nebo podle potřeby.
- Po upečení trdelníky ještě jednou obalíme ve sladké směsi.
Vaše komentáře
Tomuto bych změnila název, toto neni trdelník!
Díky za recept
,mám známé ve Skalici a vozí a nebo když jsme tam koupime...úžasný zážitek..