Krásné vánoční trhy v Praze

/media/image/vanocnitrhyvpraze01.jpg

Již brzy budeme slavit vánoční svátky s tradiční atmosférou. Připravte se na ně s plnou parádou, ať si je pořádně užijete.

Podívejte, kdy začínají vánoční trhy v Praze. V našem hlavním městě jich najdete rovnou několik, ale my jsme vybrali pro rychlý přehled jen ty nejdůležitější. Můžete se těšit na zajímavý program, tradiční atmosféru, rozsvícené stromy v jednotlivých městských částech hlavního města, nazdobené stánky s bohatým sortimentem a občerstvením. Praha opět ukáže Vánoce ve velkém stylu.

V Praze najdeme několik vánočních trhů, ty největší se konají na Staroměstském náměstí, menší se vyskytují v různých částech města a na různých místech. Všechny mají své kouzlo, můžete na nich nasát vánoční atmosféru, nakoupit vánoční dekoraci, dárky, betlémy, hračky, cukrovinky, řemeslné výrobky, jmelí, věnce a také koupit občerstvení a to jak tradiční, tak i netradiční. Vždy si každý může vybrat něco, co ho zaujme.

Kdy a kde se konají?

✅ Staroměstské náměstí

Největší vánoční trhy nejen v Praze, ale i v celé ČR se konají na Staroměstském náměstí od 2. 12. 2023 do 6. 1. 2024. Jak letos proběhne slavnostní rozsvícení stromu, zatím nebylo oznámeno. Bude krásně svítit po celou dobu, když budou probíhat trhy. Otevřeno je každý den zhruba od 10:00 do 22:00 hodin.

✅ Václavské náměstí

Další pražské vánoční trhy najdete na Václavském náměstí (v dolní části) od 2. 12. do 6. 1. 2024. Nazdobené stánky jsou otevřeny zhruba od 10:00 do 22:00 hodin.

⭐ Náměstí Republiky

Trhy na náměstí Republiky v Praze 1 se konají od 25. 11. do 24. 12. 2023. Provozní doba je 10:00 - 22:00 hodin.

⭐ Náměstí Míru

Vánoční trhy na náměstí Míru (Praha 2) začnou již 20. 11. a skončí 24. 12. 2023. Každý den je otevřeno od 10:00 do 19:00 hodin.

⭐ Tylovo náměstí

Tylovo náměstí v Praze 2 se trhy vánočně ozdobí od 26. 11. do 24. 12. Otevírací doba je od 10:00 do 19:00 hodin.

⭐ Výstaviště Holešovice

Rovněž se budou konat na výstavišti v Holešovicích hrnčířské a řemeslné trhy od 2. do 3. prosince. Přijede zde více než 130 řemeslníků z celé republiky, kteří nabídnou své výrobky. Nebudou zde chybět ani typické dobroty.

⭐ Na Pražském hradě

Letos se konají trhy i na náměstí U svatého Jiří na Pražském hradě. Zatím nebyl zveřejněn termín.



Stříbrné vánoční dny

Máte-li cestu na Letňany, na výstavišti PVA EXPO Praha se konají od 7. 12 do 10. 12. Stříbrné vánoční dny, na kterých zakoupíte nejen dárky a dekoraci, ale i spotřební zboží od více než 350 vystavovatelů. Otevřeno je od 10:00 do 18:00 hodin, základní vstupné je 60 Kč.

✅ Slavnostní rozsvícení stromu

Rozsvícení stromu je každoročně dlouho očekávané, protože jedná o skvělou akci, která zahajuje trhy a advent. Letos proběhne slavnostní rozsvícení stromu 2. 12. 2023 na Staroměstském náměstí.

Od 16:00 hodin začíná zahájení s Pavlem Trávníčkem. Následně proběhne rozsvěcení. Každý den se bude rozsvěcovat co hodinu od 16:30 do 21:30 po dobu trvání trhů. Celý akt doprovodí melodie z pohádky Tři oříšky pro Popelku.

Letos byl vybrán smrk z Pertoltic, který ohrožoval dům majitele téměř při každé bouřce. Byl vysoký zhruba 24 metrů a starý přes padesát let. Měl být z bezpečnostních důvodů pokácen, ale nakonec jej majitel přihlásil do soutěže a zvítězil.


Minulý rok

Soutěž pro minulý rok je už dávno u konce. Nakonec byl vybrán z 26 tipů smrk ztepilý z vesničky nedaleko České Kamenice. Jeho výška byla úctyhodných 25 metrů a věk 58 let. Pro své okolí již nebyl bezpečný a ohrožoval blízký dům, jehož majitel ho do soutěže přihlásil.

Předminulý rok byl vybrán

Ze 30 došlých tipů byl vybrán smrk ztepilý z Libereckého kraje. S výškou 22 metrů byl pro okolí nebezpečný, proto by byl stejně pokácen. Tak alespoň udělal radost mnoha návštěvníkům.

Předtím byl strom vybrán ze 42 tipů a nakonec vyhrál 24metrový smrk ztepilý ze Semil. Tento strom ohrožoval dům a byl by stejně pokácen.

Rok před ním byl stromek pro Prahu vybrán smrk ztepilý, který pocházel z Roztok u Křivoklátu. Měřil 24 metrů a musel by být stejně pokácen kvůli ohrožování drátů vysokého napětí. Byl pokácen 26. listopadu, poté převezen a rozsvícen v prosinci.

Předtím ozdobil náměstí krásný a vysoký smrk. Pocházel z městyse Pecka, měřil úctyhodných 31 metrů a jeho věk byl asi 70 let. Do soutěže ho předminulý rok přihlásil majitel lesů František Wolf, který chtěl, aby udělal všem návštěvníkům radost. Bohužel se rozsvícení již nedožil.

Na nazdobeném stromě se nachází víc než 100 tisíc žárovek a osvětlení navrhovalo 150 designerů. Takže se bude opět na co dívat.

Pro více informací u trhů a na program sledujte vývěsku, radniční listy nebo navštivte webové stránky dané městské části. Letošní vánoční trhy Praha připravila opravdu hezky, tak je také navštivte.

Užijte si letos tyto tradiční akce, podívejte se na nádherný strom s osvětlením a na stánky na náměstí, v nichž nakoupíte velice zajímavý sortiment.


Vaše komentáře


Kdo skutečně rozsvítil vánoční strom v Praze . Primátorka nebo p. Macijuchova?
Vlast, 29. listopadu 2014

Lidé užijte si tu krásu vánočního stromu a pohodu před těmito svátky. Díky vlastizrádcům je to možná jedna z posledních křesťanských výzdob. Víte všichni moc dobře komu poděkovat. Hlavně si na ně vzpomeňte u voleb.
Čech P., 24. listopadu 2015

Napište, co si o tom myslíte


Jméno: