Žabí huby - zajímavý recept
Žabí huby či škebličky patří mezi výborné vánoční cukroví, které není moc sladké. Do těsta se nedává žádný cukr a plní se marmeládou nebo sladkou ořechovou náplní. Nakonec se cukroví obalí v moučkovém cukru. Recept je velmi snadný a rychlý. Pečeme alespoň týden před Vánocemi, aby huby stihly být krásně lahodné.
Ingredience:
- Těsto: 300 g hladké mouky
- 200 g másla nebo Hery
- 2 lžíce octu
- 1 vejce
- Náplň: 150 g mletých vlašských ořechů
- 150 g cukru
- 3 bílky
- Na obalení: moučkový cukr + vanilkový cukr
Postup:
- Mouku prosejeme a smícháme s nakrájeným máslem, vejcem a octem.
- Těsto pořádně propracujeme a poté na chvíli vložíme do lednice.
- Poté těsto vyválíme a vykrajujeme kolečka.
- Doprostřed kolečka dáme ořechový krém nebo marmeládu, těsto přehneme a prsty přitlačíme k sobě. Kolečko můžeme dát též do vykrajovátka na pirohy, naplnit krémem a uzavřít.
- Cukroví umístíme na plech s pečicím papírem a vložíme do trouby na 180°C. Pečeme 12 - 14 minut.
Návod na ořechovou náplň: bílky ušleháme do velmi tuhého sněhu, přidáme k nim nastrouhané ořechy a cukr. Všechno promícháme a poté plníme lžičkou, sáčkem nebo zdobičkou kolečka.
Teplé žabí huby obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukr. Pro dietnější verzi cukroví jen pocukrujeme nebo obalíme v cukru, až bude studené.
Vaše komentáře