Recept na netradiční vánoční škeble

/media/image/skeble-cukrovi.jpg


Vánoční škeble patří mezi netradiční cukroví, které může hezky ozdobit váš vánoční stůl. Mrňavé škeble, které nejsou vůbec sladké, se naplní sladkou ořechovu náplní. Poté se upečou a vznikne famózní cukroví, které si zamilujete. Recept je velmi snadný, tak do něj pusťte.

Ingredience:
  • Těsto: 250 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 1 větší vejce
  • 1 polévková lžíce octa
  • Náplň: 150 g ořechů (vlašské nebo lískové)
  • 150 g krupicového cukru
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžíce rumu
  • Na obalení: moučkový cukr
  • vanilkový cukr

Postup:
  1. Prosátou mouku smícháme s máslem pokojové teploty, vejcem a octem a vše rukama zpracujeme.
  2. Vytvoříme vláčné těsto, které potom zabalíme do fólie na potraviny a vložíme na dvě hodiny do lednice, aby si tam odpočinulo.
  3. Mezitím si připravíme náplň: Ořechy nastrouháme a smícháme s cukrem, kakaem, vajíčkem a rumem. Tuto nádivku musíme pořádně promíchat a poté ji na chvilku necháme odpočinout. Nádivka by měla být velmi tuhá, aby pak během pečení nevytékala.
  4. Těsto vytáhneme z lednice, chvíli ho necháme, aby povolilo a vyválíme ho na pomoučněném válu na tenkou placku.
  5. Z placky vykrajujeme kolečka, která umístíme do formičky na taštičky.
  6. Kolečka by měla být tak velká, aby se akorát hodila do formičky. Mohou být i trošku větší, přičemž přebytečné těsto, když ho bude už více, následně vyválíte.
  7. Na těsto přidáme lžičku náplně a uzavřeme formičku.
  8. Takto pokračujeme, dokud ještě máme těsto.
  9. Škeble umístíme na vymazaný plech nebo na plech vyložený pečicím papírem.
  10. Pečeme je ve vyhřáté troubě na 180°C, dokud nebudou růžové, což trvá asi deset minut (záleží na velikosti škeblí).
  11. Ještě teplé je obalíme ve směsi vanilkového a moučkového cukru.

Škeble se řadí mezi vánoční cukroví, které není moc sladké, ale chutná opravdu výborně. Cukroví potřebuje tak týden, než bude tak akorát měkké a lahodné.

Pokud byste si rádi upekli něco dobrého a škebličky vám nestačí, podívejte se například na recept na vinné cukroví nebo žabí huby, které jsou velmi podobné.

Ohodnoťte recept!





Vaše komentáře


Toto cukroví naše rodina peče již po několik generací a všichni ho milujeme. Říkáme mu "psí čumáky" nebo "medvědí tlapy". Pro jeho ořechovou chuť si jej oblíbili i ti, kteří nejsou milovníky sladkého. Nedovedu si bez něj představit Vánoce a vřele jej doporučuji.
Nikol, 9. listopadu 2017

Napište, co si o tom myslíte


Jméno: