Žabí huby - zajímavý recept

/media/image/zabihuby.jpg


Žabí huby či škebličky patří mezi výborné vánoční cukroví, které není moc sladké. Do těsta se nedává žádný cukr a plní se marmeládou nebo sladkou ořechovou náplní. Nakonec se cukroví obalí v moučkovém cukru. Recept je velmi snadný a rychlý. Pečeme alespoň týden před Vánocemi, aby huby stihly být krásně lahodné.

Ingredience:
  • Těsto: 300 g hladké mouky
  • 200 g másla nebo Hery
  • 2 lžíce octu
  • 1 vejce
  • Náplň: 150 g mletých vlašských ořechů
  • 150 g cukru
  • 3 bílky
  • Na obalení: moučkový cukr + vanilkový cukr
Postup:
  1. Mouku prosejeme a smícháme s nakrájeným máslem, vejcem a octem.
  2. Těsto pořádně propracujeme a poté na chvíli vložíme do lednice.
  3. Poté těsto vyválíme a vykrajujeme kolečka.
  4. Doprostřed kolečka dáme ořechový krém nebo marmeládu, těsto přehneme a prsty přitlačíme k sobě. Kolečko můžeme dát též do vykrajovátka na pirohy, naplnit krémem a uzavřít.
  5. Cukroví umístíme na plech s pečicím papírem a vložíme do trouby na 180°C. Pečeme 12 - 14 minut.

Návod na ořechovou náplň: bílky ušleháme do velmi tuhého sněhu, přidáme k nim nastrouhané ořechy a cukr. Všechno promícháme a poté plníme lžičkou, sáčkem nebo zdobičkou kolečka.

Teplé žabí huby obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukr. Pro dietnější verzi cukroví jen pocukrujeme nebo obalíme v cukru, až bude studené.

Ohodnoťte recept!





Vaše komentáře


Napište, co si o tom myslíte


Jméno: