Kdy začít péct vánoční cukroví?
Již brzy budeme slavit vánoční svátky s tradiční atmosférou. Připravte se na ně s plnou parádou, ať si je pořádně užijete.
Vánoce se pomalu blíží a za chvíli už bude nutné začít péct vánoční cukroví. Otázkou ale je: kdy začít péct vánoční cukroví. Nejde to samozřejmě říct tak, aby to platilo pro všechny. Někteří pečou mnoho druhů, proto začínají už v listopadu, jiní začnou po Mikuláši a někteří pečou víkend před Vánoci. Záleží vždy na vašich časových možnostech, chuti a odhodlání péct.
Perníčky již na konci listopadu
Pokud pečete medové perníčky, měli byste je upéct již na konci listopadu nebo na začátku prosince, aby perníčky stihly do Vánoc změknout. Pak si klidně dejte týden, dva pauzu před dalším pečením. Pokud to nestihnete, tak to vůbec nevadí, protože existují i recepty na perníčky, které jsou hned měkké. Recept najdete zde.
Po Mikuláši pečte ostatní druhy
Pokud perníčky nepečete, začněte klidně až po Mikuláši nebo pár dní před ním. Pro většinu druhů pečeného cukroví jsou dva týdny dostatečně dlouhá doba na to, aby bylo dostatečně odležené. Takže se vrhněte na linecké, vanilkové rohlíčky, stříkané a další druhy. Zdobit je můžete až později.
A kdy nepečené?
Nepečené vánoční cukroví by se mělo dělat týden před Vánocemi a pak ho necháme v chladu, aby se nezkazilo nejen cukroví, ale také krémy. Můžeme tak připravit vosí hnízda či různé kuličky.
Zdobení a plnění až těsně před
Cukroví plníme a zdobíme až těsně před Vánoci a skladujeme jej v chladu. A pár dní předem proto, protože se v krémech používá vejce nebo máslo a určitě nechceme, aby krémy byly zkažené.
Kolik péct druhů cukroví
Na tuto otázku si musíte odpovědět sami podle toho, kolik máte času a jestli vůbec máte doma rádi vánoční cukroví. V mnoha domácnostech se peče sedm druhů cukroví, na druhou stranu jsou někteří, kteří pečou i 30 druhů cukroví. Záleží vždy na vašich zvycích a možnostech.
Pokud cukroví vůbec nepečete, máte o starost s pečením cukroví postaráno. Nejenže nemusíte trávit dlouhou dobu pečením a zdobením cukroví, ale také si ani na něm nepochutnáte, pokud je z obchodu a ne od ověřené osoby a pravděpodobně ani nepřiberete, protože ho bude méně, než kdyby se dělalo doma v klasických dávkách.
Podívejte se na vyzkoušené recepty tady.
Kdy začínáte s pečením vy a kolik plánujete druhů?
Vaše komentáře
vím, že maminka dělávala koncem měsíce marokánky/ v čokoládě je máčela až v půlce prosince/ a vanilkové rohlíčky.Ty mají také výdrž. Protože bydlím sama a rodina a vnučka bydlí vedle,můžu je uchránit před nájezdy.A ty vanilkové voněly v pokoji na skříni až do snězení. V ložnici,tam netopím....