Išelské dortíčky s ořechovou náplní
Upečte si lahodné išelské koláčky, které jsou plněny buď meruňkovou marmeládou, nebo ořechovou náplní. Chutnají skvěle, tak se pusťte do přípravy.
Ingredience:
- 140 g másla nebo Hery
- 140 g hladké mouky
- 80 g mletých vlašských ořechů
- 80 g cukru
- špetka skořice
- strouhaná citron. kůra
- meruňková marmeláda
- Ořechová náplň: 100 g cukru, 140 g mletých ořechů, 100 g másla, lžička marmelády, lžička rumu, 2 žloutky
- Poleva: 1 čokoláda na vaření, máslo
- Na ozdobu: vlašské ořechy, mandle
Postup:
- Mouku promícháme s cukrem a vlašskými ořechy. K nim přidáme měkčí máslo, skořici a nastrouhanou kůru.
- Uděláme tužší těsto, které pořádně zpracujeme a dáme do lednice na hodinku odpočinout.
- Těsto pak rozválíme a vykrajujeme z něj kolečka, která umístíme na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečeme při 180 stupních dozlatova.
- Pokud nebudeme chtít na slepování použít meruňkovou marmeládu, připravíme ořechovou náplň.
- Cukr se žloutkem umícháme do pěny nad parou, pak k němu přidáme máslo, rum, ořechy a marmeládu. Vše pořádně vyšleháme.
- Také si připravíme čokoládovou polevu, kdy ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, ke které přidáme kousek másla.
- Studené cukroví spojíme krémem nebo marmeládou, vrchní část potřeme čokoládovou polevou a na ni dáme mandli nebo ořech.
- Išelské dortíčky necháme nejméně týden odležet.
Vaše komentáře