Poleva na perníčky: bílková a citronová

/media/images/v67.jpg


Vánoční perníčky bychom měli alespoň trošku ozdobit. Velmi oblíbená je bílková poleva, jak už název napovídá, je z bílků. Někomu se nemusí líbit to, že se jedná o syrový bílek a mohl by být zdrojem různých infekcí. Pokud nechcete použít bílkovou polevu, doporučujeme vám citronovou polevu. Obě dvě můžete použít na zdobení perníčků, zdobení dalších druhů cukroví a spojování perníkových chaloupek (s citronovou to jde ale o trošku hůř).

Jak můžete vidět na obrázku; bílková je sytě bílá, zatímco citronová už není tak zářivě bílá, ale jen taková šedobílá.

Bílková poleva

Ingredience:
  • 1 bílek
  • 140 - 200 g moučkového cukru
  • pár kapek citronové šťávy
Postup:
  1. Bílek utřeme s moučkovým cukrem, který je prosátý a přidáváme ho postupně.
  2. Kápneme do hmoty také pár kapek citronu.
  3. Bílek s cukrem třeme 10 - 15 minut, dokud nebude krásně bílý a hmota nebude pevná.
  4. Podle potřeby přidáme více cukru.
  5. V chladu poleva na perníčcích vydrží i několik měsíců.

Citrónová poleva

Ingredience:
  • 3 lžíce horké vody
  • 1 - 2 lžíce citronové šťávy
  • 140 - 200 g moučkového cukru
  • pár kapek citronové šťávy
Postup:
  1. Vodu smícháme s citrónovou šťávu a postupně přidáváme prosátý moučkový cukr.
  2. Třeme tak dlouho, dokud nebudeme mít hustou polevu.
  3. Výhodou této polevy je, že je tato poleva na perníčky bez vajec a poleva bez bílku.

V obou případech, pokud bude poleva příliš řídká, přidáme více cukru a pokud bude příliš hustá, přidáme pár kapek citronové šťávy.

Recept na měkké perníčky a na další perníčky.

Ohodnoťte recept!





Vaše komentáře


Do polevy můžem přidal asi lžičku solamylu a je hned bělejší.
Jitka, 10. listopad 2012

Ahoj je mi 11 let a maminka mi svěřila zdobení perníčků a jenom díky téhle super stránce vím jak

děkuji Adélka
Adélka, 14. prosinec 2013

bez toho solamylu to byla katastrofa.. Děkuji za tip!
Zuzi, 18. prosinec 2013

A nebude mi to stýkat ?
Ano, 24. prosinec 2015

Napište, co si o tom myslíte


Jméno: