Poleva na perníčky: bílková a citronová
Vánoční perníčky bychom měli alespoň trošku ozdobit. Velmi oblíbená je bílková poleva, jak už název napovídá, je z bílků. Někomu se nemusí líbit to, že se jedná o syrový bílek a mohl by být zdrojem různých infekcí. Pokud nechcete použít bílkovou polevu, doporučujeme vám citronovou polevu. Obě dvě můžete použít na zdobení perníčků, zdobení dalších druhů cukroví a spojování perníkových chaloupek (s citronovou to jde ale o trošku hůř).
Jak můžete vidět na obrázku; bílková je sytě bílá, zatímco citronová už není tak zářivě bílá, ale jen taková šedobílá.
Bílková poleva
Ingredience:
- 1 bílek
- 140 - 200 g moučkového cukru
- pár kapek citronové šťávy
Postup:
- Bílek utřeme s moučkovým cukrem, který je prosátý a přidáváme ho postupně.
- Kápneme do hmoty také pár kapek citronu.
- Bílek s cukrem třeme 10 - 15 minut, dokud nebude krásně bílý a hmota nebude pevná.
- Podle potřeby přidáme více cukru.
- V chladu poleva na perníčcích vydrží i několik měsíců.
Citrónová poleva
Ingredience:
- 3 lžíce horké vody
- 1 - 2 lžíce citronové šťávy
- 140 - 200 g moučkového cukru
- pár kapek citronové šťávy
Postup:
- Vodu smícháme s citrónovou šťávu a postupně přidáváme prosátý moučkový cukr.
- Třeme tak dlouho, dokud nebudeme mít hustou polevu.
- Výhodou této polevy je, že je tato poleva na perníčky bez vajec a poleva bez bílku.
V obou případech, pokud bude poleva příliš řídká, přidáme více cukru a pokud bude příliš hustá, přidáme pár kapek citronové šťávy.
Recept na měkké perníčky a na další perníčky.
Vaše komentáře
děkuji Adélka
Vase Alena.