Vánoční perníčky - recept
![/media/images/pernicky01.jpg](/media/images/pernicky01.jpg)
Perníčky často nazývány jako medové perníčky jsou oblíbeným cukrovím, které peče mnoho domácností nejen na Vánoce. Pečeme je nejméně tři týdny před Vánocemi, aby stihly do té doby změknout.
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 80 g másla
- 200 g moučkového cukru
- 170 g medu
- kávová lžička perníkového koření
- 2 vejce
- lžička jedlé sody
- vejce na potření
- Poleva na zdobení: 1 bílek, 150 g cukru moučky, pár kapek citrónové šťávy
Postup:
- Smícháme mouku s cukrem, perníkovým kořením a sodou, měkkým máslem, medem a vejci. Dobře propracujeme těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice na noc odpočinout.
- Část těsta můžeme obarvit kakaem nebo dokonce celé.
- Na druhý den ho vyválíme. Pokud bude potřeba, podsypáváme vál moukou.
- Vykrajujeme různé tvary, které umístíme na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečeme v předehřáté troubě na 150°C dozlatova.
- Upečené horké perníčky potřeme lehce vodou nebo rozšlehaným vajíčkem.
- Studené vánoční perníčky ozdobíme polevou na zdobení podle naší fantazie.
- Bílkovou polevu připravíme tak: bílek utřeme s nejlépe dvakrát prosátým cukrem, který k němu postupně přidáváme a s citronovou šťávou. Poleva by neměla být ani příliš hustá, ani příliš řídká.
Podívejte se na recept na hned měkké perníčky a na polevu na perníčky.
Vaše komentáře