Kynutá vánoční štola
28. 11. 2011, Jana Novotná
Kynutá vánoční štola by se prý měla dělat jeden až dva měsíce předem před vánočními svátky, aby se pořádně rozležela. Můžete ji ale připravit i den či dva předem, také bude výborná.
Ingredience:
- 500 g polohrubé mouky
- 50 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 100 g másla
- 1 vejce
- 1 čerstvé droždí
- 185 ml mléka
- 100 g spařených a oloupaných mandlí
- 150 g rozinek
- 50 g kandovaného ovoce
- 50 g kandované kůry
- 50 ml rumu
- 1/4 kávové lžičky skořice
- 1/4 kávové lžičky kardamonu
- špetka soli
- 50 g másla na potření
- moučkový cukr na posypání
Postup:
- Přes noc namočíme rozinky do rumu.
- Z 50 ml teplého mléka, lžičky cukru a rozdrobeného droždí si připravíme kvásek.
- Mouku prosejeme s cukrem přes síto, dále k nim přidáme vanilkový cukr, sůl, skořici a kardamon.
- K tomu přimícháme vykynutý kvásek, vejce, změklé máslo a zbytek mléka. Uděláme vláčné těsto, které necháme hodinu kynout.
- Poté těsto znovu propracujeme a necháme opět hodinu kynout.
- Do vykynutého těsta dáme nasekané mandle, kandované ovoce a rozinky (bez rumu - rum vypijeme).
- Pořádně toto těsto propracujeme a poté ho necháme půl hodiny kynout.
- Z těsta vytvarujeme štolu tak, že větší část srolujeme a konec přehneme.
- Štolu dáme na plech, který vyložený pečicím papírem nebo který je vymazaný.
- Přikryjeme ji alobalem a necháme ještě 3 hodiny kynout.
- Ve vyhřáté troubě na 180°C asi hodinu a čtvrt. Ať se nespálí, tak ji raději zakryjeme alobalem.
- Během pečení ji potřeme rozpuštěným máslem.
- Až bude štola hotová, potřeme ji máslem a pořádně pocukrujeme.
- Poté, co vánoční štola vychladne, ji zabalíme do alobalu a schováme ji.






