Kynutá vánoční štola
28. listopadu 2011Kynutá vánoční štola by se prý měla dělat jeden až dva měsíce předem před vánočními svátky, aby se pořádně rozležela. Můžete ji ale připravit i den či dva předem, také bude výborná.
Ingredience:
- 500 g polohrubé mouky
- 50 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 100 g másla
- 1 vejce
- 1 čerstvé droždí
- 185 ml mléka
- 100 g spařených a oloupaných mandlí
- 150 g rozinek
- 50 g kandovaného ovoce
- 50 g kandované kůry
- 50 ml rumu
- 1/4 kávové lžičky skořice
- 1/4 kávové lžičky kardamonu
- špetka soli
- 50 g másla na potření
- moučkový cukr na posypání
Postup:
- Přes noc namočíme rozinky do rumu.
- Z 50 ml teplého mléka, lžičky cukru a rozdrobeného droždí si připravíme kvásek.
- Mouku prosejeme s cukrem přes síto, dále k nim přidáme vanilkový cukr, sůl, skořici a kardamon.
- K tomu přimícháme vykynutý kvásek, vejce, změklé máslo a zbytek mléka. Uděláme vláčné těsto, které necháme hodinu kynout.
- Poté těsto znovu propracujeme a necháme opět hodinu kynout.
- Do vykynutého těsta dáme nasekané mandle, kandované ovoce a rozinky (bez rumu - rum vypijeme).
- Pořádně toto těsto propracujeme a poté ho necháme půl hodiny kynout.
- Z těsta vytvarujeme štolu tak, že větší část srolujeme a konec přehneme.
- Štolu dáme na plech, který vyložený pečicím papírem nebo který je vymazaný.
- Přikryjeme ji alobalem a necháme ještě 3 hodiny kynout.
- Ve vyhřáté troubě na 180°C asi hodinu a čtvrt. Ať se nespálí, tak ji raději zakryjeme alobalem.
- Během pečení ji potřeme rozpuštěným máslem.
- Až bude štola hotová, potřeme ji máslem a pořádně pocukrujeme.
- Poté, co vánoční štola vychladne, ji zabalíme do alobalu a schováme ji.
Vaše komentáře