Kynutá vánoční štola

/media/images/v10a.jpg

Kynutá vánoční štola by se prý měla dělat jeden až dva měsíce předem před vánočními svátky, aby se pořádně rozležela. Můžete ji ale připravit i den či dva předem, také bude výborná.

Ingredience:
  • 500 g polohrubé mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 1 čerstvé droždí
  • 185 ml mléka
  • 100 g spařených a oloupaných mandlí
  • 150 g rozinek
  • 50 g kandovaného ovoce
  • 50 g kandované kůry
  • 50 ml rumu
  • 1/4 kávové lžičky skořice
  • 1/4 kávové lžičky kardamonu
  • špetka soli
  • 50 g másla na potření
  • moučkový cukr na posypání
Postup:
  1. Přes noc namočíme rozinky do rumu.
  2. Z 50 ml teplého mléka, lžičky cukru a rozdrobeného droždí si připravíme kvásek.
  3. Mouku prosejeme s cukrem přes síto, dále k nim přidáme vanilkový cukr, sůl, skořici a kardamon.
  4. K tomu přimícháme vykynutý kvásek, vejce, změklé máslo a zbytek mléka. Uděláme vláčné těsto, které necháme hodinu kynout.
  5. Poté těsto znovu propracujeme a necháme opět hodinu kynout.
  6. Do vykynutého těsta dáme nasekané mandle, kandované ovoce a rozinky (bez rumu - rum vypijeme).
  7. Pořádně toto těsto propracujeme a poté ho necháme půl hodiny kynout.
  8. Z těsta vytvarujeme štolu tak, že větší část srolujeme a konec přehneme.
  9. Štolu dáme na plech, který vyložený pečicím papírem nebo který je vymazaný.
  10. Přikryjeme ji alobalem a necháme ještě 3 hodiny kynout.
  11. Ve vyhřáté troubě na 180°C asi hodinu a čtvrt. Ať se nespálí, tak ji raději zakryjeme alobalem.
  12. Během pečení ji potřeme rozpuštěným máslem.
  13. Až bude štola hotová, potřeme ji máslem a pořádně pocukrujeme.
  14. Poté, co vánoční štola vychladne, ji zabalíme do alobalu a schováme ji.

Ohodnoťte recept!





Vaše komentáře


Napište, co si o tom myslíte


Jméno: