Perníkový adventní věnec
28. listopadu 2011Perníkový adventní věnec je velmi pěkný symbol Vánoc. Advent začíná 4 týdny před Štědrým dnem, tak si ho včas upečte, ať vám může ozdobit domov.
Ingredience:
- 1 kg hladké mouky
- 100 g krystalového cukru
- 250 g moučkového cukru
- 15 g sody
- 2 vajíčka
- 50 g másla
- 6 lžic medu
- lžíce perníkového koření
- citronová kůra
- 200 ml vody
- vejce na potření
- poleva: bílek, cukr, citron
- čajové svíčky
Postup:
- Krystalový cukr necháme v hrnci zkaramelizovat. Zalijeme jej 200 ml vody.
- K tomu dále přidáme mouku, cukr, sodu, vajíčka, máslo, med, koření a kůru. Všechny suroviny vypracujeme v tuhé těsto, které necháme v lednici několik hodin odpočinout.
- Těsto rozválíme na silnější vrstvu. Z těsta poté vytvarujeme kruh ve tvaru věnce, dále z něj vykrojíme hvězdy, ryby a další různé tvary, které se budou hodit na věnec.
- Vše pomašlujeme rozšlehaným vejcem a pečeme při střední teplotě dozlatova.
- Mezitím si připravíme bílkovou polevu. Utřeme bílek, který smícháme s dostatkem prosátého moučkového cukru a pár kapkami šťávy z citronu.
- Až bude perník studený, pěkně ho ozdobíme. Na kruh umístíme hvězdičky, na které dáme čajové svíčky, ryby, srdíčka, stromečky. Záleží jen na naší fantazii.
Perníkový adventní věnec můžeme připravit i z těsta, které obvykle používáme na perníčky. Pokud chcete klasický, podívejte se na tradiční věnce.
Vaše komentáře