Perníkový adventní věnec

/media/image/pernikovyvenec.jpg


Perníkový adventní věnec je velmi pěkný symbol Vánoc. Advent začíná 4 týdny před Štědrým dnem, tak si ho včas upečte, ať vám může ozdobit domov.

Ingredience:
  • 1 kg hladké mouky
  • 100 g krystalového cukru
  • 250 g moučkového cukru
  • 15 g sody
  • 2 vajíčka
  • 50 g másla
  • 6 lžic medu
  • lžíce perníkového koření
  • citronová kůra
  • 200 ml vody
  • vejce na potření
  • poleva: bílek, cukr, citron
  • čajové svíčky
Postup:
  1. Krystalový cukr necháme v hrnci zkaramelizovat. Zalijeme jej 200 ml vody.
  2. K tomu dále přidáme mouku, cukr, sodu, vajíčka, máslo, med, koření a kůru. Všechny suroviny vypracujeme v tuhé těsto, které necháme v lednici několik hodin odpočinout.
  3. Těsto rozválíme na silnější vrstvu. Z těsta poté vytvarujeme kruh ve tvaru věnce, dále z něj vykrojíme hvězdy, ryby a další různé tvary, které se budou hodit na věnec.
  4. Vše pomašlujeme rozšlehaným vejcem a pečeme při střední teplotě dozlatova.
  5. Mezitím si připravíme bílkovou polevu. Utřeme bílek, který smícháme s dostatkem prosátého moučkového cukru a pár kapkami šťávy z citronu.
  6. Až bude perník studený, pěkně ho ozdobíme. Na kruh umístíme hvězdičky, na které dáme čajové svíčky, ryby, srdíčka, stromečky. Záleží jen na naší fantazii.

Perníkový adventní věnec můžeme připravit i z těsta, které obvykle používáme na perníčky.

Ohodnoťte recept!





Vaše komentáře


Napište, co si o tom myslíte


Jméno: