Skvělá vánočka podle snadného receptu
1. září 2010Recept na vánočku je velmi jednoduchý, jak tomu u obdobných receptů bývá. Vánočka patří v mnoha domácnostech tradičně na vánoční stůl.
Netrapte se s pletením a jednoduše ji připravte ve formě. Podívejte se zde na levnou keramickou formu. Vždy se vám povede.
Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 250 g hrubé mouky
- 150 g másla nebo Hery
- 100 g cukru
- vanilinový cukr
- špetka soli
- 1 kostka droždí
- 250 ml mléka
- 4 žloutky
- hrst rozinek namočených v rumu
- nasekané mandle
- vejce na potření
- citronová kůra z chemicky neošetřeného citronu
- Poznámka: jedná se o menší vánočku, pokud chcete větší, zdvojnásobte množství všech surovin
Postup:
- Ze 100 ml mléka, lžičky cukru a droždí si připravíme kvásek. Mouku prosejeme přes síto, přidáme k ní měkké máslo pokrájené na kousky, cukr, sůl a nastrouhanou citronovou kůru.
- K tomu přidáme vykynutý kvásek, žloutky a postupně při zpracovávání těsta přidáváme mléko. Těsto necháme v teple půl hodiny kynout.
- Mezitím si rozinky namočíme do rumu a mandle nakrájíme.
- Po půl hodině přidáme do těsta, které znova zpracujeme rozinky a mandle a necháme ho opět půl hodiny kynout.
- Vykynuté těsto rozdělíme na osm dílů nebo šest stejných dílů, ze kterých upleteme vánočku, kterou dáme na plech vyložený pečicím papírem. Vánočku můžeme přichytit špejlemi. Vánočku potřeme vajíčkem a posypeme mandlemi a rozinkami.
- Nebo bochánek těsta posypaný mandlemi jednoduše vložte do formy. Získáte ji v tomto e-shopu.
- Pečeme při teplotě 180 - 200 °C asi hodinu. Během pečení potřeme vánočku ještě jednou vajíčkem.
Tento recept na vánočku je velice jednoduchý, proto se i vám určitě podaří.
Vaše komentáře