Logo

Skvělá vánočka podle snadného receptu

,
Vánočka

Recept na vánočku je velmi jednoduchý, jak tomu u obdobných receptů bývá. Vánočka patří v mnoha domácnostech tradičně na vánoční stůl.

Netrapte se s pletením a jednoduše ji připravte ve formě. Podívejte se zde na levnou keramickou formu. Vždy se vám povede.

Ingredience:
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g hrubé mouky
  • 150 g másla nebo Hery
  • 100 g cukru
  • vanilinový cukr
  • špetka soli
  • 1 kostka droždí
  • 250 ml mléka
  • 4 žloutky
  • hrst rozinek namočených v rumu
  • nasekané mandle
  • vejce na potření
  • citronová kůra z chemicky neošetřeného citronu
  • Poznámka: jedná se o menší vánočku, pokud chcete větší, zdvojnásobte množství všech surovin
Postup:
  1. Ze 100 ml mléka, lžičky cukru a droždí si připravíme kvásek. Mouku prosejeme přes síto, přidáme k ní měkké máslo pokrájené na kousky, cukr, sůl a nastrouhanou citronovou kůru.
  2. K tomu přidáme vykynutý kvásek, žloutky a postupně při zpracovávání těsta přidáváme mléko. Těsto necháme v teple půl hodiny kynout.
  3. Mezitím si rozinky namočíme do rumu a mandle nakrájíme.
  4. Po půl hodině přidáme do těsta, které znova zpracujeme rozinky a mandle a necháme ho opět půl hodiny kynout.
  5. Vykynuté těsto rozdělíme na osm dílů nebo šest stejných dílů, ze kterých upleteme vánočku, kterou dáme na plech vyložený pečicím papírem. Vánočku můžeme přichytit špejlemi. Vánočku potřeme vajíčkem a posypeme mandlemi a rozinkami.
  6. Nebo bochánek těsta posypaný mandlemi jednoduše vložte do formy. Získáte ji v tomto e-shopu.
  7. Pečeme při teplotě 180 - 200 °C asi hodinu. Během pečení potřeme vánočku ještě jednou vajíčkem.

Tento recept na vánočku je velice jednoduchý, proto se i vám určitě podaří.

Ohodnoťte recept:



Vaše komentáře

Napište, co si o tom myslíte

Jméno: