Perníčky ze žitné mouky
Upečte si na Vánoce výborné a zdravé perníčky ze žitné mouky. Před mnoha lety se perníčky právě z žitné mouky dělaly a až od konce 19. století se začala používat pšeničná mouka.
Ingredience:
- 250 g žitné mouky
 - 50 g másla
 - 1 vejce
 - 3 polévkové lžíce medu
 - 2 PL mléka
 - 1 KL kypřicího prášku nejlépe bez fosfátů
 - 1 trošku nastrouhané kůry z bio citronu
 - 1 KL perníkového koření
 
Postup:
- Máslo necháme změknout při pokojové teplotě, pak ho utřeme s vejcem, medem a mlékem.
 - Následně přidáme žitnou mouku, kypřicí prášek, kůru z citronu a perníkové koření.
 - Těsto pořádně prohněteme a zabalíme do potravinářské fólie. Uložíme do lednice na noc.
 - Těsto vyválíme na plát silný cca 3 mm a vykrajujeme podle libosti.
 - Tvary umístíme na plech vyložený pečicím papírem.
 - Plech vložíme do trouby na 180°C, kde perníčky upečeme dozlatova.
 - I tyto zdravější perníčky zdobíme bílkovou polevou.
 - Aby byly perníčky měkké, pečte je alespoň tři týdny předem.
 





Vaše komentáře