Perníčky ze žitné mouky
Získejte levné a kvalitní:
Upečte si na Vánoce výborné a zdravé perníčky ze žitné mouky. Před mnoha lety se perníčky právě z žitné mouky dělaly a až od konce 19. století se začala používat pšeničná mouka.
Ingredience:
- 250 g žitné mouky
- 50 g másla
- 1 vejce
- 3 polévkové lžíce medu
- 2 PL mléka
- 1 KL kypřicího prášku nejlépe bez fosfátů
- 1 trošku nastrouhané kůry z bio citronu
- 1 KL perníkového koření
Postup:
- Máslo necháme změknout při pokojové teplotě, pak ho utřeme s vejcem, medem a mlékem.
- Následně přidáme žitnou mouku, kypřicí prášek, kůru z citronu a perníkové koření.
- Těsto pořádně prohněteme a zabalíme do potravinářské fólie. Uložíme do lednice na noc.
- Těsto vyválíme na plát silný cca 3 mm a vykrajujeme podle libosti.
- Tvary umístíme na plech vyložený pečicím papírem.
- Plech vložíme do trouby na 180°C, kde perníčky upečeme dozlatova.
- I tyto zdravější perníčky zdobíme bílkovou polevou.
- Aby byly perníčky měkké, pečte je alespoň tři týdny předem.
Vaše komentáře