Perníčky ze žitné mouky

/media/images/cukrovi.jpg


Upečte si na Vánoce výborné a zdravé perníčky ze žitné mouky. Před mnoha lety se perníčky právě z žitné mouky dělaly a až od konce 19. století se začala používat pšeničná mouka.

Ingredience:
  • 250 g žitné mouky
  • 50 g másla
  • 1 vejce
  • 3 polévkové lžíce medu
  • 2 PL mléka
  • 1 KL kypřicího prášku nejlépe bez fosfátů
  • 1 trošku nastrouhané kůry z bio citronu
  • 1 KL perníkového koření
Postup:
  1. Máslo necháme změknout při pokojové teplotě, pak ho utřeme s vejcem, medem a mlékem.
  2. Následně přidáme žitnou mouku, kypřicí prášek, kůru z citronu a perníkové koření.
  3. Těsto pořádně prohněteme a zabalíme do potravinářské fólie. Uložíme do lednice na noc.
  4. Těsto vyválíme na plát silný cca 3 mm a vykrajujeme podle libosti.
  5. Tvary umístíme na plech vyložený pečicím papírem.
  6. Plech vložíme do trouby na 180°C, kde perníčky upečeme dozlatova.
  7. I tyto zdravější perníčky zdobíme bílkovou polevou.
  8. Aby byly perníčky měkké, pečte je alespoň tři týdny předem.

Ohodnoťte recept!





Vaše komentáře


Napište, co si o tom myslíte


Jméno: