Živý nebo umělý stromeček? Co vybrat?

/media/image/stromecek.jpg

Již brzy budeme slavit vánoční svátky s tradiční atmosférou. Připravte se na ně s plnou parádou, ať si je pořádně užijete.

Debaty o tom, zda si na Vánoce pořídit živý nebo umělý strom se opakují rok co rok. Pravdou je, že obě možnosti mají své výhody a nevýhody. Až do 30. let 20. století byla volba jednoduchá - umělé vánoční stromečky neexistovaly. Teprve pak je začala vyrábět firma Adidas z kartáčových štětin. Na konci 50. let se začaly vyrábět v Chicagu z hliníku. V současnosti se jich v USA nejvíce vyrábí ve státě Wisconsin, ale jinak je hlavním producentem Čína.

Mnoho lidí si však nedokáže představit Vánoce bez skutečného živého stromku. Ke které skupině patříte vy? Nebo stále váháte? Vánoční stromeček je dlouholetou tradicí, proto jeho výběr nepodceňujte.

Proč si vybrat živý stromek?

Živý stromeček dodává Vánocům skvělou atmosféru, celý pokoj voní jehličím, pro mnohé je radost jej zdobit a občas si při zdobení k němu přičichnout. Spousta lidí věří, že živé stromy se dodnes běžně řežou v lese, ale ve skutečnosti by měly pocházet ze speciálních plantáží a školek. Měly by být pěstovány šetrně bez dopadu na okolí přímo na účel prodeje před Vánoci.

Produkce vánočních stromů je rovněž přínosem pro životní prostředí - vzniká biomasa, která na sebe váže kysličník uhličitý, životně důležitý kyslík, částečně se filtrují plyny způsobující skleníkový efekt jako metan, ozon či kysličník dusíku a podporuje růst a život dalších rostlin a živočichů v okolí. Navíc jsou živé stromky na rozdíl od umělých obnovitelným přírodním zdrojem.

Nevýhody živých stromků

Mezi hlavní nevýhody patří cena, nutnost kupovat stromek na Vánoce každý rok a péče o něj. S vyšší cenou a pořízením počítá každý, ale s péčí možná ne. Nejprve se musí kmen připravit, aby se vešel do stojanu, pravidelně je nutné uklízet jehličí a pak je potřeba jej odzdobit a vyhodit. Někdy může být těžké vybrat si ten správný strom.

Proč vybrat umělý stromeček?

Většina lidí, kteří kupují umělé, to dělají kvůli přírodě. Přijde jim líto, aby se kvůli pár vánočním dnům kácel zdravý živý strom, který pak skončí v popelnici. Také cena, pohodlí a dopad na životní prostředí bývají častým důvodem.

Vzhledem k současné ekonomické situaci, může být umělý stromeček výhodnější (levnější) investicí než živý. Výhoda je také v tom, že se o ně nemusí pečovat, nepadá z nich jehličí na koberec a dají se jednodušeji dopravit z obchodu domů. Také vydrží mnoho let.

Nevýhody umělých stromečků

Mnozí odborníci se však domnívají, že dopad umělých stromů je na životní prostředí ve skutečnosti negativní, vezmeme-li v úvahu všechny aspekty jejich životního cyklu. Většinou se vyrábějí z kovu a polyvinylchloridu (PVC).

Při výrobě tohoto plastu dochází ke vzniku škodlivých látek dioxinů, buď toxického chlóru, nebo karcinogenního vinylchlorid monomeru (VCM) a pokud se likviduje spalováním, unikají další toxické a rakovinotvorné látky. PVC je rovněž nerecyklovatelné a biologicky nerozložitelné. Některé starší umělé stromečky mohou obsahovat i olovo.



Stromek v květináči

Čím dál více lidí si v současnosti pořizuje vlastní stromeček, který celoročně pěstují v květináči. Vyjde levněji a navíc se o něj celou dobu staráte. Jak na to? Vybírejte pomalu rostoucí jehličnany. Zahradnictví obvykle nabízejí stromy, které dorostou do výšky 45-170 cm.

Prodejna s těmito stromy by neměla být vytopená a až si jej přivezete domů, nechte ho cca týden v chladné místnosti. Teprve pak jej můžete dát do obýváku, ale ne na víc než 3-4 dny (výjimku můžete udělat, pokud máte v pokoji méně než 20°C) a ne ke krbu nebo radiátoru. Zbytek roku se mu bude dařit třeba na balkoně (ne na přímém slunci), stačí 2x týdně zalévat a občas přidat hnojivo pro jehličnany. Na jaře přesazujte do větší nádoby. Může vydržet i 10 let.

Kterému typu vánočního stromečku dáváte přednost vy? Nedokážete si představit Vánoce bez vůně živého, přijde vám jako lepší volba umělý, nebo už doma pěstujete vlastní jehličnan?


Vaše komentáře


Vždy jsem byla zastáncem živých vánočních stromečků. V posledních letech jsem si ale všimla, a vlastně celá rodina, že stromečky jsou sice nádherné, ale naprosto postrádají tu pravou lesní vůni jehličí.Jedná se hlavně o jedle.Ani zakoupené větve na ozdobu nevoní. Letos jsme to vyřešili umělým stromkem.
Veronika, 22. listopadu 2014

Ja už mam několik roku uměly stromek,v loni jsme koupili živy,ale letošni vanoce budeme mit opět uměly.Jsme totiž zvykli odstrojovat stromek až koncem ledna a živy stromek tak dlouho nevydrži.


mamakami, 3. prosince 2014

Napište, co si o tom myslíte


Jméno: