Lahodné vanilkové rohlíčky
Vanilkové rohlíčky se u mnoha lidí řadí mezi nejoblíbenější cukroví. Mohou se připravovat jak z vlašských ořechů, tak i s lískovými ořechy. Také je možné použít mandle. Záleží na vás, které z nich máte rádi. Rohlíčky se zpravidla pečou necelé dva týdny před Vánocemi, aby stihly do té doby změknout.
Téměř každá žena má svůj oblíbený recept na vanilkové rohlíčky, který dostala od babičky nebo maminky a podle něj peče ty nejlepší vanilkové rohlíčky. Pokud žádný nemáte nebo chcete vyzkoušet nový, tak vyzkoušejte tento. Recept je opravdu snadný, tak se pusťte do pečení.
Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 100 g vlašských nebo lískových ořechů, případně mandlí
- 60 g cukru moučky
- 180 g másla
- 2 žloutky
- Na obalování: 100 g cukru moučky a vanilkový cukr
Postup:
- Do mísy nasypeme mouku, mleté ořechy, cukr a promícháme.
- Poté tam přidáme nakrájené máslo na menší kousky a žloutek.
- Pořádně těsto pracujeme, zabalíme do sáčku nebo potravinářské fólie a necháme odpočinout v lednici nejméně na dvě hodiny. Můžeme tam těsto nechat i přes noc.
- Následně těsto vytáhneme z lednice, necháme ho chvíli povolit a pustíme se do cukroví.
- Můžeme rohlíčky klasicky tvarovat (stačí vždy vyválet váleček, ten rozdělit na menší díly a z nich vyválet a vytvarovat rohlíčky), dát těsto do formiček na rohlíčky nebo těsto rozválet a pak formičkou vykrajovat rohlíčky.
- Rohlíčky pak opatrně položíme na plech, který se nemusí vymazávat nebo plech vyložíme papírem na pečení.
- Poté plech vložíme do trouby, kterou jsme předtím vyhřáli na 180°C. Pečeme necelých deset minut.
- Připravíme si cukr na obalování - promícháme cukr moučku s vanilkovým cukrem.
- Teplé rohlíčky obalíme v cukru a necháme je vychladnout. Horké rohlíčky se mohou lámat, proto lepší počkat, až trošku zchladnou.
- Vanilkové rohlíčky schováme na chladnější místo na pár dní, aby změkly.
Máte také velmi rádi vanilkové rohlíčky?
Vaše komentáře