Vánoční perníčky
Medové perníčky patří mezi tradiční cukroví, které peče mnoho domácností na konci listopadu nebo začátkem prosince. Když se začne s pečením brzy, tak perníčky stihnou do Vánoc změknout. Pokud pečete podle receptu na perníčky, které jsou hned měkké, změknou vám okamžitě. Jakmile se vánoční perníčky upečou, tak je nejlepší je hezky nazdobit, nechat odležet a následně si jen na nich pochutnávat.
Na perníčky existuje velmi mnoho receptů. V některých najdete hodně medu, v některých zase hodně cukru, existují i zdravé verze nebo recepty na perníčky, co jsou hned měkké. Záleží na tom, který recept si vyberete. My jsme pro vás vybrali tři zajímavé a vyzkoušené recepty, se kterými se vám perníčky zaručeně podaří.
Recept na vánoční perníčky
- 400 g hladké mouky
- 140 g cukru moučky
- lžíce perníkového koření
- 50 g másla
- 2 polévkové lžíce medu
- 2 vejce
- kávová lžička sody
- rozšlehané vejce na potření
- Smícháme mouku s cukrem, přidáme perníkové koření, sodu a směs promícháme.
- K tomu přimícháme máslo, med a vajíčka. Pořádně uhněteme těsto, zabalíme do potravinové fólie a vložíme nejméně na den do lednice.
- V lednici těsto ztuhne a rozloží se a k tomu jednotlivé vůně koření se v něm prolnou a spojí v charakteristickou vůni.
- Poté vytáhneme těsto z lednice, chvíli počkáme, aby povolilo a pak ho vyválíme.
- Z těsta vykrojíme perníčky, ty umístíme na plech vyložený papírem na pečení a vložíme do trouby, která je vyhřátá na 180°C.
- Pečeme kolem 10 minut. Po vytáhnutí z trouby můžeme vánoční perníčky potřít rozšlehaným vejcem, aby měly lepší barvu, ale není to nutné.
- Perníčky pak ozdobíme bílkovou polevou.
Medové perníčky
- 500 g hladké mouky
- 400 g medu
- 250 g moučkového cukru
- 50 g másla
- kávová lžička kakaa
- 4 žloutky
- 1 kávová lžička sody
- lžíce perníkového koření
- rozšlehané vejce na potření
- Nejprve je nutné smíchat rozehřátý med s moukou. Uděláme z toho těsto, které zabalíme do fólie a přes noc vložíme do lednice.
- Následně k němu přimícháme i zbývající suroviny, jako je cukr, kakao, máslo, žloutky, koření a soda. Pořádně propracujeme, zase zabalíme do fólie a na několik hodin vložíme do lednice.
- Poté těsto vyválíme a vykrajujeme perníčky.
- Vložíme je na plech a pečeme ve vyhřáté troubě 180°C. Pečeme kolem 10 minut.
- Po upečení můžeme perníčky potřít rozšlehaným vajíčkem a potom ozdobíme.
Recept na měkké perníčky
- 500 g hladké mouky
- 180 g cukru moučky
- 4 polévkové lžíce medu
- 80 g másla
- 2 vajíčka
- lžíce kakaa
- lžíce perníkového koření
- lžíce jedlé sody
- rozšlehané vejce na potření
- V míse smícháme nejprve sypké suroviny: mouku, cukr, kakao, koření a sodu. K tomu přidáme med, máslo a vajíčka.
- Těsto pořádně propracujeme a schováme zabalené do fólie do lednice na noc.
- Poté těsto vyválíme, vykrojíme oblíbené tvary a vložíme na plech, který je pokrytý pečicím papírem.
- Plech vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme kolem 10 minut.
- Horké perníčky potřeme rozšlehaným vejce a pak je ozdobíme.
Jak ozdobit perníčky?
Poté, co upečeme perníčky, přichází na řadu zdobení perníčků. Můžeme je zdobit hned ten den nebo i za pár dní. Důležité je zdobit jen studené perníčky, ne trošku teplé. Většinou se zdobí bílkovou polevou, také se zdobí i citronovou nebo čokoládovou polevou. Záleží na tom, čím si je chcete ozdobit.
Recept na bílkovou polevu
- 1 bílek
- asi 180 g moučkového cukru
- tři kapky šťávy z citronu
- Bílek vyšleháme vidličkou s prosátým cukrem a kapkami z citronu.
- Polevu pak dáme do zdobičky nebo sáčku na zdobení a můžeme se pustit do zdobení. Zdobíme je podle své fantazie.
- Nazdobené perníčky schováme, až když poleva zaschne.
Vánoční perníčky bychom nejlépe měli schovat do krabice nebo jiné nádoby, necháme je odležet nejméně 18 dní, aby změkly. Na rychlejší změknutí pomůže jablko nebo krajíc chleba, který budeme pravidelně (vždy čerstvý) do krabice s cukrovím dávat. Perníčky tak změknou rychleji.
Vaše komentáře