Vánoční perníčky - recept
Perníčky často nazývány jako medové perníčky jsou oblíbeným cukrovím, které peče mnoho domácností nejen na Vánoce. Pečeme je nejméně tři týdny před Vánocemi, aby stihly do té doby změknout.
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 80 g másla
- 200 g moučkového cukru
- 170 g medu
- kávová lžička perníkového koření
- 2 vejce
- lžička jedlé sody
- vejce na potření
- Poleva na zdobení: 1 bílek, 150 g cukru moučky, pár kapek citrónové šťávy
Postup:
- Smícháme mouku s cukrem, perníkovým kořením a sodou, měkkým máslem, medem a vejci. Dobře propracujeme těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice na noc odpočinout.
- Část těsta můžeme obarvit kakaem nebo dokonce celé.
- Na druhý den ho vyválíme. Pokud bude potřeba, podsypáváme vál moukou.
- Vykrajujeme různé tvary, které umístíme na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečeme v předehřáté troubě na 150°C dozlatova.
- Upečené horké perníčky potřeme lehce vodou nebo rozšlehaným vajíčkem.
- Studené vánoční perníčky ozdobíme polevou na zdobení podle naší fantazie.
- Bílkovou polevu připravíme tak: bílek utřeme s nejlépe dvakrát prosátým cukrem, který k němu postupně přidáváme a s citronovou šťávou. Poleva by neměla být ani příliš hustá, ani příliš řídká.
Podívejte se na recept na hned měkké perníčky a na polevu na perníčky.
Vaše komentáře