Linecké cukroví ze špaldové mouky
27. listopadu 2016Pokud si chcete upéct zdravější cukroví, vsaďte na špaldovou moukou jemně mletou. Je zdravější a chuťově lepší něž klasická pšeniční mouka. Pokud jste na špaldovou mouku a její chuť zvyklí, klidně jí dejte celých 300 gramů, pokud ne, tak ji raději smíchejte i s pšeničnou moukou. Následující recept je velmi jednoduchý.
Ingredience:
- 200 g špaldové mouky
- 100 g hladké mouky
- 100 g moučkové cukru nebo mletého třtinového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 citrón (chemicky neošetřený)
- 200 g másla
- 1 žloutek
- marmeláda na slepení
Postup:
- Prosejeme přes sítko mouku a cukr, k nim přimícháme i vanilkový cukr a nastrouhanou kůru z citronu. Všechno pořádně promícháme.
- Poté přidáme máslo nakrájené na kousky a žloutek.
- Celé těsto pořádně propracujeme a poté ho zabalíme do potravinové fólie.
- Těsto vložíme do lednice na několik hodin, nejlépe ho tam můžeme nechat přes noc.
- Pak jej vyválíme válečkem, pokud bude potřeba podsypáváme při válení vál moukou a vykrajujeme různé tvary vykrajovačkami.
- Cukroví poté položíme na plech vyložený pečicím papírem.
- Plech vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů a tam pečeme linecké necelých deset minut. Přesná délka pečení se odvíjí tloušťky cukroví a také od toho, jak moc peče vaše trouba.
- Studené špaldové cukroví k sobě slepíme marmeládou.
- Linecké cukroví potřebuje alespoň týden na změknutí a zjemnění.
Připravte si rovněž celozrnné cukroví, je velmi dobré a používá se v něm celozrnná mouka.
Vaše komentáře