Linecké cukroví ze špaldové mouky

/media/image/spaldovelinecke.jpg

Pokud si chcete upéct zdravější cukroví, vsaďte na špaldovou moukou jemně mletou. Je zdravější a chuťově lepší něž klasická pšeniční mouka. Pokud jste na špaldovou mouku a její chuť zvyklí, klidně jí dejte celých 300 gramů, pokud ne, tak ji raději smíchejte i s pšeničnou moukou. Následující recept je velmi jednoduchý.

Ingredience:
  • 200 g špaldové mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g moučkové cukru nebo mletého třtinového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 citrón (chemicky neošetřený)
  • 200 g másla
  • 1 žloutek
  • marmeláda na slepení
Postup:
  1. Prosejeme přes sítko mouku a cukr, k nim přimícháme i vanilkový cukr a nastrouhanou kůru z citronu. Všechno pořádně promícháme.
  2. Poté přidáme máslo nakrájené na kousky a žloutek.
  3. Celé těsto pořádně propracujeme a poté ho zabalíme do potravinové fólie.
  4. Těsto vložíme do lednice na několik hodin, nejlépe ho tam můžeme nechat přes noc.
  5. Pak jej vyválíme válečkem, pokud bude potřeba podsypáváme při válení vál moukou a vykrajujeme různé tvary vykrajovačkami.
  6. Cukroví poté položíme na plech vyložený pečicím papírem.
  7. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů a tam pečeme linecké necelých deset minut. Přesná délka pečení se odvíjí tloušťky cukroví a také od toho, jak moc peče vaše trouba.
  8. Studené špaldové cukroví k sobě slepíme marmeládou.
  9. Linecké cukroví potřebuje alespoň týden na změknutí a zjemnění.

Připravte si rovněž celozrnné cukroví, je velmi dobré a používá se v něm celozrnná mouka.

Ohodnoťte recept!





Vaše komentáře


Napište, co si o tom myslíte


Jméno: