Co je vánoční baňka?

/media/image/bankys.jpg

Již brzy budeme slavit vánoční svátky s tradiční atmosférou. Připravte se na ně s plnou parádou, ať si je pořádně užijete.

Představujete si pod výrazem baňka pouze nádobu z laboratoře? Chyba! Může být i vánoční ozdoba. Baňky dává na stromek polovina republiky a ta druhá netuší, o čem je řeč!

Baňka není jen skleněná nádoba, která se používá pouze v chemických a biologických laboratořích, ale je to také nářeční výraz pro vánoční ozdoby. Přesně tak, na Moravě a ve Slezsku se používá výraz baňka pro vánoční ozdoby naprosto běžně, zatímco v Čechách mají vždy za to, že baňka patří pouze do laboratoře. Jak to vlastně je?

U některých slov se obecně ví, že se používají třeba na Moravě a ví se, co přesně znamenají, ale u některých jsou lidé zmatení a nevědí, o čem se vůbec mluví. Význam některých výrazů není tak rozšířen, přesto se běžně používají, že někdo neznalý může být pomaten a pak si říká:
Co to je za blbost? Jak může někdo věšet erlenku (laboratorní baňku) na stromek? To mám jít do laboratoře pro baňky a ty pak dát na strom? Nepomátl se někdo?Ne, nepomátl se, jen ten druhý je z Moravy a je zvyklý používat baňka jako vánoční ozdoba.

vánoční baňky

Co to přesně ty baňky jsou?

Jedná se o nářeční výraz, který se používá na Moravě a ve Slezsku. V Čechách se používá zásadně vánoční ozdoby nebo vánoční koule. Zajímavostí je, že na Slovensku věšejí na strom banky.

Vánoční baňky jsou vánoční ozdoby, které se věšejí na vánoční stromeček. Jedná se o tradiční skleněné ozdoby, které jsou foukány a zdobeny ručně (mnohé pořád u nás v ČR). Existují i levnější plastové varianty, které pocházejí hlavně z Číny. Tvar nemusí být vždy jen koule, ale mohou to být i zvonky, slzy, figurky atd.

vánoční baňky na stromeček

Říkáte baňky nebo ozdoby?

Podle toho, co říkáte nejen při zdobení stromečku, znalý člověk hned odhalí, odkud pocházíte nebo kde bydlíte. Každý se řeč učí již od malička od rodičů, kteří bydlí v určité oblasti. Při přestěhování nebo pohybování se v jiném kolektivu se může slovní zásoba změnit a také se může naučit i jiné nářečí, které je pro novou oblast typické. Některé výrazy se ale nedají tak snadno zapomenout a pak se jednotlivá nářečí mísí.



Samozřejmě, že pro někoho, kdo používá celý život určitý nářeční výraz, je nepochopitelné, že ho někdo nezná nebo mu nerozumí. U některých slov je to známé, ale u některých výrazů to člověk nepozná a tak mohou vzniknout různé komické situace, že si někdo představuje baňky z laboratoře na stromku.

A co říkáte vy? Co věšíte na stromeček?


Vaše komentáře


My věšíme baňky, i když pocházím ze středočeského kraje. Ve Slezsku bydlím hodně let, takže do mluvy se mi opravdu primichala nejaka ta místní slova
Janina, 5. listopadu 2016

Napište, co si o tom myslíte


Jméno: