Jak se slaví Vánoce ve světě?

/media/image/349a.jpg

Již brzy budeme slavit vánoční svátky s tradiční atmosférou. Připravte se na ně s plnou parádou, ať si je pořádně užijete.

Po celém světe se slaví Vánoce, ale v mnoha státech se slaví odlišně. Někde po stromeček naděluje dárky Santa Claus, někde Děda Mráz a někde třeba skřítek. Víte, co je typické pro různé země a jak tam tyto svátky slaví?

Jak slaví Vánoce ve Francii?

Francouzi si pochutnávají na krůtě, žabích stehýnkách, šunce, ústřicích, sýrech a vínu. K tomu nezapomenou na lahodné dezerty. Všechno mají krásně nazdobené a vánočním stromkem bývá jedle. Dárky nosí Père Noël, který přiletí na saních se soby. Dárky ukryje všude možně, jen ne pod stromek.

Jak se slaví Vánoce ve Velké Británii?

Obyvatelé Británie rádi zdobí byty a domy, často nad dveře zavěsí jmelí, pod kterým se musí dvojice políbit. K jídlu tradičně jedí krocana s nádivkou a brambory a také se nesmí zapomenout na vánoční pudink. Děti na krb pověsí punčochu, kam jim dárky v noci nadělí Otec Vánoc.

vánoční punčocha na krb

Jak se slaví vánoční svátky v Itálii?

Itálie je tak trošku se slavením vánočních svátků odlišná od jiných evropských států. Někde jedí jehněčí, někde ryby a k tomu si dávají panettone. Dárky naděluje buď Babbo Natale, který jezdí se sobím spřežením 24. prosince, nebo čarodějnice La Bafana, která projde komínem 6. ledna.

Jak to mají se svátky ve Španělsku?

Celé Vánoce jsou zde pojaty velmi nábožensky. Probíhají menší i větší mše. Na Štědrý den si ve Španělsku pochutnají na kachně, jehněčím nebo na rybách. K tomu nechybějí různé sladkosti. Na dárky si děti počkají až do 6. ledna, kdy jim je přivezou Tři králové.

Jak se slaví Vánoce ve Švédsku?

Na štědrovečerní večeři si Švédové dávají tresku s bílou omáčkou, kořeněný chléb, fazole nebo klobásky. Po večeři přinese vánoční Jultomten se skřítky na svých bedrech dárky. K tomu zdobí ve Švédsku zdobí vánoční stromky, kam věší i slaměné kozly, které pak hází do ohně 6. ledna.

dekorace

Jak se slaví Vánoce v Rusku?

Rusům přináší dárky Děda Mráz, kterého doprovází vnučka Sněhurka až z Čukotky. Jedí plné taštičky, vepřovou pečení, bulu, kuťju nebo vzvar. Poté vyjdou do ulic a slaví nový rok. Někteří Rusové slaví pravoslavné Vánoce 6. ledna, se kterým souvisí i půst trvající 40 dní.

Jak se slaví na Ukrajině?

Prvního (nebo až šestého) ledna na Ukrajině zdobí strom a ten den si dávají i dárky. Šestého ledna slaví Svatý večer Svatou večeří. Dají si 12 jídel bez masa (např. kuťa, boršč, lívance, pirohy). Štědrý večer slaví až 13. ledna s další večeří. O den později se těší na zabijačku.

Jak se slaví Vánoce v USA?

Do punčoch, které jsou připravené na krbu, nadělí Santa Claus dárky. Po dlouhé cestě na saních se soby ze severního pólu se k nim dostane komínem. Na oplátku jako odměnu děti Santovi připraví mléko, mrkve a sušenky. Jí se krocan s nádivkou, ryba nebo sobí maso, koláč a sušenky. Zdobí se strom i obydlí. Dárky se rozbalují ráno 25. prosince.

vánoční americké

Vánoce v Austrálii

U protinožců se Vánoce slaví jako první a navíc v teplém počasí. Ačkoliv některé tradice převzali z Anglie, kvůli počasí omezili těžká jídla. Jedí většinou venku ryby, mořské plody, saláty, nápoje, zmrzlinu nebo tradiční puding. Pod stromečkem najdete dárky od Otce Vánoc 25. prosince ráno. Navštěvují se rodiny a vzhledem k tomu, že jsou Australané věřící, chodí na půlnoční bohoslužbu.



Jak se slaví Vánoce v Mexiku

Již od poloviny prosince slaví V Mexiku Vánoce ve velkém stylu. Jsou plné barev, průvodů a nošení dárečků Jezulátku. Po půlnoční mši je čeká velký ohňostroj. Ke stropu v domě zavěsí velký džbán ozdobený peřím a naplněný dárečky. Děti chodí se svíčkami, zpívají koledy a pak se rozbije džbán. K jídlu nechybí kukuřičná polévka, fazole, tortila, rýže a taštičky s masem.

Jak se slaví Vánoce v Argentině?

Teplé počasí rozhodně nezabrání obyvatelům slavit tyto svátky. Argentinci zdobí stromy nebo palmy chomáčky bavlny, ať připomínají sníh. Jako hlavní chod je pečený páv nebo sele, k tomu patří nápoje a ovoce. Dárky jim nadělí do bot kůň Magi, kterému den předem nachystají misku s vodou a seno, ať může osvěžit.

dekorace vánoční

Jak se slaví Vánoce v Indii?

Jakožto bývala kolonie přijali Indové tradiční britské Vánoce, ale trošku si je upravili. Oblíbená je výzdoba, festivaly, zpívání koled, jídla s kari nebo ovocný vánoční dort. Mají zde betlémy, dárky, červené hvězdy a večer je čeká ohňostroj. Vánoce ale slaví pouze křesťané, což je menšina.

Jak se slaví Vánoce na Filipínách?

Vánoční stromečky jsou velmi oblíbené a bohatá vánoční výzdoba je všude kolem. Děti mají své punčochy označeny jménem a čekají na své dárky. K tomu jedí rýžový pokrm a různé sladkosti.


Vaše komentáře


Napište, co si o tom myslíte


Jméno: